Una pastisseria de Terrassa distingida entre les millors de Catalunya

Avatar photo
La pastisseria La Xicra fa rebosteria responsable i sostenible. Distingida per segon any consecutiu com a una de les 50 millors pastisseries de Catalunya, enguany també s’ha endut el premi la Fava d’Or per elaborar el producte més singular

Escalfor, olor de cafè acabat de fer, xivarri i un aparador ple de delícies dolces aptes per a tots els gustos i condicions alimentàries. Aquest és l’ambient que es respira en entrar a la pastisseria La Xicra, un petit obrador de Terrassa que neix sota la màxima de “menys sucres, menys greix i més sabor”. La Xicra aposta per a una pastisseria diferent i creativa; però sobretot és una pastisseria amb valors que segueix una filosofia responsable i sostenible: tots els ingredients que utilitzen són de qualitat i proximitat i els seus productes són elaborats de manera artesanal.

Malgrat aixecar les persianes de l’obrador l’any 2021, en un moment de màxima incertesa a causa de la pandèmia, la propietària del negoci, Berta Company, animada pel seu entorn més proper va decidir tirar-se a la piscina. Tot i la por que “no agradés el seu concepte de pastisseria”, l’aposta, talent i sacrifici de l’equip de La Xicra comença ara a recollir els seus fruits: torna a ser considerada, per segon any consecutiu, una de les 50 millors pastisseries de Catalunya.

Enguany, però, la Mostra Internacional de Pastisseria de Sant Vicenç dels Horts també ha atorgat a l’obrador terrassenc la Fava d’Or 2024. Una distinció per a elaborar el dolç més singular: el cardinal, un pastís d’origen vienès i típic de les Balears i de Terrassa que es fa a base de pa de pessic de merengue farcit de nata i salsa de xocolata negra calenta. “Sempre intentes fer les coses el millor possible; però quan algú del sector professional t’ho reconeix és realment gratificant”, expressa emocionada la propietària de La Xicra.

Cardenal, un dolç típic de Terrassa elaborat artesanalment per La Xicra Pastisseria. Fotografia: Júlia Ponsa

La pastissera Berta Company és pastissera per “pura vocació” i amb només 6 anys la seva determinació a crear i vendre els seus propis dolços ja era ben present. Ha passat per a múltiples restaurant de renom internacional i s’autodefineix com a un “cul inquiet”. Raó, no n’hi falta i és que a més de ser la cara visible de l’obrador, idear el producte, portar el negoci a escala burocràtica i fer allò que més l’apassiona, pastisseria, també imparteix tallers en el mateix local. “M’agrada molt transmetre la pastisseria i trencar la frontera que a vegades té la gent amb la rebosteria. A través dels tallers faig que la gent hi perdi la por”, detalla Company.

A més d’apostar per a una pastisseria pròpia, més saludable i crear opcions per a tota classe de públics: productes vegans, sense gluten o sense lactosa, també ha intentat reproduir un model de negoci més humà i fidel als seus valors i essència.

El món gastronòmic és molt masclista i militar. Per exemple, quan vaig voler treballar en obrador, com que era una noia vaig haver de passar abans per dependenta. Un home entrava directament a l’obrador. Per aquest motiu he intentat no reproduir coses que em vaig trobar com a treballadora“, reconeix la pastissera.

En aquest sentit, explica que procura “que la gent se senti a gust treballant i que pugui compaginar la feina amb la seva vida personal”. L’amor que Berta Company té per La Xicra, la pastisseria i el producte del territori l’han portat a tenir darrere seu un equip humà que, tal com detalla, “són una família”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Figueres es promociona a Madrid amb una presentació a FITUR

Notícia següent

Assassinen una dona davant la seva filla per robar-li el cotxe

Notícies relacionades