Berga avalua les accions completades del Pla d’Adolescència i Joventut

Avatar photo

L’àrea de Joventut de l’Ajuntament de Berga ha avaluat les accions completades durant el tercer any d’aplicació del Pla Local d’Adolescència i Joventut (PLAJ) 2020-2024. L’anàlisi mostra que s’ha assolit el 87,25 % de les actuacions previstes durant l’anualitat de 2022. Les actuacions que recull el PLAJ no només corresponen a l’àrea de Joventut, sinó que també compten amb la implicació d’altres àrees del consistori berguedà amb les quals es desenvolupen projectes de forma transversal. L’avaluació inclou una enquesta en línia per recollir les opinions dels veïns i veïnes del municipi. El formulari estarà disponible fins al 14 d’abril de 2023 en aquest enllaç: 

https://forms.gle/Cqcw4oE8av2HFSUJ6

Accions completades 

El Pla Local d’Adolescència i Joventut de Berga és una eina estratègica i participativa que contempla quatre blocs temàtics per estructurar les polítiques actives de joventut (benestar, transformació, territori i emancipació) i les accions s’agrupen en diferents eixos o àmbits d’actuació. Del total d’accions plantejades per a l’anualitat de 2022 (102), s’han completat 89 actuacions. A més, s’ha donat continuïtat a algunes accions desenvolupades l’any anterior, que no estaven contemplades inicialment en el document del pla, però que responen a noves necessitats del jovent.  

Benestar 

En aquest bloc temàtic, s’ha dut a terme una sèrie d’accions per a la promoció de la salut i els hàbits saludables, l’oci i el lleure i l’esport. Per exemple, s’ha donat continuïtat a les mesures per combatre la deshidratació o la manca d’aliment que es poden derivar del consum continuat i abusiu d’alcohol en esdeveniments festius com el Carnaval o la festa de Cap d’Any. En aquest sentit, s’habiliten punts de distribució gratuïta d’aigua, fruita i altres aliments i una barra de còctels sense alcohol. També es fan tallers sobre hàbits saludables i campanyes de comunicació als mitjans de comunicació i en diversos emplaçaments de l’espai públic de la ciutat, entre altres.    

En l’àmbit de l’oci i el lleure es promou l’oferta de propostes en l’àmbit cultural i festiu a través de la programació de concerts, espectacles, activitats a l’aire lliure o vetllades de jocs de taula, entre altres. A més, es fomenta la participació de les entitats que formen part de l’organització d’esdeveniments a l’hora d’escollir les bandes locals en els concerts de La Patum. També s’apliquen tarifes reduïdes pel jovent en els espectacles culturals de pagament. 

En l’àmbit esportiu, s’han celebrat esdeveniments en col·laboració amb les entitats locals que impulsen diverses proves esportives a la ciutat com les curses de Sant Silvestre, la BRB-Memorial Xavi Batriu, les activitats de ‘Salut a l’estiu’ o els tallers infantils d’skate i les sessions d’skate per a persones majors de 25 anys. A més, s’han acollit competicions coorganitzades amb la Federació Catalana de Patinatge com per exemple les proves de patinatge alpí en línia i una de les proves del circuit català d’skateboarding. També s’han portat a terme iniciatives comarcals d’esports d’aventura per a joves amb risc d’exclusió social. 

Transformació

En el bloc temàtic referent a la transformació, s’han implementat actuacions vinculades a la igualtat, el gènere i la diversitat entre les quals destaquen l’aprovació del Pla per a la Diversitat Afectiva, Sexual i de Gènere 2022-2025, l’habilitació de punts liles quotidians en espais no festius, la uniformització del personal dels punts liles itinerants per facilitar-ne la identificació, el desenvolupament de la campanya de joguines sense gènere o la creació de material de marxandatge per difondre les diferents campanyes sobre violències sexistes i diades com les del 8M, el 28J o el 25N.    

També s’han fet projectes per promoure la cultura i la creació. Per exemple, s’han mantingut diferents certàmens de pintura i disseny com el concurs de pintura ràpida de tardor, l’exposició col·lectiva de pintura Memorial Jacint Codina o el concurs de cartells de La Patum. A més, s’han fet cicles sobre memòria històrica, les projeccions mensuals de cinema del Cicle Gaudí o l’impuls d’activitats i visites guiades al Barri Vell durant la festivitat de Tots Sants com la fira L’encant de les ànimes, entre altres.    

En l’àmbit de la participació i l’associacionisme, destaca la convocatòria anual de subvencions mitjançant el procés de concurrència competitiva que inclou una línia econòmica adreçada específicament a les entitats i associacions juvenils. També s’ha impulsat la segona edició del pressupost participatiu juvenil amb la participació d’adolescents d’entre 12 a 15 anys dels centres educatius berguedans, entre d’altres.

Territori

En l’àmbit del territori, s’han executat actuacions referents als equipaments i serveis juvenils. Per exemple, s’ha facilitat la cessió de les instal·lacions per acollir trobades, sessions de veïnatge, tallers juvenils, acaptes de sang o jornades del Club del Joc, entre d’altres. S’està treballant en la creació del servei i el reglament d’ús de l’espai Jove. A més, s’ha fet la millora d’espais públics per facilitar-ne la dinamització. En aquest sentit, s’ha arranjat i pintat el paviment de l’skatepark.  

En l’àmbit de transició ecològica i transport, es fomenta l’ús de gots reutilitzables en esdeveniments festius. A més, es va implementar una campanya per recollir els envasos de la Patumaigua i reconvertir-los en un producte relacionat amb la festa que es va escollir mitjançant votació popular a les xarxes socials. 

Emancipació

En l’àmbit de l’emancipació, s’han fet tallers i formacions adreçades al jovent. El consistori ha mantingut la promoció del Programa de Joves en pràctiques de Garantia Juvenil de Catalunya mitjançant la incorporació laboral de persones joves durant mig any i s’ha comptat amb persones en període de pràctiques a l’àrea de Joventut. A banda, s’ha fet difusió d’ofertes de feina a les xarxes socials de l’àrea de Joventut (@BergaJove). 

Avaluació de les accions 

L’àrea de Joventut recull la valoració d’algunes de les activitats que porta a terme regularment. Per exemple, els tallers d’skate de primavera i estiu de l’any passat van comptar amb 45 valoracions, mentre que es van reportar 155 valoracions de l’avaluació en línia del PLAJ (2021).

L’anàlisi del tercer any d’aplicació del Pla Local d’Adolescència i Joventut es completarà amb la publicació d’un qüestionari en línia obert a tothom per poder recollir les opinions i propostes de millora de la ciutadania. Tot això permetrà facilitar la presa de decisions, la priorització de les actuacions i la millora de la distribució dels recursos de l’àrea de Joventut, entre d’altres. 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Manresa instal·la 27 pantalles electròniques a temps real de pas del bus urbà i 5 noves marquesines

Notícia següent

L’Hospital Lleuger i la biblioteca de Cambrils engeguen el projecte ‘Salut i Cultura’

Notícies relacionades