Avui l’Ajuntament de Barcelona ha presentat el nou Pla Estratègic de Ciència i Innovació 24-27. Aquesta edició dobla el pressupost de l’anterior, de l’any 2019, amb un total de 130 milions d’euros. Tal com ha definit l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, tindrà més de 40 propostes emmarcades en 8 eixos. Algunes de les més destacades seran per exemple l’establiment al Parc Científic del primer centre a Espanya de l’Institut Fraunhofer, l’organització més gran d’Europa dedicada a la investigació aplicada. També s’impulsarà el Barcelona Innovation Coast, el primer primer punt de trobada de tot l’ecosistema de recerca, innovació i ciència. A més, alguns dels programes concrets on es pretén ressaltar el talent seran el ‘Crea feina i investiga’, centrat a promoure l’ocupació de joves, o el ‘Prometeus’, que atendrà les vocacions científiques dels més joves. En total, al Pla Estratègic participaran 6 hubs científics, 8 universitats, 1.350 empreses de recerca i més de 40.000 investigadors que hi treballaran. En definitiva, incorporarà el traspàs dinformació a empreses, institucions i teixit social, que es traduirà en millores per al benestar social, la sostenibilitat i la transició ecològica de Barcelona i els seus ciutadans.
Amb aquest nou Pla Barcelona continua apostant per la transferència del coneixement i la innovació. “Fa el salt més qualitatiu més important de la seva història”, ha dit Collboni, referint-se a fet que durant quatre anys es destini el doble de pressupost. Durant la presentació, l’alcalde també ha ressaltat que Barcelona ‘referma el seu lideratge com a capital europea a l’àmbit de la ciència i la innovació’. De fet, el nou Pla Estratègic de Ciència s’ha presentat al Saló de Cent, l’espai del consistori que guarda una fort component històric relacionat amb aquest àmbit.
Els projectes, en marxa
Una de les ambicions que persegueix aquest Pla és mantenir l’equilibri entre tots els agents que formen part de l’ecosistema. De fet, durant la taula rodona posterior han format part diversos representants del món de la innovació, l’economia i la ciència. A més, les noves actuacions també es connectaran amb l’àmbit del model econòmic, que segons Collboni ‘cal diversificar per enfortir-lo’.
En tot cas, Jaume Collboni ha volgut emfatitzar l’empenta que la capital catalana està fent en aquests àmbits. El líder socialista s’ha referit a tot el conjunt ‘d’obres i grues’ que estan operant a tota la ciutat, com per exemple a la Ciutadella del Coneixement, el Campus Diagonal-Besós, el Nou Hospital Clínic o el 22@ Nord; Collboni ha destacat que ‘les coses han de passar a Barcelona’, donant a entendre que aquests projectes que estan en marxa tindran un impacte positiu per la ciutadania.