El Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (PICI) de Cambrils torna als barris de Nou Cambrils, l’Estació i l’Eixample Platja amb l’objectiu de seguir treballant la millora de la convivència i la inclusió, el treball en xarxa i la participació, la construcció comunitària i intercultural.
La tècnica del programa comunitari traslladarà la seva oficina a diferents punts per atendre el veïnat individualment, recollir les seves propostes i continuar treballant conjuntament. Aquest nou format de “Som barri, som ComunitaT”, adaptat a la situació actual i amb totes les mesures sanitàries, permetrà recuperar la presència als barris, que és cabdal per dur a terme els objectius i tasques del projecte.
L’oficina del projecte estarà oberta el dijous 22 d’octubre de 16 a 18 hores al Centre Cívic Nou Cambrils pel veïnat de Nou Cambrils, el dimarts 27 d’octubre de 16 a 18 hores al Casal de la Gent Gran pel veïnat de l’Eixample Vila i el dimecres 28 d’octubre de 16 a 18 hores al Casal de la Gent Gran pel veïnat de l’Eixample Platja. A partir d’aquestes primeres dates, les atencions es repetiran quinzenalment per seguir construint comunitàriament sabers, pensars i eines comunitàries i interculturals, prioritzant la salut comunitària.
A causa de l’actual situació sanitària i de les noves mesures de salut pública, alguns dels Centres Cívics romandran tancats a partir d’aquesta setmana. Per aquests motiu, caldrà concertar cita prèvia a través del whatsapp 669162606, el correu electrònic [email protected] o la pàgina de Facebook https://www.facebook.com/pici.projectedintervenciocomunitariaintercultural.
“Som barri, som comunitaT”
Des del PICI és essencial el treball amb els barris, amb el veïnat, amb les associacions de veïns, i amb associacions com la gitana de Cambrils, la del Senegal, el Banc del Temps i totes les que s’hi han anat sumant en aquests temps.
El passat mes de març la pandèmia va obligar a aturar les trobades veïnals i les festes comunitàries i el projecte es va seguir desenvolupant a través de xarxes, trucades, videotrucades, zoom i grups informals específics i de barri, que ara es combinaran amb les atencions presencials.
Cal tenir en compte que la situació actual ha generat manifestacions i realitats de major exclusió, discriminació i vulnerabilitat, desconeixences i moltes dificultats amb l’accés i ús tecnològic. Per aquest motiu molt necessari disposar d’espais de proximitat per seguir construint entre totes altres narratives i realitats; reforçar discursos comunitaris, de no discriminació, d’equitat i interculturals; i crear un sentit de comunitat de tenir cura uns dels altres.
“Som barri, som comunitaT” és una iniciativa que s’adapta i alhora reconeix els canvis i temps actuals, que proposa transformar part del treball de camp i l’espai de trobades obertes de veïnat i grups específics que fins l’estat d’alarma es realitzaven en un espai presencial als tres barris.
Aquesta presència es preveu com un espai flexible i polivalent que s’anirà transformant i construint a partir de les dinàmiques i demandes dels diferents barris, així com de les mesures sanitàries que es vagin incorporant.
Es tracta d’una atenció i intervenció presencial per seguir construint vincles i propostes a nivell comunitari; recollir les demandes i necessitats dels barris, així com detectar i prevenció vers les problemàtiques, dinàmiques i realitats del barri i el veïnat; donar continuïtat a les accions iniciades des dels barris, reforçar l’apoderament, participació i construcció comunitària del veïnat, promocionar el treball en xarxa i la dinamització veïnal i associativa dels propis barris, i treballar en l’acompanyament, apoderament i capacitació educatives, tecnològiques, i competencials per disminuir la bretxa educativa i tecnològica.
El projecte
El Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural de Cambrils es va posar en marxa a finals del 2018 amb l’objectiu de treballar de manera comunitària amb entitats i veïnat, generant i reforçant sinèrgies enriquidores i diverses per tal de guanyar en convivència, cohesió, i interculturalitat.
Durant aquest temps, s’han celebrat diverses festes comunitàries i s’han convocat reunions obertes per recollir propostes i preparar les activitats lúdiques d’una manera participativa. A partir d’aquests espais de trobada van sorgir línies de treball dels propis barris com per exemple +Verd +Net +Viu + Barri, que és la proposta de veïnat de l’Eixample Vila per engrescar barri, administració, comerços, entitats a enverdir, netejar i millorar el barri.
El PICI de Cambrils està impulsat pel Departament de Benestar Social de l’Ajuntament de Cambrils amb el suport del Departament Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.