Les ‘fake news’ que no has de creure sobre la DANA de València

claudia fuentes
Del pàrquing de Bonaire al desplegament policial per la visita dels reis
Imatge del 2010, a Martorell, compartida falsament com a una de les fotografies de dilluns a Catalunya

En moments crítics i d’incertesa, la desinformació pot esdevenir un gran problema. En un món on tothom té a les seves mans una eina per publicar informació, les ‘fake news’ poden crear confusió sobre temes de gran importància, com el succeït la setmana passada al País Valencià i altres zones com Andalusia, Castella-la Manxa o Catalunya. Aquestes són algunes de les notícies falses que més s’han viralitzat a les xarxes socials sobre la Dana:

El desplegament policial dels reis va prohibir l’entrada de voluntaris

La visita dels reis, Mazón i Pedro Sánchez a Paiporta el passat diumenge va provocar moltes opinions i critiques. Un usuari de X va compartir un tweet, que es va viralitzar, on adjuntava una fotografia d’una fila de vehicles policials tallant la carretera, assegurant que era la comitiva que acompanyava els reis. Aquesta fotografia, però, és realment una imatge d’un dispositiu de la Policia Municipal a Madrid del dia anterior, mobilitzat per col·laborar al barri valencià de la Torre.

Les queixes a la visita de dissabte van ser organitzades per un grup d’extrema dreta

L‘extrema dreta s’ha apropiat de les protestes contra les autoritats. Sí que és cert que hi havia diversos neonazis organitzats vinguts de fora del poble, però la mobilització de protesta va estar principalment protagonitzada pels veïns afectats, que van demanar la dimissió de Mazón i van reclamar per la mala gestió de la catàstrofe.

Els tiquets del pàrquing de Bonaire

En un tweet, amb més de 800.000 reproduccions, es va assegurar que l’aparcament inundat del centre comercial Bonaire havia emès 7.000 tiquets als cotxes que no havien pogut sortir. Aquesta informació és falsa; de fet, el pàrquing és gratuït i de lliure accés.

Violacions per part de migrants

S’ha difós en les últimes hores informació falsa, amb 200.000 visualitzacions a Telegram, sobre unes suposades violacions a voluntàries a les zones afectades pel temporal. El missatge es comparteix al costat d’una fotografia de la bandera del Marroc. Tant la Policia Nacional com la Guàrdia Civil neguen haver rebut cap denúncia de les suposades agressions.

Aiguats a Catalunya

Tot i que les principals ‘fake news’ són sobre el succeït a València, el temporal que va afectar Catalunya ha deixat alguns episodis similars. A una fotografia molt viral a les xarxes socials, suposadament del riu Anoia el passat dilluns, es pot veure un cotxe enfonsant-se. La imatge és realment de l’any 2010 a Martorell, com ha fet saber el periodista de Catalunya Ràdio Carlos Baraibar a la xarxa X.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
mapa protecció civil

Aquestes són les zones inundables amb més risc del pla de Lleida

Notícia següent

L’Escola del Mar acull dissabte la cloenda de l’activitat “Esnòrquels a Badalona”

Notícies relacionades