Dijous, 24 d'abril de 2025
És notícia

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant presenta al·legacions per a la construcció d’un magatzem a Vandellòs I

Avatar photo
El consistori municipal adverteix que: “realment esgotarem totes les vies i si hi escau anirem a majors instàncies, si convé als tribunals, optarem per la via judicial”

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha presentat al·legacions al projecte de construcció d’un magatzem temporal a la central nuclear Vandellòs I en fase de latència (ATV1), i l’estudi d’impacte mediambiental corresponent. A més, en col·laboració amb i l’arquitecte municipal s’ha exposat un expedient amb antecedents i un informe urbanístic del municipi.

Divendres 21 de març, l’ajuntament va presentar les al·legacions a la Subdirección General de Energía Nuclear de la Dirección General de Política Energética y Minas de la Secretaría de Estado de Energía del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico.

Al·legacions per a la contrucció del magatzem

La primera al·legació sol·licita que hi hagi un únic emplaçament per als residus nuclears d’ambdues centrals, Vandellòs I i Vandellòs II. L’Ajuntament considera innecessària, perjudicial per la salut i poc òptima la construcció de dos espais d’emmagatzematge de contingut nuclear, en un radi de menys de 5 quilòmetres. Assumpció Castellví, alcaldessa del municipi, assegura que aquesta actuació no és lògica ni segura; “nosaltres creiem fermament que amb un magatzem reduïm l’impacte del nostre municipi, s’optimitzen recursos, evitem l’afectació dels usos del terreny de la central i no hipotequem dos espais”.

La segona al·legació està relacionada amb la manca de concreció en el tipus i quantitat de residus especials. Segons el projecte tècnic i l’estudi d’impacte ambiental de la central Vandellòs I. es destinarà un espai a l’allotjament de quatre contenidors de grans dimensions que emmagatzemaran els residus radioactius procedents de França. Quest contingut és originari del reprocessament del combustible gastat de la central nuclear Vandellòs I. El pla també inclou l’allotjament dels contenidors de residus especials de l’última fase de desmantellament de la central nuclear que s’anomena Nivell 3, i que es preveu que sigui el 2030.

Tanmateix, l’estudi presentat per la Subdirecció General d’Energia Nuclear, no determina amb exactitud el nombre total de contenidors que es produiran durant aquesta fase de desmantellament ni el lloc on s’emmagatzemaran. “Creiem que això ens implica una gran indefensió al nostre municipi i molt poca seriositat per part de qui ha fet l’informe” ha manifestat l’ajuntament.

Pel que respecta el tercer punt, l’ajuntament ha presentat una al·legació sobre la ubicació. El consistori considera que la localització és inadequada per a un magatzem nuclear. L’espai que es vol destinar a la construcció nuclear, està prevista per a acollir un Centre Tecnològic per a la investigació i desenvolupament de tecnologies d’energia elèctrica. Així ho determina el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM). Segons Castellví, en el cas que aquest projecte continués endavant, la planificació d’aquest pla futur es veuria afectada seriosament.

Per altra banda, ha fet menció de tres espais considerats Béns Culturals d’Interès Local (BCIL): el pavelló d’accés la central, la centraleta telefònica i l’estació meteorològica. Des del govern municipal s’espera que la Generalitat i el Departament de Cultura i Patrimoni també facin al·legacions al respecte, perquè assegura que és un tret a tenir en compte per a aquest projecte.

Pel que respecta la qüestió envers l’espai, l’alcaldessa ha manifestat que no entén com davant la previsió de construcció d’un magatzem que acollirà 78 contenidors, no es pot adequar l’obra perquè en pugui albergar quatre més. D’aquesta manera afirma que tindria un impacte molt menor en el territori i que beneficiaria a les actuacions futures del terme municipal.

La indefinició del termini real de la temporalitat del magatzem, és un factor que alerta el consistori, que assegura que perjudica les seves previsions de cara el futur. Segons el 7è Pla General de Residus Radioactius, aquest procediment podria allargar-se fins al 2072, que és quan està prevista la construcció d’un Magatzem Geològic Profund.

D’aquesta manera, el consistori demana que es reconsideri l’actuació sobre l’emplaçament dels magatzem de Vandellòs I i Vandellòs II, i sol·licita al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic que es retrotegui l’expedient i es reformuli l’Estudi d’Impacte Ambiental per tal de concretar i especificar de manera clara, quants residus especials es generaran, quants contenidors es necessitaran i en quins espais exactes es localitzaran.

Els membres del govern municipal asseguren que treballaran perquè els escoltin, reconsiderin les al·legacions i les acceptin. “Realment esgotarem totes les vies i si hi escau anirem a majors instàncies, si convé als tribunals, optarem per la via judicial. I pugnarem aquesta declaració d’impacte ambiental que queda amb unes incerteses massa grans” ha afirmat Castellví.

Actualment, els tempos envers les actuacions són els següents: l’any 2026 es portarà a terme la licitació i les obres a Vandellòs I. Aquestes es preveuen finalitzar l’any 2027, i un any més tard, el 2028, els residus es traslladarien a les instal·lacions nuclears, des de França. El desmantellament es preveu de cara el 2030, amb una durada d’uns quinze anys, fins al 2045. Tanmateix, la clausura i l’alliberació de l’espai no arribaria fins deu anys més tard, el 2055, després d’un temps de vigilància de la zona.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
pla-barris-barcelona

El Pla de Barris 2025-2028 de Barcelona aplega més de 300 actuacions en 27 barris

Notícia següent
esport-ultratril-andorra

El Comú d’Escaldes-Engordany reflexionarà sobre l’esport extrem i les seves conseqüències

Notícies relacionades