Després d’un cap de setmana de proves i actes culturals a Falset per a les desenes de joves que s’han presentat al certamen de proclamació de l’hereu i la pubilla de Catalunya, el solsoní Pol Ribes i Tàpia, escollit hereu a Solsona l’any passat, ha rebut aquest diumenge la faixa de les comarques lleidatanes i de tercer fadrí d’honor de Catalunya. D’aquesta manera, Solsona manté el títol aconseguit l’any passat per Marc Vilà i Riba.
Acompanyat de la família, representants del pubillatge de Solsona, l’Associació del Pubillatge Solsoní i el regidor de Cultura —i primer hereu de la ciutat i exhereu de Catalunya—, Albert Colell, Pol Ribes, de 19 anys, ha estat elegit en les proves organitzades per Foment de les Tradicions Catalanes. Paula Molins, d’Almacelles, ha estat proclamada pubilla de la mateixa demarcació, mentre que Ona Planet, de Canet de Mar, i Pol Zamora, d’Anglès, han rebut els títols de pubilla i hereu de Catalunya 2023.
Pol Ribes descriu la jornada d’ahir com una experiència de “molts nervis i emoció i, sobretot, molta alegria”. L’enorgulleix continuar lluint la faixa i assegura que ho farà “amb moltes ganes d’afrontar aquest nou any de vigència representant Solsona i, ara també, les comarques lleidatanes arreu de Catalunya i el territori”. Compaginarà aquesta nova responsabilitat amb els estudis de Ciències de l’activitat física i l’esport a l’INEFC Pirineus.
“S’està fent molt bona feina”
“És un orgull per a Solsona tenir un representant amb títol nacional per tercer any consecutiu”, destaca Albert Colell. “Això vol dir que s’està fent molt bona feina. És esperançador i encoratjador veure aquesta gran quantitat de joves que estimen i defensen la nostra cultura arreu on van”, afegeix el regidor amb experiència en aquesta tradició.
Montse Auguets, expubilla de les comarques lleidatanes i membre de l’Associació del Pubillatge Solsoní, també posa en relleu la bona ratxa de la capital del Solsonès tant en els certàmens nacionals com en els intercomarcals de la Catalunya central. “El pubillatge solsoní ha estat referent en l’explosió de la tradició a les terres de Lleida des del 2010, especialment per a aquelles poblacions on s’ha implantat. A més, des que es va incorporar la figura de l’hereu a Solsona, el 2017, hem aconseguit títols en la disciplina masculina i ens hem anat mantenint, que és el que sovint costa”.
Una tradició amb autocrítica
En el si del debat sobre la vigència del pubillatge, el regidor de Cultura de Solsona considera que aquesta tradició, malgrat les seves arrels conservadores, està canviant bastant. “L’autocrítica per fer la tradició més inclusiva, respectuosa i diversa hi és present i s’avança en aquesta línia”, apunta. Albert Colell és del parer que “és una eina perquè els joves es comprometin amb el lloc on viuen. Algunes de les persones amb més inquietuds culturals, feministes i socials les he conegut al pubillatge”. El regidor cupaire explica que “al final, el títol d’hereu i pubilla és una cosa simbòlica, ja que aquestes figures hereten la cultura immaterial d’una població per mantenir-la, fer-la créixer i transmetre-la a les generacions següents i a totes les trobades on participen”. Sovint la societat critica el poc arrelament de molts joves amb el seu municipi, i “a través del pubillatge molts troben la via per manifestar el seu orgull de ser d’on són”, conclou.