Campanya preventiva de la Guàrdia Urbana de Reus sobre les distraccions al volant

La Guàrdia Urbana desplegarà gairebé vintena de controls en punts fixos als seus torns de matí, tarda i nit

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

La Guàrdia Urbana porta a terme entre del 2 al 8 d’octubre una campanya preventiva de seguretat del trànsit sobre distraccions al volant i l’incompliment de les obligacions indicades per un semàfor. La campanya es porta a terme en coordinació del Servei Català de Trànsit per l’àmbit català.

La Guàrdia Urbana desplegarà gairebé vintena de controls en punts fixos als seus torns de matí, tarda i nit. Tanmateix, els agents també denunciaran les infraccions en dinàmic si detecten les infraccions durant el seu patrullatge. Es comptarà amb agents de paisà que alertaran de les infraccions observades per ser notificades a les persones infractores.

L’objectiu de la campanya pretén la reducció del nombre de víctimes als accidents de trànsit, així com la gravetat de les seves lesions, doncs les distraccions en la conducció, segueixen sent el factor concurrent més freqüent en els accidents mortals.

Un dels principals motius que genera la distracció del conductor és la utilització del telèfon mòbil durant la conducció. L’ús multiplica per 4 el risc de patir un accident i el risc és equiparable a la conducció amb excés d’alcohol. Malgrat que aquesta tipologia de campanya es centra habitualment en l’ús del telèfon mòbil, a instància del Grup de Treball de Directrius de les Policies de Trànsit de Catalunya, de la Comissió Catalana de Trànsit i Seguretat Viària, s’ha considerat oportú ampliar el seu àmbit d’actuació a les infraccions relacionades amb no respectar la fase vermella dels semàfors.

Des de la Guàrdia Urbana es recorda que el fet d’apartar els ulls de la carretera, malgrat que sigui un instant, suposa un risc propi i per terceres persones. Utilitzar el mòbil per enviar missatges implica les 3 formes de distracció possibles: la distracció cognitiva, doncs la ment està ocupada elaborant el missatge; la distracció visual, mentre els ulls van llegint la pantalla; i la distracció manual, ja que els dits van teclejant les lletres o botons.

Una persona conductora que parla mentre condueix perd la capacitat de mantenir una velocitat constant, no guarda prou distància de seguretat amb el vehicle que circula davant i el temps de reacció augmenta considerablement (entre mig i dos segons, en funció dels reflexos de la persona que condueix) . A més, a més velocitat més risc que una distracció provoqui un accident: a 120 km/h, en 3 segons, es recorrerà una distància superior a la d’un camp de futbol.

D’entre les infraccions en les quals s’incidirà i amb les quals hi haurà tolerància zero a l’hora de denunciar-les, es troben:

  • Portar el mòbil a la mà durant la conducció. Està prohibida la manipulació manual del telèfon mòbil, del navegador o qualsevol altre dispositiu de comunicació mentre es condueix. Així com la utilització de cascos o auriculars. Sí que està permès el mans lliures.  Els motoristes no podran portar el mòbil ajustat entre el casc i el cap. Es considera una infracció greu que comporta la imposició d’una multa de 200 euros i la pèrdua de 6 punts.
  • No mantenir la mateixa llibertat de moviments, el camp necessari de visió i l’atenció permanent a la conducció. Aquesta conducta, lleu, es castiga amb 80 euros. No detreu punts.
  • Fer servir, durant la conducció, dispositius de telefonia mòbil i qualsevol altre mitjà o sistema de comunicació, o bé conduir i utilitzar cascos o auriculars connectats a aparells receptors o reproductors de so. Aquesta infracció, considerada greu, comportarà una multa de 200 euros i la pèrdua de 3 punts.
  • Incomplir les obligacions indicades per un semàfor en vermell. És una infracció greu, castigada amb multa de 200 euros i la pèrdua de 4 punts.