Escalfor, olor de cafè acabat de fer, xivarri i un aparador ple de delícies dolces aptes per a tots els gustos i condicions alimentàries. Aquest és l’ambient que es respira en entrar a la pastisseria La Xicra, un petit obrador de Terrassa que neix sota la màxima de “menys sucres, menys greix i més sabor”. La Xicra aposta per a una pastisseria diferent i creativa; però sobretot és una pastisseria amb valors que segueix una filosofia responsable i sostenible: tots els ingredients que utilitzen són de qualitat i proximitat i els seus productes són elaborats de manera artesanal.
Malgrat aixecar les persianes de l’obrador l’any 2021, en un moment de màxima incertesa a causa de la pandèmia, la propietària del negoci, Berta Company, animada pel seu entorn més proper va decidir tirar-se a la piscina. Tot i la por que “no agradés el seu concepte de pastisseria”, l’aposta, talent i sacrifici de l’equip de La Xicra comença ara a recollir els seus fruits: torna a ser considerada, per segon any consecutiu, una de les 50 millors pastisseries de Catalunya.
Enguany, però, la Mostra Internacional de Pastisseria de Sant Vicenç dels Horts també ha atorgat a l’obrador terrassenc la Fava d’Or 2024. Una distinció per a elaborar el dolç més singular: el cardinal, un pastís d’origen vienès i típic de les Balears i de Terrassa que es fa a base de pa de pessic de merengue farcit de nata i salsa de xocolata negra calenta. “Sempre intentes fer les coses el millor possible; però quan algú del sector professional t’ho reconeix és realment gratificant”, expressa emocionada la propietària de La Xicra.

La pastissera Berta Company és pastissera per “pura vocació” i amb només 6 anys la seva determinació a crear i vendre els seus propis dolços ja era ben present. Ha passat per a múltiples restaurant de renom internacional i s’autodefineix com a un “cul inquiet”. Raó, no n’hi falta i és que a més de ser la cara visible de l’obrador, idear el producte, portar el negoci a escala burocràtica i fer allò que més l’apassiona, pastisseria, també imparteix tallers en el mateix local. “M’agrada molt transmetre la pastisseria i trencar la frontera que a vegades té la gent amb la rebosteria. A través dels tallers faig que la gent hi perdi la por”, detalla Company.
A més d’apostar per a una pastisseria pròpia, més saludable i crear opcions per a tota classe de públics: productes vegans, sense gluten o sense lactosa, també ha intentat reproduir un model de negoci més humà i fidel als seus valors i essència.
“El món gastronòmic és molt masclista i militar. Per exemple, quan vaig voler treballar en obrador, com que era una noia vaig haver de passar abans per dependenta. Un home entrava directament a l’obrador. Per aquest motiu he intentat no reproduir coses que em vaig trobar com a treballadora“, reconeix la pastissera.
En aquest sentit, explica que procura “que la gent se senti a gust treballant i que pugui compaginar la feina amb la seva vida personal”. L’amor que Berta Company té per La Xicra, la pastisseria i el producte del territori l’han portat a tenir darrere seu un equip humà que, tal com detalla, “són una família”.