Sant Hilari Sacalm recupera el Via Crucis després de dos anys

Es farà el Divendres Sant però durant tota la Setmana Santa hi haurà activitats

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Durant els últims dos anys es va haver de cancel·lar el Via Crucis Vivent a Sant Hilari Sacalm i enguany l’Associació del Via Crucis Vivent i l’Ajuntament de Sant Hilari faran que la tornada d’aquesta tradició processional, que serà el divendres 15 d’abril,  es gaudeixi amb la intensitat que mereix. I és que ja fa més de tres segles que la capital de les Guilleries escenifica aquesta emotiva representació ambientada en diversos racons del poble.

S’ha transmès de pares a fills des de fa generacions i des de l’Associació del Via Crucis fa mesos que assagen i ja estan acabant de lligar tots els detalls de cada escena, des de l’hort de Getsemaní que dona inici al Via Crucis fins al judici a la plaça de l’església o el calvari, la traca final, a les afores del pavelló esportiu. La banda sonora que acompanya la processó, els tambors, trompetes i llances al ritme del pas dels armats, les veus que condueixen la història i les interpretacions de tots els protagonistes conformen un espectacle èpic.

El Via Crucis es farà el Divendres Sant, però durant tota la Setmana Santa s’han preparat diverses activitats. A partir de dimarts es farà la ruta guiada familiar “Els exploradors de les Guilleries”, així com altres itineraris organitzats per l’Oficina de Turisme. Hi haurà fira d’atraccions i fira artesanal de divendres a diumenge i, pels aficionats al dibuix, tindrà lloc el vint-i-cinquè Concurs de Pintura Ràpida.

Divendres a partir de les 12 del migdia es farà una ruta guiada, o autoguiada, que explicarà els detalls de cadascuna de les estacions del Via Crucis. I per als més petits, hi haurà un parell de tallers infantils: un de creació d’ous de Pasqua reciclats i un altre perquè els infants facin els seus cascs d’armat. També es repetirà la ruta dels ous de Pasqua que ja es va fer l’any passat, introduint alguna novetat. Aquest any, els participants hauran de buscar a través de pistes a quin comerç s’amaga cada ou.

El Via Crucis Vivent va ser declarat Festa Tradicional d’Interès Nacional l’any 1999 pel Departament de Cultura de la Generalitat i l’Associació del Via Crucis va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat l’any 2010. Per tot plegat, aquesta tradició és un orgull per Sant Hilari i es viu com una de les dates importants del calendari.