Roda de Ter xifra en 290.000 euros el projecte de millora i museïtzació de la futura casa-museu de Miquel Martí i Pol

El consistori preveu aprovar el projecte al ple del juliol i buscarà el finançament amb el suport d'altres institucions

L’Ajuntament de Roda de Ter avança en el projecte arquitectònic per reobrir la casa número 15 del carrer de la Costa del Ter, la Casa Groga, on Miquel Martí i Pol es va instal·lar el 1956 en casar-se amb Dolors Feixas. Un equipament estratègic per al municipi per seguir posant en valor la figura del poeta. El projecte que ha de permetre adequar i museïtzar-la ja està enllestit i s’aprovarà en el ple del pròxim juliol. Els treballs tenen un cost de 290.000 euros i el consistori els ha dividit en tres fases mentre esperen trobar els recursos necessaris amb el suport de la Generalitat i la Diputació de Barcelona. Fa un mes van declarar la casa Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). Està just al costat de l’actual Fundació Miquel Martí i Pol.
La redacció del projecte de millora de la Casa Groga és “el darrer pas” per poder museïtzar la casa on va viure el poeta de Roda de Ter. El regidor de Cultura del municipi, Roger Canadell, explica a l’ACN que la casa, que és un annex de l’actual seu de la fundació Miquel Martí i Pol, està “consolidada” a nivell de façanes i teulada, però falta fer-hi millores en l’interior. Ara només hi ha els envans.
Les obres costaran 290.000 euros, un import inassumible només amb recursos municipals. Per això han dividit el projecte en tres fases i buscaran el suport d’institucions com la Generalitat i la Diputació de Barcelona per poder tirar-ho endavant. Fa un mes ja van declarar la casa Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) per poder-se acollir a línies d’ajuts destinades a la recuperació de patrimoni.

Segons detalla Canadell, la primera fase prevista consistirà en fer accessibles les escales exteriors i la zona dels jardins; la segona, se centrarà en consolidar els interiors i parets per poder-la museïtzar, i l’última, en incorporar la tecnologia necessària per fer de la visita una “experiència” per apropar la vida i obra del poeta i fer memòria sobre el context cultural d’aquella època.

Elaborant un “anecdotari vital”

Des de la Fundació Miquel Martí i Pol estan treballant en el que han anomenat un “anecdotari vital” amb l’ajuda dels dos fills del poeta Mariàngels i Jordi Martí que també van viure a la Casa Groga. Actualment ja hi ha disponible un recorregut virtual amb un àudio que permet conèixer anècdotes quotidianes relacionades amb diferents espais de la casa i ho vinculen amb poemes de l’autor. La idea és explicar la vida i obra de Miquel Martí i Pol i complementar-ho amb la visita a la casa que “reviurà” amb una reproducció dels espais més importants en el seu procés creatiu i vivencial.

Segons explica la directora de la fundació, Montse Caralt, s’està analitzant material fotogràfic per poder reproduir fidelment els espais de la casa, com ara el menjador on va rebre molts dels seus amics que eren figures importants de la cultura catalana d’aquell moment. És el cas de Pere Calders, que va fer unes fotografies a casa seva i que, molts anys després, és una informació molt valuosa per poder fer la museïtzació.

Entre els espais vitals més rellevants de la casa, Caralt en destaca els dos despatxos que va tenir. El primer, era al soterrani i just al costat d’on cosia la seva dona, que era modista. I ja més tard, amb l’esclerosi múltiple diagnosticada i els problemes de mobilitat, es va traslladar a la planta de dalt. La directora avança que el projecte preveu convertir el despatx de dalt en un espai 2.0 on els visitants podran deixar anar la seva creativitat i escriure poemes.

Entre els objectes personals conservats, destaca la taula i la màquina d’escriure així com el seu bastó. Actualment estan exposats a l’espai de la fundació on es fan les visites guiades sobre la vida i obra de l’autor, un espai annexa a la Casa Groga. “Ens trobem que tots els visitants ens demanen veure la casa” malgrat estat buida, remarca Caralt. Des de la fundació esperen poder tenir-la museïtzada en els pròxims anys, un cop s’hagi pogut completat el projecte arquitectònic que ara començarà a agafar forma.

“Miquel Martí i Pol és el poeta nacional”, subratlla el regidor de Cultura, que espera poder trobar complicitats amb les diferents administracions perquè la casa-museu sigui una realitat el més aviat possible.

Les cases dels artesans de la fàbrica Tecla Sala

La Casa Miquel Martí i Pol forma part de les quatre cases dels artesans de la fàbrica Tecla Sala, coneguda popularment amb el nom de La Blava. Es tracta de l’habitatge del manyà, que durant els anys cinquanta del segle XX va ocupar la família del sogre de Miquel Martí i Pol. Les quatre cases dels artesans (el manyà, el fuster, el corronaire i l’electricista) s’ubiquen a la banda oest de la fàbrica Tecla Sala i formen part de la finca l’Ajuntament de Roda de Ter va adquirir l’any 2006.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La 148a Fira de Sant Josep tanca amb 74.000 visitants

Notícia següent

Un noi de 18 anys viola a una dona gran de més de 80

Notícies relacionades