Ahir va fer-se la primera trobada institucional presencial a Madrid amb els alcaldes i alcaldesses de les ciutats que formen part de la candidatura a declarar les fortificacions de diverses ciutats de la Mediterrània com a Patrimoni Mundial de la UNESCO.
Alguns dels participants en la reunió van ser: el president del Consell Insular de Menorca, Adolfo Vilafranca; el conseller de Cultura del Consell Insular de Menorca, Joan Pons Torres; l’alcalde de Palma de Mallorca, Jaime Martínez; l’alcaldessa de Cartagena, Noelia Arroyo; l’alcalde de Maó, Hèctor Pons; l’alcalde d’Es Castell, Lluís Camps; l’alcalde d’Eivissa, Rafael Triguero; el regidor d’Urbanisme d’Eivissa, Juan Flores; el secretari general d’ICOMOS-Espanya, Juan Antonio Mira, i el coordinador de la candidatura, Jordi Tresserras.
Aquest matí, l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, ha volgut fer-ne una valoració als mitjans tot destacant que “un dels objectius del govern municipal és promoure tot el que fa referència al patrimoni de la nostra ciutat i hem creat una aliança entre diverses ciutats de la Mediterrània per poder presentar la candidatura conjunta perquè la UNESCO reconegui les nostres fortificacions” i que “aquesta candidatura ens ha de permetre una gran projecció turística i un important desenvolupament econòmic, social i cultural”.
Allà es van reunir amb el ministre de Cultura del Govern espanyol, Ernest Urtasun, per tal de presentar-li el dossier preliminar de la candidatura que lidera Tortosa perquè les fortificacions de totes aquestes ciutats siguin declarades Patrimoni Mundial de la UNESCO.
Com a novetat, cal destacar que “hi ha hagut una petició per part de la ciutat autònoma de Melilla per afegir-se a la candidatura per part del seu president, Juan José Imbroda Ortiz”, tal com ha informat Jordan. Així doncs, està previst que durant el 2025 es formalitzi la candidatura perquè sigui inclosa en la llista indicativa de l’Estat espanyol que ha de recollir tots els béns que són susceptibles de ser declarats Patrimoni Mundial en el futur.
Per tal de fer-ho possible, es crearà un comitè científic amb tècnics de totes les ciutats i se celebrarà un congrés internacional a Tortosa perquè volen que esdevingui una candidatura transnacional amb altres països de la Mediterrània com Algèria, Malta o Itàlia, entre d’altres. També es promourà la creació d’una associació de les ciutats participants per tal de facilitar-ne la gestió del futur si la candidatura prospera.
Jordan ha valorat positivament la rebuda per part del Ministeri de Cultura que també ha posat a la seva disposició tots els recursos tècnics i l’assessorament necessari per a un cas com aquest tot dient que “aquest és un projecte il·lusionant per Tortosa i que pot significar un revulsiu econòmic, social i cultural per a la ciutat si aconseguim aquest reconeixement per part de la UNESCO que hauria de projectar la ciutat a nivell internacional fent bandera de la nostra història i del nostre patrimoni”.