Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

Vic serà una de les subseus del Centre Blockchain de Catalunya

Estarà especialitzada en alimentació i begudes

Presentació del Centre Blockchain a Vic. ACN

El Centre Blockchain de Catalunya ha presentat aquest divendres la seva primera subseu, que s’ubicarà a Vic. Serà un node especialitzat en alimentació i begudes per promoure l’adopció de la tecnologia blockchain en aquest sector. L’objectiu és ajudar a transformar el model productiu i oferir noves oportunitats als joves.

En concret, les línies de treball a la seu de Vic se centraran en tres eixos: un projecte per neutralitzar la petjada de carboni; la creació d’un observatori sobre les tendències de la tecnologia blockchain en alimentació i begudes; i l’Espai Llavor, un fons d’inversió i incubadora per a start-ups. El vicepresident Puigneró ha defensat que és una iniciativa “clau” per transformar digitalment un sector cabdal per al país.

La subseu de Vic del Centre Blockhain a Catalunya (CBCat), que té les oficines centrals a Girona, es posarà en marxa aquest mes d’octubre i estarà ubicada a l’espai VIT de Vic, a les instal·lacions del Recinte Firal del Sucre. En concret, aquesta subseu estarà especialitzada en alimentació i begudes i tindrà l’objectiu de formar empresaris del sector en blockchain i tecnologies descentralitzades per transformar el model productiu i oferir noves oportunitats.

La subseu del CBCat es basarà en tres eixos estratègics: un projecte per neutralitzar la petjada de carboni; el Fòrum Sent Soví, un observatori de les tendències de la tecnologia blockchain en alimentació i begudes amb impacte a escala internacional, i l’Espai Llavor, un fons d’inversió i incubadora per a projectes d’aquest àmbit.

El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha subratllat que la posada en marxa de la subseu de Vic contribueix a la “governança descentralitzada de l’estratègia blockchain de Catalunya” i creu que “serà una iniciativa clau per ajudar a transformar digitalment un sector cabdal per al país com és l’agroalimentari”.

De la seva banda, la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica roca, ha apuntat que aquest node de Vic especialitzat en alimentació i begudes “ha d’analitzar els principals reptes que presenta la indústria alimentària, plantejar solucions reals utilizant la tecnologia blockchain i dissenyar un full de ruta per dur a terme aquestes propostes”. Per la seva part, el president del CBCat, Quirze Salomó, ha destacat que la tecnologia blockchain té “infinitat de possibilitats” al món agroalimentari com ara qüestions relacionades amb la seguretat alimentària o la procedència dels aliments.

Finalment, l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha destacat alguns dels reptes més importants amb els quals es troba actualment el sector d’alimentació i begudes, com són l’impacte en el canvi climàtic, l’augment de regulacions envers la qualitat de producció o la prohibició del plàstic, i ha apuntat que amb aquest projecte la ciutat de Vic esdevindrà el centre de referència de Catalunya en innovació alimentària.

La tecnologia blockchain

La tecnologia blockchain es basa en les cadenes de blocs a l’hora de gestionar dades i transaccions, sense dependre d’altres intermediaris. De fet, el president del CBCat, Quirze Salomó, l’ha definit com “la màquina de vapor de la transformació digital”. La blockchain es basa en una tecnologia “democratitzadora” i d'”empoderament del ciutadà”. Entre d’altres coses, permet realitzar transaccions i intercanvis de dades sense passar per intermediaris, però amb la privacitat i seguretat necessàries. La tecnologia crea una xarxa de blocs que permet que diversos usuaris validin les transaccions sense tenir rastre de la identitat dels transaccionadors. Una vegada aquests usuaris validen el procés, aquest es fa efectiu.

El CBCat (Centre Blockchain de Catalunya) està impulsat per la Cambra de Comerç de Barcelona i el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya. El centre té com a finalitat promoure l’adopció d’actius digitals i tecnologies descentralitzades (DLTs) a Catalunya mitjançant la difusió i alfabetització digitals.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Govern farà “pressió” perquè l’Estat construeixi nous accessos a l’AP-2 a Lleida

Notícia següent

Barcelona vol reduir les desigualtats en la vacunació als diferents barris

Notícies relacionades