Maxime Pourveur, de l’equip francès Architecte du Vivant de Marceau Bourdarias, serà a Manresa el pròxim divendres i dissabte per compartir els seus coneixements en esporga de vinya. Les sessions es faran els dies 16 i 17 de febrer, al Celler El Molí de Collbaix, sota l’organització de l’Escola Agrària de Manresa.
La poda és una pràctica imprescindible en viticultura que té impacte en la formació del cep, en la producció, en la qualitat i en les característiques de la collita, i també en la resiliència de la planta davant dels extrems climàtics. El mètode Marceau Bourdarias busca aliar-se amb la natura per aconseguir que la planta aprofiti molt millor els recursos de què disposa. Aquest investigador, especialista de la conducció de la vinya i de l’arboricultura, proposa una aproximació holística per comprendre millor la morfologia, anatomia i fisiologia del cep i de les plantes llenyoses. Els seus coneixements s’han anat difonent a diverses zones de França i de l’Estat espanyol, i ara arriben en format de curs intensiu a Manresa.
La base del seu sistema és tenir en compte el flux de saba i especialment del càmbium del cep, aspectes fonamentals per al vigor i per a la bona salut de la planta. Tenint aquests coneixements, la persona que esporga pot entendre millor les conseqüències de la seva feina i conduir el cep al seu màxim potencial.
El curs que ha programat l’Escola Agrària de Manresa tindrà com a únic formador l’assessor francès Maxime Pouveur, expert en el mètode Bourdarias. La primera sessió tractarà de fisiologia de la vinya, diagnòstic i observació de l’impacte de la poda; les següents sessions inclouran exercicis pràctics. Una trentena d’alumnes ja han confirmat l’assistència al curs.