La tragèdia provocada per la DANA a València ha generat una alarma social en les diferents zones inundables de tot el país, on Lleida també presenta diferents nivells de perill en cas de crescuda de l’aigua.
Fins al novembre de 1982 hem d’anar per recordar l’últim desastre natural a la ciutat, quan el riu Segre i els seus afluents van arrasar amb tot al seu pas des del Pirineu a l’Aiguabarreig amb el Cinca i va provocar una vintena de morts i pèrdues de més de 270 milions d’euros en un centenar de poblacions. Les fortes pluges al Pirineu, amb registres de fins 323 litres per metre quadrat en 72 hores a Capdella, van desbordar el Segre, superant el metre d’altura a la zona més baixa de Lleida.
Davant la tragèdia al País Valencià, el govern també ha reaccionat i exigirà que tots els municipis de Catalunya tinguin fet o actualitzat un pla de protecció civil en un màxim de dos anys. A més, es revisaran les activitats –tant econòmiques com residencials– que es duen a terme en zones inundables de Catalunya. L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) s’encarregarà d’actualitzar els mapes de risc de les zones inundables i delimitar les àrees més vulnerables.
Segons el mapa elaborat per Protecció Civil de Catalunya, les zones més grans afectades al territori lleidatà serien el nord de la comarca del Pla d’Urgell i l’oest de l’Urgell. Les àrees classificades com a T500, amb un període de retorn de 500 anys i una probabilitat anual del 0,2%, són considerades d’ocurrència molt baixa però amb conseqüències catastròfiques a causa de la seva magnitud. Aquestes zones inclouen tot el tram del riu Segre i els voltants (no urbans) de municipis com Bellvís, El Poal, Linyola, Ivars d’Urgell i Anglesola, afectant directament la part urbana de les poblacions de la Fuliola, Barbens i Tornabous.
D’altra banda, les zones classificades com a T100, amb un període de retorn de 100 anys i una probabilitat anual de l’1%, mantenen el risc per a aquestes mateixes poblacions, tot i que es tracta d’esdeveniments poc freqüents.
Finalment, les zones T10, amb un període de retorn de 10 anys i una probabilitat anual del 10%, afecten parcialment la part urbana de la Fuliola i Tornabous. Aquests esdeveniments relativament freqüents podrien passar una vegada cada dècada, de mitjana.
Pel que fa a Lleida ciutat, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) considera el barri de Cappont com a zona inundable amb un període de retorn de 100 anys, la qual cosa significa una probabilitat mitjana d’inundació. Es troba en risc a causa de la seva ubicació en una zona inundable al costat del riu Segre. També s’inclouen diverses zones més de la ciutat, com Pardinyes, el barri de Noguerola i voltants de l’avinguda Madrid de la ciutat.
