Inaugurada l’Escola El Vinyet a Solsona amb un model innovador

Ha tingut un cost de 6 milions d'euros

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

“El Vinyet ha estat sempre la nostra escola ideal, on ens tractem tots igual, independentment de les característiques de cadascú”. Aquesta ha estat una de les intervencions de representants de l’alumnat de la comunitat de grans en els parlaments inaugurals del nou edifici de la segona escola pública de Solsona. Ha estat aquesta tarda, en l’acte oficial, presidit pel conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray.

Després de prop de quinze anys en una situació de provisionalitat al complex esportiu del carrer del Pedraforca i un procés alentit per diversos esculls urbanístics, la inversió de prop de 6 milions d’euros s’ha traduït en un nou centre –estrenat l’abril passat– amb una superfície construïda de més de 3.000 metres quadrats amb quatre aules d’infantil, sis de primària, un gimnàs, cuina i una pista poliesportiva. S’ha guanyat espai, llum natural i una estructura arquitectònica que facilita la comunicació entre comunitats, el treball entre nivells i l’organització d’activitats docents fora de l’aula. Es tracta, a més, d’un edifici energèticament autosuficient.

Cambray ha elogiat la nova escola, perquè “l’espai és important” i ha destacat la necessitat de fer evolucionar el sistema educatiu, en tant que “allò que es feia fa deu anys, avui ja no serveix”, en al·lusió als canvis en el currículum escolar. Igualment, “l’educació ha de fer un pas endavant i saber quines escoles volem i com volem que siguin”.

Una obra feta a mida

Tant l’alcaldessa, Judit Gisbert, com el president de l’AFA, Jordi Vilalta, han subratllat la flexibilitat dels serveis tècnics del Departament d’Educació que va fer possible introduir modificacions al projecte, fins i tot durant l’execució de l’obra, per ajustar l’equipament a la línia pedagògica de l’escola. “Ens han permès que fos la nostra escola”, ha remarcat Gisbert.

La lluita i el treball compartits, durant tots aquests anys, entre comunitat docent, equip directiu, famílies i administracions ha estat també una de les premisses compartides en els parlaments. En aquest sentit, s’ha posat de relleu la participació activa de les famílies, que es considera nuclear en el l’anomenat “esperit vinyetaire”. L’AFA fins i tot ha pres part en l’adequació de les instal·lacions i del pati, tal com ha explicat Vilalta.