L’Ajuntament de Gavà ha estat reconegut com a finalista a la segona edició dels Premis a les Bones Pràctiques Locals per l’Economia Circular, organitzats per la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP).
Gavà ha estat l’únic municipi català distingit en uns premis que tenen l’objectiu de promoure i impulsar un model que aposta pels transports nets, l’eficiència energètica i les solucions innovadores per aconseguir un creixement verd.
Així, els guardons premien la bona feina de les accions circulars locals en cinc categories: Minimització de l’ús de recursos naturals; Gestió de consum d’aigua; Sostenibilitat dels espais urbans; Espais i conductes saludables; Polítiques de transversalitat.
Gavà ha estat reconeguda en la categoria Espais i conductes saludables, pel projecte Biocanteens, destinat a garantir la distribució de menús escolars sostenibles. Una iniciativa emmarcada en el programa europeu URBACT que va permetre a Gavà formar part d’una xarxa de quatre ciutats europees que van adoptar una bona pràctica del municipi francès de Mouans-Sartoux per desenvolupar una estratègia agroalimentària local per protegir tant la salut de la ciutadania, en aquest cas de l’alumnat, com el medi ambient.
Les accions desenvolupades van centrar-se en:
- Compra d’aliments: incloure productes ecològics i de proximitat en els menús escolars, donant així suport als productors locals.
- Producció d’aliments: formar el personal dels menjadors escolars en l’elaboració de receptes saludables amb productes frescos, menjars vegetarians o en l’adaptació de receptes i quantitats.
- Servei d’àpats: treballar per tenir un servei eficient, on no hi hagi malbaratament d’aliments.
- Rebuig d’aliments: analitzar diàriament les sobres per controlar, aprendre i corregir.
Per concretar i dur a terme totes aquestes accions a Gavà es va crear un grup de treball local, format per persones relacionades amb els àmbits de l’alimentació i l’educació: personal de menjador, professorat, pares i mares, personal municipal, representants electes, agricultors locals i agents de la indústria de la restauració.
El projecte va finalitzar amb la implementació d’una prova pilot a l’escola Jaume March de Gavà per estudiar el malbaratament alimentari mesurant diàriament el pes del menjar malbaratat i diagnosticant el procés que es va seguir en les fases de servei i consum per tal de reduir-lo.
A més es va crear diferent material, com ara una guia de malbaratament alimentari, que es va fer arribar a totes les escoles de Gavà. D’aquesta manera, tots els actors implicats en el projecte van poder prendre consciència de la necessitat de fer una transició cap a uns menjadors escolars més saludables i sostenibles.
L’Ajuntament de Gavà rebrà la distinció el pròxim 11 de desembre, en el decurs de la Jornada Economía Circular y Entidades Locales que se celebrarà a Valladolid.