L’alcalde de Tortosa anuncia futures inversions al Castell de la Suda i d’alguns fortins i baluards

Avatar photo
L’associació dels Amics dels Castells presenta Futur, la seva 22a revista històrica sobre les fortificacions de Tortosa

Ahir a la tarda, la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa va acollir la presentació de la 22a edició de la revista de divulgació històrica de l’Associació dels Amics dels Castells i del Nucli Antic de Tortosa.

Una publicació que té com a objectiu donar a conèixer a la ciutadania els més de 2.000 anys d’història de la ciutat a través de l’explicació i la descoberta de diferents elements patrimonials centrant-se, bàsicament, en la restauració i preservació de les muralles, fortificacions i cossos defensius.

En aquesta edició, la publicació ha comptat amb la col·laboració de quatre centres educatius del territori: l’Institut Cristòfol Despuig, l’Escola de La Mercè, l’Institut de Roquetes i l’Escola Divina Pastora de Vinallop. El seu president, Jordi Mulet, ha lamentat “que només hagin respost a la crida aquests quatre centres després d’enviar-ho a tots els centres educatius del municipi, ja que això no ajuda a difondre la història entre els més petits”.

De fet, cadascuna de les escoles participants ha tingut l’oportunitat de treballar des de les aules aquesta temàtica i parlar i reflexionar sobre el castell de la Suda, el fortí d’Orleans, el fortí de Tenasses o el Cap Pont, ubicat als baixos de la destil·leria Lehmann.

Però, de fet, l’Institut de Roquetes ha anat una passa més enllà i ha centrat un Treball de Recerca a la investigació de les fortificacions tortosines. Es tracta del treball realitzat per l’alumne de segon de batxillerat, Pau Solé, dirigit pel professor d’història, David Carles.

Solé va poder realitzar una breu presentació sobre el fil conductor del seu treball que va consistir en l’anàlisi i la descripció dels diferents elements defensius tortosins, així com la realització d’una enquesta ciutadana (amb una mostra de 193 persones) que ens feia adonar de l’alt grau de desconeixença que es té de la història de les fortificacions i dels 6,5 quilòmetres de muralla.

Així doncs, Solé ha creat una pàgina web amb tota la informació, mapes, vídeos i fotografies i també uns codis QR amb enllaços que creu que es podrien instal·lar als diferents llocs de l’itinerari turístic.

Així doncs, la revista, que duu per títol “Futur”, vol posar l’accent en la població més jove que han de ser els qui continuïn aquesta tasca de recerca, de conservació i de difusió del nostre patrimoni.

En aquest sentit, l’alcalde de Tortosa i també expresident de l’Associació dels Amics dels Castells i del Nucli Antic, Jordi Jordan, va agrair la iniciativa d’adreçar-se als centres educatius i va afegir que “hem de mirar la ciutat amb orgull i amb futur, sense lamentar el que hauríem estat, perquè aquell patrimoni ja s’ha perdut, i creient-nos el patrimoni que ara tenim”.

Jordan va anunciar també futures actuacions previstes per part de l’Ajuntament en l’àmbit del patrimoni com la inversió pel reforç i recuperació dels murs i muralles del Castell de la Suda; la recuperació de les galeries subterrànies, dels alts forns, el pou i les casernes; la rehabilitació de la poterna del general Jaume Ortega (un baluard ubicat als peus de la pista poliesportiva de Remolins, a la zona de la Cortadura) i que permetrà obrir un nou accés al Castell de la Suda; el circuit verd de via verda que connectaria les fortificacions amb un carril bici a través dels fons Next Generation; la rehabilitació del Fortí d’en Bonet; a banda de les ja anunciades actuacions al Balneari d’en Porcar i a la Sinagoga jueva que han de millorar la dinamització i facilitar la recuperació del Call tortosí.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Conquista el mercat laboral amb MEDAC Barcelona

Notícia següent

Badalona presenta el cartell de les Festes de Maig del 2024

Notícies relacionades