El Mercat del Tomàquet de dissabte al matí al passeig de Pere III va ser el colofó d’una setmana d’actes al voltant de l’hortalissa estrella de l’estiu. A més de les persones que van passar pel mercat, al llarg de la setmana, unes 700 persones van participar en les activitats, tallers i actes gastronòmics de la Festa del Tomàquet. A més, unes 1.500 persones van seguir, en algun moment, el pas d’un ramat en transhumància per Manresa.
El Mercat del Tomàquet va posar el colofó, dissabte al matí, a la novena edició de la Festa del Tomàquet del Bages. En el mercat hi van participar un total de 17 productors locals i es van vendre uns 1.300 quilos de tomàquet d’una vintena de varietats diferents i tots de proximitat. A més dels tomàquets, en el mercat, també hi havia parades de formatge, que ha estat el producte convidat d’enguany de la Festa del Tomàquet, de mel, cervesa artesana i altres productes agroalimentaris de proximitat.
Al llarg de tot el matí, el mercat va ser molt concorregut i va comptar també amb diferents activitats. Es van poder tastar els tomàquets de productors locals i es va fer una xerrada, a càrrec de la cuinera Maria Nicolau Rocabayera que va explicar quines són les millors varietats de tomàquet per a cada plat i també com cuinar-les. També es va fer un taller de cuina per a famílies i un tast de cervesa i formatge locals i durant tota la jornada, els wine bar dels cellers de la Ruta del Vi del Pla de Bages van oferir tapes de tomàquet per maridar amb els vins.
La Festa del Tomàquet es va cloure ahir amb visites a la Torre Lluvià amb una degustació de tomàquets, amb totes les places esgotades, tal i com va passar en diferents activitats que es van portat a terme al llarg de tota la setmana. Un altre exemple de l’arrelament de la festa n’és el Sopar del Tomàquet de dijous al vespre que va fer el ple d’assistència amb 180 comensals, que a causa de la previsió de pluja es va celebrar al Museu de l’Aigua i el Tèxtil. També van ser un èxit altres activitats com la visita els tallers de conserva de l’horta d’estiu, que es van fer en torn de matí i tarda a L’Obradora, o els espais de debat com el cinefòrum amb Pep Salsetes i la jornada Reclama el teu Mercat. En el conjunt de tallers i activitats de la Festa del Tomàquet que requerien inscripció prèvia , hi han participat unes 700 persones.
La Festa del Tomàquet va arrencar la setmana passada amb l’estada i el pas d’un ramat en transhumància per Manresa, que per segon any consecutiu va tenir molt bona acollida. El dissabte el ramat va fer estada a Can Poc Oli i les diferents activitats que es van organitzar com una demostració de munyida de cabres, un taller d’elaboració de formatge fresc i un tast de formatges elaborats en transhumància, que en el seu conjunt van comptar amb uns 300 participants. L’endemà, el pas del ramat, que ressegueix el Camí de Marina, per Manresa va generar també una important expectació i va ser seguit per unes 1.500 persones al llarg del seu recorregut.
També vinculades al producte convidat, han tingut molt d’èxit la visita i el posterior tast a la formatgeria la Brolla de Castellnou de Bages, amb una norantena de participants, i el tast realitzat a la formatgeria de Cal Canteré, a Santpedor. A més, el formatge ha estat present en els principals actes de la Festa del Tomàquet, com el sopar del tomàquet i el mercat d’aquest dissabte al matí.
Un dels objectius de la Festa del Tomàquet és remarcar el valor tant d’aquesta hortalissa produïda per pagesos de proximitat, com també d’altres productes elaborats del territori, motiu pel qual cada any té un producte convidat. Es tracta de productes de qualitat i que a l’estar produïts prop del lloc de consum permeten una reducció de l’empremta ambiental. A més, amb les diferents activitats que s’organitzen durant la Festa del Tomàquet els consumidors tenen l’oportunitat de conèixer el lloc on es produeixen aquests aliments, als seus productors i quines formes hi ha de consumir-los amb els diferents tallers que s’han celebrat.
Aquesta 9a edició de la Festa del Tomàquet ha estat organitzada per l’Ajuntament de Manresa, l’Anella Verda de Manresa, el Consell Comarcal del Bages, Mengem Bages, l’Escola Agrària de Manresa, Alimentem Manresa, l’ERA, ADV del Bages i Catalunya Central, la Fundació Turisme i Fires de Manresa, l’Ateneu Cooperativa de la Catalunya Central, el Parc de la Sèquia, Bages Impuls, la Fundació Alícia, Món Sant Benet, l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages, Slow Food per la promoció del producte de proximitat de la Catalunya Central, la Diputació de Barcelona i el Rebost del Bages.