Comença la Festa Major a Castellvell del Camp recordant el mossèn Creu Saiz

Els actes oficials van recuperar la tradicional sortida dels elements festius

Després de dos anys, l’acte del Pregó de la Festa Major de Santa Anna de Castellvell del Camp va tornar, aquest divendres 22 de juliol, a la Plaça Catalunya. El pregoner d’enguany ha estat el veí Felip Saiz Ruiz, una persona molt vinculada al municipi i que representa aquell “Castellvell, poble d’acollida”, d’aquelles persones que van arribar al poble a la dècada dels anys 40 i 50, com ho va fer la seva família. La lectura del pregó també es va convertir en un record cap al seu germà, Mossèn Creu Saiz, que va ser reconegut a títol pòstum com a fill adoptiu de Castellvell del Camp.

Els actes oficials de la Festa Major van recuperar aquest divendres a la tarda la tradicional sortida dels elements festius del poble, des de la Plaça Jacint Verdaguer, fins a la Plaça Catalunya. A continuació, l’alcalde de Castellvell del Camp, Josep Sabaté, va convidar a tots els veïns i veïnes a gaudir i sentir la Festa Major, i va donar pas a Felip Saiz Ruiz, que va fer lectura del Pregó des del balcó de l’Ajuntament.

De Valdecolmenas de Abajo a Castellvell del Camp

Felip Saiz Ruiz va iniciar el Pregó referint-se a que Castellvell del Camp sempre ha estat un poble d’acollida de famílies com la seva, arribada el 1947 de Valdecolmenas de Abajo (Cuenca), com també ho és actualment de persones que fugen de la guerra, com la família ucraïnesa. El veí de Castellvell va tenir “l’honor” de llegir el pregó, al costat de la seva germana Elena, de qui va elogiar: “És l’Elena qui hauria de fer el pregó, ja que va haver de cuidar d’una família de germans emigrants”.

En Felip va compartir ahir molts records amb els seus veïns i veïnes. Dels inicis, l’arribada dels seus pares i germans a Castellvell, on va viure al carrer Santa Anna, i on es van presentar davant mossèn Fernando i la resta d’autoritats del poble: l’alcalde, el secretari i el metge. Però també aquell respecte per la terra d’acollida: “La mare ens deia que hem de ser respectuosos amb la llengua i els costums d’aquesta terra, cosa que ens ho vam prendre al peu de la lletra”, sentenciava el Felip.

El pregoner també va tenir temps per comentar algunes anècdotes i vivències de la seva joventut al poble, “quan anàvem a esmorzar al Molí de l’oli, jugàvem a pilota a l’Era o, quan era el 31 de desembre i preguntàvem si al carrer de les mosques hi havia l’Home dels Nassos, i quan hi arribàvem, ja no hi era”. O altres records de la Festa Major, com els concerts que es feien a l’antic Casino -on avui dia hi ha la Casa de la Vila-, les ballades de sardanes, les pujades a l’ermita o les caramelles. Això sí, en Felip va tenir un record molt especial de la creació del grup d’Armats de Castellvell, del qual es va congratular que amb el temps “hi hem coincidit fins a tres generacions diferents”.

Felip Saiz Ruiz finalitzava el Pregó reivindicant amb orgull la seva manera de ser, “humil i amic dels meus amics”, per acabar amb un “Visca Catalunya, visca Castellvell i visca Valdecolmenas de Abajo!!”.

En acabar el parlament, els veïns i les veïnes van gaudir d’un petit refrigeri. Cap a les 21:30 h, els Banyuts de Castellvell del Camp i el Lluert van fer la tradicional encesa pels carrers del poble. A les 22:30 h, es va celebrar el sopar de motxilla a La Pista Poliesportiva. I per acabar, la Disco Mòbil Bleizy va amenitzar la nit.