El Fons de Transició Nuclear va arribar l’any 2020 per acompanyar les zones afectades per la desnuclearització. El tancament de les nuclears comportarà la desaparició d’uns 3.000 llocs de treball directes, incidint en l’economia de prop de 100 municipis de vuit comarques. Aquest fons que es nodreix d’un impost mediambiental propi de Catalunya, permetrà pal·liar els efectes del tancament de les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs. I ha de servir per a finançar actuacions de desenvolupament socioeconòmic i de transició energètica justa de les zones afectades per l’impacte ambiental de la producció d’energia elèctrica nuclear.
Amb els fons de 2023, que són 83 milions d’euros en total, s’impulsaran 433 actuacions, creant 91 noves activitats econòmiques i 215 llocs de treball a les zones afectades. El secretari d’Empresa i Competitivitat, Jaume Baró, afirma que també “es posaran en marxa 415 accions de transició energètica i s’elaboraran 25 estudis”.
Les actuacions de generació de llocs de treball a desenvolupar per part dels municipis i, a càrrec de la distribució 2023, del Fons contemplen com a resultats mínims d’execució la generació de l’equivalent a una jornada de treball indeterminat.
L’indicador reflecteix llocs de treball previstos com a indefinits i no vinculats a la gestió dels Fons.
En aquesta línia d’ajudar als municipis propers a les nuclears, es treballa també en la definició de la nova línia d’ajuts pròpia impulsada per la Generalitat que es destinarà a empreses ubicades al territori del Fons de Transició Nuclear. Aquesta subvenció, que es posarà en marxa el 2025, es destinarà a projectes de noves inversions, de generació de llocs de treball, de digitalització, d’estalvi i transició energètica i de reindustrialització.
En aquest sentit, es confirma una visió més empresarial. L’estratègia és avançar amb les empreses i, menys que en les anteriors distribucions, amb els projectes públics.
Baró ha promès que les reunions amb l’òrgan de govern del Fons, integrat per representants dels municipis, agents socials i el presideix la Secretaria d’Empresa i Competitivitat del departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, es donaran més sovint que durant l’anterior mandat. “Abans hi havia reunions cada tres mesos, però ara volem fer-les cada cinc setmanes. Per nosaltres el Fons de Transició Nuclear és clau”, comentava el Secretari.
Igual que les reunions cada cinc setmanes, també una de les claus per les quals aposta el nou Govern de la Generalitat de Catalunya és l’acompanyament tècnic. La clau és “que cap municipi es quedi enrere” amb aquestes subvencions i gràcies a revisions dels diferents projectes, els 96 municipis podran cobrar la segona distribució de 2023 (es rep a finals de 2024). Abans d’aquest acompanyament, més de la meitat dels projectes presentats per l’exercici del 2023 no encaixaven amb els objectius que marcava el Fons.
La realitat és -així ho indiquen les dades- que els implicats en aquest Fons necessitaven un acompanyament tècnic, com també sentir-se més segurs en aquest procés que arriba en pocs anys i que afecta tantes famílies, i així ho demostren celebrant que l’augment d’implicació de la Generalitat.
Quins seran els següents passos del Fons de Transició Nuclear?
El Fons es nodreix de l’activitat derivada de l’energia nuclear, és a dir, en el moment que l’activitat cessi al territori català, el Fons de Transició Nuclear desapareixerà. Es preveu que el Fons estigui actiu fins al tancament de les centrals que segons el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC), el tancament arribarà el 2030 per a Ascó I, el 2032 per a Ascó II i 2035 per a Vandellòs II.
Mentre arriba el moment, tots els implicats mostren el compromís per arribar a l’objectiu de minvar l’impacte a través de la creació de la Xarxa d’Impuls. Consistirà en una xarxa d’actors locals compromesos amb el territori i els objectius del Fons de transició nuclear que treballaran de manera coordinada i proactivament per dissenyar les futures actuacions de promoció del teixit empresarial, de regeneració econòmica i generació de llocs del treball, finançades pel Fons.
Quins projectes són subvencionables amb el Fons?
Es busquen projectes que entrin dins de la reindustrialització i la transició energètica. L’àmbit agroalimentari no queda abandonat, així com projectes al voltant del turisme, de les noves tecnologies i del sector públic.
L’objectiu del fons és finançar accions que afavoreixin el desenvolupament econòmic en tots els seus àmbits. La generació d’ocupació, la creació de noves empreses o el desenvolupament de noves tecnologies entrarien dins d’aquestes accions.