L’Ajuntament de Reus ja ha començat a donar les primeres passes per executar el projecte RENATUReus que ha de permetre la renaturalització de la ciutat abans del 2026. Durant les pròximes setmanes, el consistori licitarà la redacció dels projectes per crear refugis climàtics en quatre centres educatius, així com als seus entorns per valor de 90.000 euros. Es tracta de les escoles Pompeu Fabra, General Prim, Teresa Miquel i Marià Fortuny. Les actuacions se centraran en la construcció de noves arbredes, de nous umbracles i de pèrgoles vegetals, així com la substitució del paviment dur per paviments permeables que permetin una major retenció de l’aigua i, per tant, un millor desenvolupament de la biodiversitat de l’entorn, entre altres.
La regidora d’Educació i Ciutadania de l’Ajuntament de Reus, Pilar López, ha assegurat que el consistori ha escollit aquestes quatre escoles “tenint en compte la situació socioeconòmica de les famílies de les escoles i del barri, la dotació de verd, la ràtio de superfície d’ombra per alumne, el confort i l’habitabilitat dels habitatges del barri, la capacitat d’acolliment màxim de persones en funció de la superfície lliure, la participació en el procés participatiu i l’impacte del benefici comunitari i la transformació social del barri”.
Tot plegat, segons ha assegurat López, amb la voluntat que aquests refugis climàtics també siguin accessibles a tota la ciutadania fora de l’horari escolar. Per aquest motiu, no només s’intervindrà en els patis d’aquests centres, sinó també en el seu entorn amb la creació de noves arbredes i espais d’ombra que “connectin i ampliïn el perímetre vegetal”.
La creació d’aquests refugis climàtics és una de les actuacions que s’inclouen en el projecte RENATUReus que compta amb un pressupost total de 4,2 milions d’euros, el 95% dels quals serà finançat pels fons Next Generation. Aquest s’estructura en tres plans d’actuació: el Pla de la infraestructura verda i blava de biodiversitat, el Pla de refugis climàtics i el Pla director de sistemes urbans de drenatge sostenible de Reus (SUDS). La redacció d’aquests tres documents ascendeixen a 212.000 euros, 86.000 euros i 128.000 euros, respectivament.
Tres àmbits d’actuació
En el primer bloc, s’inclouen aquelles accions de renaturalització destinades a augmentar la qualitat del verd, tant en l’entorn urbà com en el periurbà, com són la reposició de l’arbrat, la recuperació de cobertes vegetals o la millora d’hàbitats per a la fauna, entre altres. “Aquest document busca marcar el full de ruta de la transformació de la ciutat dels pròxims anys”, ha detallat el regidor de l’Àrea de Medi Ambient, Sostenibilitat i Via Pública, Daniel Rubio, qui ha afegit que el pla contempla més actuacions de les que inicialment es portaran a terme amb els 4,2 milions d’euros de pressupost previstos.
En aquest primer pla d’actuació es preveu, entre altres, la creació d’una bassa renaturalitzada que permeti recuperar part de l’aigua que va des de la depuradora del sud de la ciutat cap al barranc de Pedret i crear un nou ecosistema d’aigua que millori les opcions de descans i nidificació d’aus i afavoreixi la dispersió d’espècies en perill d’extinció, segons han detallat des del consistori. Aquesta actuació està pressupostada en més d’un milió d’euros.
El segon pla contempla la creació de refugis climàtics en entorns escolars, tal com s’ha presentat aquest dimarts. Finalment, el tercer pla integra, entre altres, la creació d’un sistema urbà de drenatge sostenible a la llera urbana de la riera de l’Escorial, ubicada a la rotonda de l’avinguda de Riudoms. Segons l’Ajuntament de Reus, l’objectiu és captar i redirigir a sòl fèrtil l’aigua de pluja per evitar inundacions i recuperar part de l’aigua d’escorrentia. El pressupost d’aquesta actuació és de 416.000 euros.
Segons el consistori reusenc, totes aquestes actuacions aniran acompanyades d’altres vinculades a la difusió i participació entre la ciutadania. A més, han afirmat que la licitació del conjunt de projectes s’aniran publicant “progressivament” en les pròximes setmanes.