El carnaval multiplica per cinc els contagis a Solsona

Des de l'Ajuntament creuen que la situació "no és alarmant" i que, d'alguna manera, ja es preveia perquè hi havia moltes ganes de poder tornar a celebrar aquesta festa emblemàtica de la ciutat

La celebració del carnaval ha disparat els casos de covid registrats als municipis amb més tradició de celebrar la festivitat, concretament a Solsona (Solsonès) i a Sitges i Vilanova i la Geltrú (Garraf). En la setmana del 21 al 27 de febrer a l’entorn de Solsona es van registrar 45 positius, mentre que en la del 28 de febrer al 6 de març se n’han confirmat 226, quintuplicant els números. A Sitges s’ha passat de 78 a 231, mentre que a Vilanova els registres passen de 181 a 512, triplicant unes dades que contrasten amb les registrades al global de Catalunya, on s’ha passat dels 26.823 als 25.470. Ajuntaments i organització asseguren que es van prendre les mesures corresponents, i que calia recuperar la festa pel bé emocional i econòmic.

Sitges és un dels municipis amb més capacitat d’atracció del país en èpoques de carnaval, i aquest any va aplegar unes 300.000 persones en una ciutat que té censats uns 30.000 habitants. Per fer-hi front, es va establir un dispositiu especial que va durar des de Dijous Gras fins a Dimecres de Cendra, amb Mossos d’Esquadra i Policia Local, a més de contractar una empresa de seguretat privada.

“Teníem un pla de protecció aprovat que incloïa la protecció de contagis, vam variar el recorregut i els horaris, vam instal·lar senyals perquè la gent fes servir mascareta, però l’afluència ha estat molt alta”, explica en declaracions a l’ACN la regidora de Salut de Sitges, Elisabeth Pérez. Entre d’altres, com que no es podien fer les tradicionals concentracions de les comparses al final de les rues, es va habilitar un espai per encabir-hi els 1.600 participants, i evitar, així, l’ocupació de platges de manera descontrolada.

La regidora assegura que emocionalment “era important celebrar el carnaval”, tenint en compte el reforç que ha suposat l’administració de les vacunes i l’impacte que grans cites com aquesta té en l’economia local, centrada principalment en el turisme.

A Vilanova i la Geltrú la Federació d’Associacions pel Carnaval assegura que no han detectat un increment de positius notable en l’entorn de l’organització, tot posant de manifest que el que els han informat és que hi havia un augment de casos de grip. “Es va demanar en tot moment que es dugués la mascareta, i quan s’accedia a la plaça es recordava que era obligatori dur-ne, un cop a dins ja era molt difícil de controlar” explica el president de la federació, Josep Estrada.

Augment disparat al Solsonès

A Solsona, la celebració del carnaval també ha fet augmentar el nombre de positius, on s’ha quintuplicat el registre de casos a la seva àrea. Des de l’Ajuntament creuen que la situació “no és alarmant” i que, d’alguna manera, ja es preveia perquè hi havia moltes ganes de poder tornar a celebrar aquesta festa emblemàtica de la ciutat. En aquest sentit, també creuen que es van prendre les mesures de prevenció adequades, com ara traslladar actes en espais més grans.

Si bé també van recomanar mantenir la mascareta en espais concorreguts, al final la decisió era individual i “no es podia controlar”. Des del consistori també remarquen que la situació de la pandèmia és molt diferent de fa un any, quan es va haver de suspendre, amb gairebé totes les restriccions aixecades i una part molt important de la població vacunada.