La Selva del Camp s’engalana per la seva Fira entre el 25 i el 27 d’octubre. Durant aquests tres dies, xerrades, música, restauració o diverses activitats familiars farceixen una programació per tots els públics. En parlem amb l’alcalde del municipi del Baix Camp, Josep Masdeu, per conèixer tots els detalls.
La Fira de la Selva del Camp té més de 500 anys d’història. Què suposa pel municipi?
Coincideix amb moltes de les fires de la demarcació. Aquí les collites més importants eren l’avellana, l’oli i el vi. En una societat més agrícola, era el moment que la gent disposava de més recursos per fer les compres. Tot i això, la Fira ha evolucionat. Alguna vegada es va pensar canviar la data perquè molts cops fa mal temps, però al final s’ha mantingut. Antigament venien ramblers, més endavant venia el ‘charlatán’ i els padrins feien regals als seus fillols. A partir de la democràcia es va pensar reactivar la Fira i ha tingut diferents èpoques. Primer estava més encarada a la temàtica medieval i des de fa uns anys ho centrem més en un espai per passejar i gaudir del poble. Ara és una Fira amb una part comercial, però sobretot amb una part lúdica. Les atraccions, els tasts de vins, la música, la restauració… A més, des de l’Ajuntament presentem els projectes que es portaran a terme.
Quins projectes presenten?
N’hi haurà un que vam presentar l’any passat, l’estrena de l’espai d’interpretació de Ca l’Hipòlit. Es tracta de l’últim Oller que va quedar al poble, una activitat que ens va marcar molt. Hi va haver fins a deu forns que s’hi dedicaven. La seva propietària, l’Eva Visiedo, va donar aquest últim forn actiu i el que hem fet ha sigut condicionar-lo i fer-ne un centre d’interpretació. D’aquesta manera, tothom que passi per allí coneixerà la importància que va tenir. Durant tot el cap de setmana es podrà visitar de manera inèdita i el carrer dels ollers gaudirà d’una exposició a cel obert sobre l’activitat terrissaire al poble.
També parlaran de la taxa d’escombraries. La gent ha entès per què s’incorpora?
S’ha de donar les màximes explicacions. La taxa ja està aprovada i s’implementarà l’any que ve. Abans no la cobràvem, però la llei directiva europea donava tres anys per implantar-ho. És a dir, el 2025 tant sí com no s’ha d’aprovar. La llei no pretén únicament cobrar, sinó que tothom recicli i ser més eficients. El que t’obliga és que tots els costos de recollida i tractament de residus es cobrin. Tot i això, la llei també permet que puguis fer reduccions del preu de la taxa. Podem dividir la taxa en una part fixa i una variable. El que proposem és que la segona part de la taxa sigui 0 i beneficiï a tothom, ja que estem dins dels estàndards de la Unió Europea.
Quin percentatge tenen?
Europa demana un 55% de reciclatge per l’any que ve i un 60% pel 2030. Actualment, estem al 60,8%, però havíem estat més alts. Si estem per damunt del que demanen, no cobrarem la segona part de la taxa. La intenció és que no sigui un projecte individual, sinó col·lectiu. D’altra banda, farem campanyes informatives per conscienciar i combatre les “fake news” amb el tema de la brossa.
Mostraran més projectes?
Sí. Arranjarem el camí de les Eres, un dels últims carrers del poble que estaven malament. És una inversió de 550 mil euros per arreglar el carrer posant voreres a banda i banda. A més, ens fa molta il·lusió presentar les “Quatre passejades per la Selva monumental”. Són quatre rutes amb les quals conèixer el poble. La primera anirà sobre l’arquitectura religiosa del renaixement i el barroc. Un altre seria la de l’economia secular de la Selva, amb els conreus i els ollers. La tercera és la d’espais de patrimoni i memòria, on s’incorpora el castell, les parts de muralla o l’Hort d’Iglésies. I en últim lloc n’hi haurà una sobre l’aigua on s’explicarà els molins, aqüeductes i fonts.
L’any passat van fer una mostra de cotxes antics. Què preparen per enguany?
Va tenir molt d’èxit. Enguany durant el diumenge hi haurà una exposició de motos antigues. De fet, en altres anys ja havíem fet la trobada de motos antigues, però amb la pandèmia es va aturar. Ara intentem retornar-ho amb el sentit d’exposició. Abans quedaven, feien un esmorzar i una ruta pel Baix Camp. Mentre que ara deixarem més temps d’exposició perquè la gent les pugui veure. D’altra banda, hi haurà atraccions, comerç, tast de vins… Ens ho prenem com dos dies de festa.
Quines xerrades portaran?
Fa molts anys que fem la col·laboració amb el coworking de la Selva. Aquest any vindrà entre d’altres la Maria Nicolau (cuinera) i la xerrada inaugural de divendres serà a càrrec de Francesc Carreté, de Carreté Finestres i tancaments; Nacho Sánchez, d’Inqbarna, i Anna Lluís Gavaldà, de Simbiosi.
El divendres es dona el tret d’inici de la Fira, però la inauguració oficial es fa dissabte. Ens acompanyarà la delegada del Govern de Catalunya, la sra. Lucía López. És important que el Govern tingui coneixement del que fem.
Celebren una activitat curiosa. La benvinguda dels nouvinguts i nounats. En què consisteix?
El diumenge a les sis de la tarda convoquem als nounats i nouvinguts del municipi, durant la benvinguda els donem un petit obsequi. Una alzina, que és l’arbre simbòlic del poble. Fa tres o quatre anys que esperem arribar als 6.000 habitants, però el creixement vegetatiu és negatiu. És una cosa que s’estabilitzarà en el temps. La nostra preocupació és generar activitat econòmica amb el polígon i tenir serveis de qualitat com l’escola bressol, l’educació o la residència.
La Fira guarda la idiosincràsia de fa 500 anys?
En altres èpoques havia anat més a l’exterior. Ara la centrem al nucli del poble, recuperant aquest patrimoni. Hem agafat un caire més festiu. A la plaça de l’Ajuntament, a banda del nostre estand, posem productes de quilòmetre zero. A vegades hi ha la remembrança que els temps passats van ser millors, és fals. La gent que va viure en aquell temps s’adaptava a les circumstàncies i ara podem gaudir de més coses que fa 50 anys.
Què li diria a la gent perquè vingués a la Selva l’últim cap de setmana d’octubre?
La Selva durant la Fira és un poble per visitar i gaudir. Tothom trobarà el seu espai i el seu racó en un ambient de festa i benvinguda. En definitiva, la Selva es posa de llarg per aquest intercanvi de productes i d’idees.