El Programa de Gestió Alimentària s’explicarà a les jornades per a millorar la gestió de residus

Aquest seminari forma part d’una sèrie de seminaris en línia amb l'objectiu de difondre el coneixement d'aquesta plataforma i les seves experiències.

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

El Programa de Gestió Alimentària de Reus, liderat per la Regidoria de Benestar Social, s’explicarà en el seminari en línia que porta per títol “Experiències de prevenció del malbaratament alimentari”, que es farà el 25 de novembre entre les 10:00 i les 12:00h. Les entitats que formen part de la iniciativa Plataforma de Residus Municipals organitzen aquest seminari en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que enguany se celebra del 21 al 29 de novembre amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania sobre el malbaratament.

 

Aquest seminari forma part d’una sèrie de seminaris en línia amb l’objectiu de difondre el coneixement d’aquesta plataforma i les seves experiències. Aquests seminaris estan oberts al món local i altres entitats. El primer seminari sobre models combinats de recollida selectiva en un mateix àmbit es va fer el 23 d’octubre. El 25 de novembre es farà el d’experiències de prevenció del malbaratament alimentari i el 16 de desembre, està previst un sobre la recollida selectiva privada de residus comercials, de serveis i industrials assimilables a municipals.

Per a inscripcions i més informació sobre aquest cicle, es pot consultar la web residusmunicipals.cat, una plataforma creada per l’Agència de Residus de Catalunya, Ecoembes i Ecovidrio, amb la col·laboració de la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. En concret a l’enllaç següent: http://residusmunicipals.cat/actualitat/181-jornades-tecniques-en-linia-per-a-la-millora-de-la-gestio-de-residus/

El programa del seminari telemàtic sobre experiències de prevenció del malbaratament alimentar iés el següent:

  • 10 h Presentació/Introducció. Ponent: Josep Maria Tost, director de l’Agència de Residus de Catalunya.
  • 10.10 h Bloc 1: Implementació de mesures als mercats i supermercats. Experiència: Botiga Solidària, Ajuntament de Cornellà de Llobregat. Ponent: Mireya Plaza, tècnica de medi ambient de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat.
  • 10.25 h Bloc 1: Implementació de mesures als mercats i supermercats. Experiència: Programa per a la recuperació d’aliments frescos per a persones sense recursos econòmics, Ajuntament de Reus. Ponent: Albert Farré, responsable del Programa de Gestió Alimentària, liderat per la Regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus.
  • 10.40 h Bloc 2: Implementació de mesures a la restauració. Experiència: Campanya Remenja’mmm, Rezero i Fundació Banc de Recursos. Ponent: Laia Carulla, directora adjunta de projectes de Rezero.
  • 10.55 h Bloc 3: Implementació de mesures als centres educatius. Experiència: Aprofitament excedents alimentaris dels menjadors escolars i residències de la 3a edat, Ajuntament de Sant Just Desvern. Ponent: M. Dolors Moreno, tècnica Auxiliar de medi ambient de l’Ajuntament de Sant Just Desvern.
  • 11.10 h Torn de preguntes.
  • 11.30 h Final del seminari.

 

Programa de Gestió Alimentària de Reus
L’actual Programa de Gestió Alimentària de Reus parteix del Programa per a la recuperació d’aliments frescos i cuinats per a persones amb pocs recursos econòmics a Reus, creat l’any 2012 en un context de crisi econòmica.

 

Després d’anys de funcionament, aquest projecte s’ha consolidat i ha fet de Reus una ciutat capdavantera en l’àmbit de la gestió alimentària, amb una incidència molt positiva en els àmbits social i ambiental.

 

L’existència d’aquesta iniciativa ha facilitat una resposta ràpida, a través d’un Pla de Xoc en l’àmbit alimentari, a la situació d’emergència alimentària generada amb la crisi social generada per la Covid-19, en què el nombre de famílies que necessita suport alimentari ha crescut més d’un 60% en dos mesos.

 

L’objectiu del Programa de Gestió Alimentària de Reus és recuperar els aliments frescos que, tot i que són aptes per al consum humà, quedarien fora del circuit comercial i acabarien com a residus. Uns aliments frescos que passen per un procés de triatge en un centre especial de treball i són repartits, junt amb altres productes alimentaris, per les entitats socials que formen part de la Xarxa de Distribució d’Aliments i el Menjador Social entre les famílies en situació de vulnerabilitat.

 

Per a més informació sobre aquest programa, es pot consultar el web: https://gestioalimentaria.reus.cat/