Divendres, 16 de maig de 2025
És notícia

Tossa de Mar posa en marxa un cicle de lectures feministes

Avatar photo

Tossa portarà a terme un cicle de lectures  feministes que pren com a punt de partida algunes de les obres canòniques pel  feminisme, la història de la literatura i els estudis de gènere, i vol relacionar-les  amb altres tipus de materials, com ara conferències, entrevistes o debats  enregistrats.  

Aquest cicle constarà de 4 sessions, estarà conduït per Paula Blanco i s’adreça  al públic general (no només dones) interessat a adquirir o ampliar  coneixements sobre qüestions relacionades amb el feminisme de la mà de diversos textos, tant literaris com assagístics. 

Les sessions tindran una durada aproximada d’una 1 hora i 30 minuts i estan  concebudes per generar dinàmiques que estimulin la conversa entre les persones assistents, per tal de reflexionar conjuntament i de forma dialògica  sobre el material proposat. Els textos es podran recollir a la biblioteca municipal  dies abans de les sessions per poder-los llegir i treballar de forma individual per després posar-los en comú.

La tria dels textos respon a la voluntat de fer un recorregut a través de diverses  autores, que permeti abastar un seguit de conceptes i aportacions que el  pensament feminista ha fet des de començaments del segle XX fins a  l’actualitat. Així mateix, també defuig el prisma occidentalocèntric per tal  d’acollir reflexions antiracistes i postcolonials. L’elecció de les obres inclou  autores catalanes rellevants. D’aquesta manera es vol situar i posar en valor la  producció de pensament i literatura feminista en el nostre territori.  

Les autores proposades en la primera sessió “Escriure’s per existir”, que es  realitzarà el dia 29 de maig a les 19:00h al Museu de la Dona, són Virgínia  Woolf, una icona del feminisme literari anglès coneguda per les seves  reflexions sobre la independència de les dones, i Ma Aurèlia Capmany,  escriptora i activista catalana que va reivindicar el feminisme en el context  espanyol. Ambdues analitzen la necessitat de trencar amb els rols tradicionals  de la dona i reivindiquen l’autonomia femenina.  

Altres autores que es comentaran seran: Marta Segarra, Anne Fausto-Sterling,  Fatema Mernissi, Brigitte Vasallo, Sirin Adlbi Sibai o Salma Amzian.  

Aquesta iniciativa de cicle de lectures feministes de l’Àrea d’Igualtat compta  amb una subvenció de la Diputació de Girona i té l’objectiu del foment de la  cultura feminista.  

Sobre Paula Blanco Barnés, cal recordar que és actriu, creadora, traductora,  investigadora i docent amb una sòlida formació en Art Dramàtic (Institut del  Teatre de Barcelona) i Llengües i Literatures Modernes (Universitat de  Barcelona), complementada amb un màster en Identitats Culturals i de Gènere  (CRIC). Professional amb més de vint anys d’experiència en teatre, cinema i  televisió, ha participat en nombroses produccions amb directors de prestigi i ha  estat membre de la companyia del Teatre Lliure de Barcelona. Ha treballat en  sèries per TV3, Antena3 i Movistar+, així com en el cinema amb la premiada  ‘Estiu 1993

Com a ajudanta de direcció, ha col·laborat en projectes internacionals amb Krystian Lupa i Carme Portacelli. Ha obtingut una residència artística per a  desenvolupar un projecte de creació pròpia centrat en identitat, migració i  frontera. Recentment ha traduït del polonès El mosaico de las termes’, finalista en el concurs Secuencia 3. 

En l’àmbit docent, lidera el projecte ‘Mètodes Teatrals de Creació Col·lectiva, en  col·laboració amb institucions educatives i culturals de Barcelona. 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Terrassa amplia els horaris de les biblioteques fins a finals de juny per afrontar l’últim període de curs

Notícies relacionades