Diumenge, 27 d'abril de 2025
És notícia

Barcelona reobre avui el nou Hivernacle del Parc de la Ciutadella

Avatar photo

Barcelona ha reobert avui l’Hivernacle del Parc de la Ciutadella després de 15 mesos d’obres. És la primera peça de la Ciutadella del Coneixement, un projecte científic i urbanístic que té com a objectiu convertir aquest indret i els seus entorns en un node de coneixement i innovació. Aquesta iniciativa inclou cinc projectes estratègics amb una inversió global de 290 M d’euros, amb la previsió d’executar almenys el 80% abans de la fi del mandat.

Jaume Collboni ha encapçalat l’acte de reobertura de l’Hivernacle, que a partir d’avui ja està obert al públic. En un mes aproximadament, es començaran a programar exposicions destinades a reflexionar sobre la ciència i la natura. El seu horari és des de les 10 del matí fins al capvespre, i es podrà modificar en funció de l’època de l’any. L’alcalde de la ciutat ha volgut que l’acte simbolitzi un homenatge a l’Exposició del 1888, que es va dur a terme al Parc de la Ciutadella. “Tenim el repte de ser fidels al compromís amb la modernitat, la ciència i la innovació”, ha expressat Collboni.

Les millores d’aquest espai s’han fet sobre dos termes principals: el funcional i el patrimonial. Respecte al primer, hi ha hagut un canvi del sistema il·luminació i de reg, s’han robotitzat les funcions per poder assolir unes certes condicions climàtiques i s’ha renovat el terra. D’altra banda, un dels objectius també ha sigut preservar i renovar les pintures originals, així com la reproducció de dissenys artístics antics. En definitiva, els responsables han definit la recuperació de l’Hivernacle com a més “fina”. Des del 2007 que no es feia cap rehabilitació d’aquest espai.

Renovar el pulmó de la ciutat

La Ciutadella del Coneixement persegueix l’objectiu de millorar les condicions del Parc i tot el seu entorn. La intenció d’aquest projecte és posar al dia el Parc i fer-lo accessible a la ciutadania. I, per fer-ho possible, es rehabilitaran els  diversos edificis i s’adaptaran als nous usos científics i divulgatius.

El projecte ha estat liderat l’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, el Ministeri de Ciència i Innovació, així com les universitats de públiques de BCN i altres agents, és posar al dia el Parc i fer-lo accessible a la ciutadania.

Els cinc eixos

La Ciutadella del Coneixement compta amb cinc projectes estratègics. En primer lloc, el nou complex de recerca de l’antic Mercat del Peix, que inclourà tres edificis principals centrats en biomedicina i benestar planetari. En segon lloc, el pol de biociència del CSIC, que concentrarà les diferents unitats de recerca en biomedicina amb 300 investigadors. En tercer lloc, també es consolidarà un eix patrimonial i científic amb els següents equipaments: Centre Martorell d’Exposicions, l’Umbracle, el Castell dels Tres Dragons i el ja reobert Hivernacle.

Seguidament, el quart eix serà l’impuls i reforç de l’activitat científica del Zoo de Barcelona. L’Ajuntament vol promoure la preservació de la biodiversitat, la gestió de la fauna salvatge i el benestar animal. I, per últim, el cinquè eix serà la construcció de la Biblioteca Central Urbana, ubicada al costat d’Estació de França. Aquest projecte, en principi, no s’emmarca en el 80% de l’execució de tots els plans abans d’acabar el mandat. Tal com han detallat els responsables, encara no hi ha data per a l’obertura d’aquest equipament.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El seguiment de la vaga d’infermeria és del 0,2% a la nit i del 2,3% al matí

Notícia següent

Torna la cursa popular Sant Silvestre Manresana

Notícies relacionades