Isaac Sanromà, President de la Cambra de Comerç de Reus: “La capitalitat de la Cultura Catalana és un bon aparador per donar a conèixer la ciutat”

Creu que el programa de la Cambra estan prou visibles a Reus? 
Això és el que intentem i ens hi esforcem. La Cambra de Comerç és una entitat que depèn molt de les empreses que li donen suport, però al darrere de les empres hi ha persones que tenen les seves preocupacions i per tant aquestes també són les de la Cambra. Escoltar el que diuen les persones i les empreses  per poder créixer cada cop més.

El  vostre projecte ‘estrella’ és la Llotja, no contempleu cap altra possibiliat que el museu del Vermut?  Quines iniciatives més portareu endavant? 
Nosaltres havíem pensat que qualsevol projecte havia d’estar lligat en temes agroalimentaris  ja que convertir-lo en un equipament cultural no tindria sentit. La Cambra a finals d’any  va comprar l’edifici on es celebra la Llotja. El projecte és donar-li un contingut que estigui relacionat amb el tema agroalimentari. Voldríem  que la Llotja sigui un centre d’interpretació del Vermut i també, un espai on poder fer activitats de tota mena com conferències, exposicions etc. Estem treballant conjuntament amb l’Ajuntament de Reus i algun operador dels productors dels Vermuts de Reus.  Una altra iniciativa és  acabar de consolidar tot el tema internacional. Aquest any tenim pactades unes missions amb les quals portarem als nostres empresaris a diferents punts del món com Israel, país que ofereix una tecnologia molt avançada, Colòmbia o Perú.

Quines són les ajudes més importants que porteu a terme per a empreses? Com veieu la ocupació de la joventut?
Des de la Cambra fem el que denominem com a finestreta única, és a dir, que un empresari pugui venir a la Cambra i que se l’hi puguin resoldre els seus problemes. Per una banda, tenim l’oficina de la Gestió Empresarial que ofereix tramitar els permisos als empresaris sense que aquests tinguin que desplaçar-se a Barcelona. L’any passat vam doblar el número de tràmits respecte a l’any 2015. Ha sigut una feina que ha tingut el seu reconeixement per part de les empreses. El que també ens preocupa és el tema de la formació. Juntament amb les universitats i els  instituts  de la ciutat  tenim una fundació de formació amb la qual intentem que  els alumnes tinguin pràctiques a les empreses, i per tant donar-los-hi una oportunitat. Estem treballant en el programa PICE (de Garantia Juvenil) que va destinat a persones d’entre 16 i 29 anys que no tenen ningun tipus d’estudis.

Quina és la vostra acció o campanya per ajudar als joves emprenedors? 
Nosaltres ajudem als joves, i no tan joves, que volen crear una empresa.  El primer pas que donem és reafirma el seu projecte perquè denotem que  hi ha molts projectes que els hi manca solidesa. Els analitzem i auditem d’una manera totalment gratuïta. Tots aquests recursos estan a l’abast de tothom el que vulgui.

Heu reactivat el manifest per fer l’estació Intermodal. Ja heu pogut parlar amb el ministeri de Foment? Quina és el següent pas?
L’estació Intermodal i l’estació Bellissens són les reivindicacions que tenim com a prioritàries. Aquestes dues són molt importants perquè estem veient que el Corredor del Mediterrani pot ser una realitat. Però veiem que al Camp de Tarragona, que aglutina a més de 600.000 persones, el tren passarà de llarg. El govern espanyol, el PP, ja havia adjudicat i havia pressupostat l’estació Intermodal, l’únic que queda pendent és el començament de les obres, que fa anys que s’han quedat parades. L’any passat vam fer un manifest, amb el qual estem molt satisfets ja que s’hi ha adherit molts Ajuntaments (excepte el de Tarragona) i la totalitat de les entitats de Reus. Actualment, estem pendents  de concretar una cita amb la vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz, per poder entregar el manifest  i veure quins serien els terminis i els calendaris  de reactivació de l’estació .

Des de la Cambra de Comerç es vol portar Reus a Bcn per visibilitat  més la Capital Cultural Catalana,  en quin estat està el projecte? 
Aquest any, Reus és la Capital de la Cultura Catalana i creiem que és un bon aparador per donar a conèixer la ciutat i el que l’envolta. Serà un acte molt potent,el volem fer a un edifici emblemàtic i volem que en aquesta trobada empresarial a Barcelona anéssim acompanyats de lo millor que tenim. A més, volem fer un reconeixement a algunes persones importants de Reus que per motius professionals  o familiars viuen a Barcelona.

Quina és la vostra opinió sobre el projecte del nou cinema a La Fira? 
No s’entén que els veïns i veïnes de Reus tinguin que agafar el cotxe i anar a una altra ciutat per anar al cine.  Des de la Cambra de Comerç veiem positiu que es facin els cinemes al La Fira com també ho veuríem bé que ho féssim al centre de Reus.

Com valoreu les novetats que s’han donat els darrers dies sobre l’antic Hospital de Reus?  
S’ha de respectar que la part propietària no estigui d’acord amb el conveni que té signat i rescindeixi d’ell. Creiem que els serveis es podrien donar inclús millor, traslladant-los a l’antic hospital i a més,  que això també pot ajudar a revitalitzar tota la zona del Mercat.

Quins resultat espereu de tots les iniciatives a finals del 2017? 
Les Cambres de Comerç hem tingut anys molt complicats i això ha provocat que ens enfortíssim. El que espero del 2017 és que continuem amb la línia del 2016, que hem fet un creixement notable.

JÚLIA ALBESA