En aquestes dates sempre busquen encara més recolzar als més desfavorits, i en aquestes dates de Nadal són els nens.
El 1959 es va aprovar la primera Declaració sobre els drets de l’infant. Gràcies a aquesta Declaració, els infants van adquirir uns drets legalment reconeguts.
Anys més tard es va signar la Convenció sobre els Drets del nen, que ha influït positivament en la manera en què els governs elaboren les polítiques públiques. D’aquesta manera, el reconeixement dels nens i les nenes com a subjectes de drets humans ha donat com a resultat escenaris on la infància ha estat tinguda en compte de manera específica.
La Declaració Universal dels Drets de la Infància reconeix el joc com un dret fonamental, ja que el fet de jugar possibilita situacions òptimes que influeixen en el creixement i desenvolupament sa dels nens i les nenes.
Per això, des de Creu Roja Joventut, en aquestes dates de Nadal, fan sempre la Campanya de recollida de joguines. Tenen uns criteris a l’hora de portar-la a terme. Recullen només joguines que estiguin noves, tal com es comprarien a les tendes, així no hi ha cap discriminació per als nens que no tenen recursos. Una altra premissa és que han de ser joguines no bèl·liques, no sexistes, cooperatives i sostenibles.
LA CREU ROJA ENS OBRE LES PORTES
L’encarregada de rebre’ns a Creu Roja Tarragona va ser Adela Masdeu, encarregada de tot el tema de comunicació. Ens va explicar com funcionen dins de l’edifici que fa més de 30 anys que està a l’Avinguda Andorra de Tarragona. Principalment, la gent que els hi demana ajuda són refugiats, persones emigrants i gent que els hi deriven de centres d’intervenció social, famílies vulnerables. En aquestes dates de Nadal s’inicia la campanya de recollida de joguines, que comença ara fins al 4 de gener, que en aquesta data ja els hi agradaria tenir-les repartides.
Les entitats que col·laboren són moltes, de tota la província de Tarragona, empreses privades que fan les seves recollides pròpies i després els hi fan arribar les joguines, o grans magatzems amb joguines noves o que tenen un mínim defecte i no els poden vendre. A part també col·legis o centres que durant unes setmanes posen unes caixes on la gent diposita allà les joguines. També ens explica Eva Cañete (coordinadora Creu Roja Joventut), que molta gent particular fa les seves donacions directament anant al centre.

SOLIDARIS A TOTA LA PROVÍNCIA
A Reus, abans de la pandèmia, es va fer una gala solidària al Teatre Fortuny per tancar aquesta campanya de Nadal, on només allí se’n van recaptar unes 500 joguines.
Dins d’aquesta campanya es necessita molta gent per a poder agilitzar tot el volum de joguines que reben. L’any passat van tenir a Tarragona uns 70 voluntaris i 150 a tota la província.
VOLUNTARIS A LA CAMPANYA DE NADAL
Vam parlar amb Anna Medina, que fa 2 anys que és voluntària i és el seu segon Nadal. Enamorada de la seva feina, es nota com gaudeix molt d’aquesta tasca d’ajudar als nens. Ens va explicar com preparen les bosses, a cada bossa i fiquen tres joguines, una cooperativa, una més lúdica i una educativa. A vegades i fiquen una quarta addicional en funció del volum que disposin aquell any. Tenen un magatzem on divideixen les joguines per edats, així els hi és molt més fàcil a l’hora de fer les bosses per a cada família. La franja d’edat més elevada és la que costa més de recollir, llavors han d’anar agafant joguines que tenen emmagatzemades de la resta de l’any. Molts cops els hi arriben donacions fora de la campanya de Nadal, llavors el que fan és guardar-les per quan es necessitin. Durant tot l’any han de tenir estoc, perquè hi ha gent que o bé per aniversaris o perquè les necessitin, acudeixen a la Creu Roja perquè els hi ajudin. Ens explica també que recullen durant tot l’any, els portadors principalment són grans magatzems o llibreries que els hi donen.
En aquest cas els llibres, al ser fora de la campanya de joguines i tenir menys volum de feina, poden fer triatge i acceptar llibres que estiguin en bon ús sense ser nous.
Abans la campanya estava molt lligada als reis, ara intenten que no s’identifiqui amb les festes de Nadal, perquè tenen molta gent d’altres cultures. No només volen identificar joguines i Nadal, volen que com és un dret dels infants, estigui vinculada durant tot l’any. Internament, hi ha hagut una evolució en aquest aspecte.

GRAN LABOR SOCIAL
La previsió que tenen d’infants que es puguin beneficiar per aquest any és d’uns 2500. L’objectiu que s’han marcat és rebre unes 8000 joguines, així podrien arribar a donar 3 joguines per nen, si no la quantitat haurà de ser més baixa. Les dades de l’any passat ens van explicar que tenien uns 2600 infants i no van poder arribar a l’objectiu per molt poc. Cada nen rebrà mínim dues, fent el lot expressament personalitzat per a cada família, tenint en compte l’edat, la nacionalitat i l’idioma.
Des de Creu Roja, fan una crida a què la gent doni joguines i llibres durant tot l’any, no només tancar-se a la campanya de Nadal, ja que tenen demanda durant tots els mesos.
A part de la feina dels voluntaris en aquestes dates, és molt important la tasca administrativa. Cada any reben administratives voluntàries per a aquestes dates, ja que és molta feina la que tenen en fer rebuts per a cada família de les joguines que els hi donen. Així de cara l’any següent ja saben el que necessitaran i poden anar més ràpid.

ENTREGA DE REGALS
Per acabar tot aquest procés, és quan arriba el dia somiant per molts infants. Des de Creu Roja citen a les famílies un dia i una hora per anar a recollir la bossa. Ens explicava l’Anna i l’Eva com és aquest funcionament. “Nosaltres no som els reis, però intentem que els nens que venen es portin un bon record. Desaconsellem que els pares vinguin amb els nens perquè no vegin d’on surten aquestes joguines, però a vegades ens hi trobem que venen. Llavors els hi muntem una zona de jocs mentre donem les bosses als pares”, ens diu l’Eva Cañete.
La zona de recollida és el pàrquing, i aquest any han modificat una mica perquè sigui menys fred. “Hem posat uns palets tapant totes les bosses, i quan la família ve, només veu la seva. Cada família que ve ens diu el seu número i llavors els hi donem la bossa. Hi ha moltes famílies que ens ha passat que no acudeixen a la cita, llavors fem una segona o tercera repesca. Perquè sabem que si no venen a buscar aquestes joguines, és possible que els seus fills no tinguin més”, ens explica l’Anna Medina.