Dimarts, 3 de desembre de 2024
És notícia

La 16a edició dels Premis Gaudí Gresol se celebrarà el 15 de juny a Reus

Avatar photo

Els guardons es lliuraran el 15 de juny a l’auditori Gaudí del Tecnoparc firaReus, a partir de les 19h

L’Ajuntament de Reus, la Fundació Gresol i El Círcol han presentat avui en roda de premsa la setzena edició dels Premis Gaudí Gresol a la Notorietat i l’Excel·lència, que es lliuraran el pròxim dia 15 de juny a l’auditori Gaudí del Tecnoparc firaReus, a partir de les 19h. L’acte de presentació ha comptat amb la participació del president de la Fundació Gresol, Emili Correig, el regidor d’Empresa i Ocupació, Carles Prats; Teresa Pallarès, regidora d’Economia, Coneixement i Habitatge de l’Ajuntament de Reus; la presidenta d’El Círcol de Reus, Patrícia Terradellas i el director gerent de la Fundació Gresol, Robert Moragues, els quals han donat a conèixer tots els detalls sobre la gala d’enguany.

Aquests premis tenen l’objectiu de distingir persones que han destacat per la seva trajectòria professional i personal, pels seus mèrits i per la seva vàlua i dedicació. La gran participació i l’èxit assolit en les edicions anteriors encoratja de nou la Fundació Gresol a organitzar aquesta gala, que concentra personalitats de renom de totes les àrees, tant de Catalunya com de la resta de l’Estat. Entre els premiats en edicions passades figuren personalitats tan rellevants com Pau Gasol, Valentí Fuster, Luis del Olmo, Ferran Adrià, Juan A. Samaranch, Isidre Fainé, Carles Sentís, Eduard Punset, Antoni Brufau, Mercè Sampietro, Joan Roca, Carme Ruscalleda, Anna Ferrer, Maribel Verdú, Elena Arzak, Josep M. Pou, Marc Márquez, Jordi Cruz, Joan Pera, Manel Fuentes, Josep M. Mainat, Ildefonso Falcones, María Blasco, J ordi Basté, Marina Rossell, Tricicle, Susanna Griso o Juan Carlos Unzué entre d’altres.

 

Els premiats de la quinzena edició són:

  • Antoni Cañete – Premi en Lideratge Empresarial
  • Àurea Rodríguez – Premi en Tecnologia i Innovació
  • Josep Ametller – Premi en Medi Ambient
  • Ivana Miño – Premi en Arts Escèniques
  • M. De la Pau Janer – Premi en Literatura
  • Elsa Punset – Premi en Comunicació
  • Esther Giménez-Salinas – Premi Catalana Il·lustre
  • Dr. Eduard Estivill – Premi en Medicina
  • J. A. Bayona – Premi en Cinema
  • Mariona Escoda – Premi en Música

Tots els guardonats assistiran a la gala i recolliran personalment el premi. També compartiran la vetllada i sopar solidari posterior amb tots els assistents. El guardó és una reproducció del bust de l’arquitecte Antoni Gaudí, obra de l’escultor Joan Matamala, realitzat en bronze.

En aquesta ocasió, i com a novetat, el sopar solidari serà en benefici de dues entitats benèfiques com són l’Associació Down Tarragona i la Fundació Esclerosi Múltiple.

 

Sobre les entitats beneficiàries

L’Associació DOWN TARRAGONA té com a objectiu promoure la igualtat d’oportunitats, la plena inclusió i una major adquisició de drets socials individuals de les persones amb discapacitat intel·lectual, especialment aquelles amb síndrome de Down, i de les seves famílies, en el marc i amb referència a I Convenció Internacional de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.

Per la seva banda, la missió de la Fundació Esclerosi Múltiple és aturar l’impacte de la malaltia en la vida de les persones afectades i el seu entorn. Treballen per promoure el coneixement i la comprensió per generar un canvi social en la seva percepció.

L’esclerosi múltiple (EM) és una malaltia autoimmune que afecta el cervell i la medul·la espinal (sistema nerviós central). Afecta entre dues i tres vegades més les dones que els homes i és la principal causa de discapacitat en els joves, després dels accidents de trànsit.

 

Trajectòria dels guardonats

  • LIDERATGE EMPRESARIAL: ANTONI CAÑETE. Líder empresarial. Enginyer electrònic industrial. Secretari general (2005-2021) i president de PIMEC des del 2021, predica l’activisme empresarial per a què les mipimes del país “estiguin al pont de comandament”. Anteriorment, va crear i internacionalitzar el grup COFME, i va coordinar els programes de formació Escola-Empresa de la Generalitat. Al seu balanç figuren haver aconseguit la màxima representació de les pimes al diàleg social català; l’impuls de múltiples modificacions normatives per lluitar contra la morositat; i la convocatòria de la primera concentració empresarial davant del Congrés en plena crisi, al 2009. És vicepresident de la patronal europea de pimes, SME United i, com a vicepresident primer de CONPYMES, trebal la per a què les pimes estiguin representades amb veu pròpia al diàleg social espanyol.
  • TECNOLOGIA I INNOVACIÓ: ÀUREA RODRÍGUEZ. Experta en innovació i tecnologia. Ha estat Directora d’Innovació Empresarial a ACCIÓ, gerent de centres tecnològics a Eurecat i membre de patronats de vàries fundacions. Actualment és directora interina del European Institute of Innovation & Technology (EIT) Culture and Creativity CLC South West, participa en diversos comitès assessors d’indústria com l’IND+I i AMEC i consells d’administració de QGenomics i Talentea. És professora de la URV, experta de Los100deCOTEC i Atlas Tecnológico i recolza nombroses organitzacions que promouen l’emprenedoria i la igualtat tecnològica com WeRock, EJE&CON i la fundació Impulsa Talentum, entre d’altres. Publica periòdicament a Crónica Global i Disruptores e Inno vadores i recentment ha publicat el llibre Antes muerta que analógica. El seu lema: “En l’era de l’humanisme tecnològic, compte amb els tòxics, trepes, troians i trolls i envolteu-vos de Sinergents que sempre sumen aptituds, coneixement i valors.”

 

  • MEDI AMBIENT: JOSEP AMETLLER. Cofundador i conseller delegat del Grup Ametller Origen, empresa especialitzada en la producció de productes frescos i elaborats de qualitat. Provinent d’una nissaga d’agricultors des de 1830, l’any 2001 els germans Josep i Jordi van obrir la primera botiga d’Ametller Origen: una parada al mercat de Sant Salvador, a Vilafranca del Penedès. A dia d’avui el Grup compta amb camps de cultiu de fruites i verdures al llarg de l’eix mediterrani; una planta d’elaborats i làctics a Olèrdola, 117 botigues pròpies i una botiga online; sumant-hi un equip amb més de 2.700 treballadors compromesos amb el projecte. Des dels seus orígens s’ha mantingut fidel al seu propòsit: promoure un estil de vida més saludable i sostenible. Amb aquest objectiu la companyia ha posat en marxa el moviment Fem Camí, una iniciativa global i participativa per avançar cap a un món més saludable i sostenible. En aquest sentit, Ametller Origen vol assolir la neutralitat d’emissions de CO2 abans de l’any 2027.
  • ARTS ESCÈNIQUES: IVANA MIÑO. Ballarina, actriu i locutora. Prové del món de la dansa, i es va llicenciar en Biologia, però aviat li va entrar la curiositat pel teatre i es va endinsar en el món de la interpretació. Va debutar a la sèrie mítica “Ventdelplà”, i actualment forma part de l’elenc de “Com si fos ahir”, de TV3. Entremig, ha protagonitzat llargmetratges a Mèxic (“Guadalupe”) i a Itàlia (“The sinner”), i recentment ha participat en projectes internacionals com “Hotel Barcelona”, o la guardonada “Un año, una noche” d’Isaki Lacuesta. Va rebre un premi a millor interpretació pel curtmetratge “la Verdadera revolución”, i actualment està a punt d’estrenar la pel·lícula “La teoria dels cossos”, sobre la vida de Gabriel Ferrater, gran poeta nascut a Reus. So vint treballa també com a locutora i dirigeix un projecte teatral i audiovisual solidari anomenat “L’últim crit”, amb persones sense llar.

 

  • LITERATURA: M. DE LA PAU JANER. Escriptora. Nascuda a Palma de Mallorca, és doctora en Filologia i professora titular de la Universitat de les Illes Balears. Ha treballat en nombrosos mitjans de comunicació (premsa, ràdio i televisió). Ha escrit novel·les que han rebut importants guardons com L’hora dels eclipsis (Premi Andròmina 1989), Màrmara (Premi Sant Joan de Novel·la 1993), Natura d’Anguila (Premi Carlemany de Novel·la 1995), Lola (XIX Premi Ramon Llull, l’any 1999). Amb Les dones que hi ha en mi  va ser finalista del Premi Planeta el 2002 i va superar els 150.000 exemplars venuts, havent-se publicat en cinc idiomes. El 2005 obté el Premi Planeta per Passions romanes. Els seus tres últims títols són: Cartes que sempre he esperat, Quan siguis lliure, i Tots els noms d’Helena.
  • COMUNICACIÓ: ELSA PUNSET. Escriptora, filòsofa i divulgadora. Llicenciada en Filosofia i Lletres, Màster en Humanitats per la Universitat d’Oxford i en Periodisme per la Universitat Autònoma de Madrid. Ha escrit diversos llibres entre els quals destaquen Brúixola per a Navegants Emocionals, el seu best seller Una Motxilla per a l’Univers editat ja en catorze països. El 2016 va publicar El llibre de les petites revolucions que es troba en la seva 12a edició; l’any 2017 escriu El llibre dels moments feliços i, al setembre de 2020, Forts, lliures i nòmades, propostes per a viure en aquests temps extraordinaris. Compta amb més de 2,5 milions de lectors i és avui una de les principals figures a tot el món de parla hispana per a la divulgació de la intel·ligència emocional com a eina per a l’optimisme int el·ligent. La seva extensa presència amb conferències off i on line i en els mitjans de tota Llatinoamèrica i d’Espanya, així ho acrediten.

 

  • CATALANA IL·LUSTRE: ESTHER GIMÉNEZ-SALINAS. Síndica de Greuges. Doctora en Dret i diplomada en Psicologia. Catedràtica de Dret Penal i Criminologia, es defineix a si mateixa com a professora. Durant el període 2002-2012 va ser rectora de la Universitat Ramon Llull. Especialista en l’àmbit de la delinqüència juvenil i el penitenciari, va crear el Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada del Dep. de Justícia, sent-ne directora entre el 1983 i el 1993. Va ser vocal del Consell General del Poder Judicial del 1996 al 2001 i membre del Comitè Científic de Política Criminal del Consell d’Europa entre 1993 i 1997. Va ser consellera del Banc de Santander entre el 2012 i el 2020, i presidenta d’honor de Meta Red Universia. Així mateix, va ser directora de la Càtedra de Justícia Social i Res taurativa Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull entre el 2016 i el 2022. Des del 15 de juliol del 2022 és síndica de greuges de Catalunya.
  • MEDICINA: EDUARD ESTIVILL. Neurofisiòleg, pediatra i especialista Europeu en Medicina del Son. Ha estat format al Henry Ford Hospital de Detroit (USA). Ha treballat 13 anys als Hospitals Vall d’Hebrón i Sant Joan de Déu, de Barcelona. Des del 1989 és president del Grup Estivill, que inclou: l’Estivill Clínica del Son de Barcelona, la Unitat del Son de l’Hospital General de Catalunya, la Unitat de Son de l’Hospital Quirón-Vallès de Sabadell, la Unitat del descans d’Olympia Quirón Salut de Madrid i la Fundació Estivill-Sueño. Al llarg de la seva trajectòria i junt amb el seu equip ha visitat més de 70.000 pacients. Ha escrit 22 assajos clínics, 141 publicacions i ha impartit més de 750 conferències. És autor de 24 llibres, destacant “Nen, a dormir” traduït a 19 idiomes i amb més de 4.00 0.000 d’exemplars venuts.

 

  • CINEMA: J.A. BAYONA. Director de cinema. Reconegut cineasta espanyol que ha dirigit pel·lícules de gran èxit tant de crítica com de taquilla. La seva primera pel·lícula, “L’Orfenat”, es va estrenar el 2007 durant el Festival de Cannes, sent nominada a 14 Goya, guanyant-ne set. Seguidament estrena “L’Impossible” al 2012, basada en els tràgics esdeveniments del tsunami de l’oceà Índic, amb Naomi Watts i Ewan McGregor com a protagonistes. La seva següent pel·lícula va ser “Un monstre em ve a veure” (2016). El repartiment incloïa els actors aclamats per la crítica Liam Neeson, Sigourney Weaver i Felicity Jones. El 2018, Steven Spielberg el va triar personalment per dirigir “Jurassic World: el regne caigut”, el cinquè títol de la franquíci a de Jurassic Park, convertint-se en la tercera pel·lícula més taquillera del món aquell any. El 2022 va dirigir i produir els dos primers episodis de la sèrie “El Senyor dels Anells” (Amazon Prime). Actualment està rodant “La Sociedad de la nieve” (Netflix), sobre la tragèdia dels Andes de 1972. Al llarg de la seva trajectòria ha rebut, entre altres distincions, diversos premis Goya i el Premio Nacional de Cinematografía, sent el director espanyol més jove a rebre’l.
  • MÚSICA: MARIONA ESCODA. Cantant i intèrpret.Ha estat vinculada al món de la música des dels 5 anys, formant-se en cant clàssic, modern, violí i piano. Actualment, compagina la música amb els seus estudis universitaris en logopèdia. Amb només 7 anys va iniciar els seus estudis de violí i música i amb 12 ja actuava com a cantant solista i violinista en grups musicals. També ha fet incursions en el món del teatre musical. Ha cantat en diverses gales, actes benèfics i concerts a veu i piano en tot el territori català. Ha posat la seva veu a l’actual “Himne de la Colla Vella dels Xiquets de Valls”. Al 2022 va ser l’aclamada guanyadora del talent xou televisiu de TV3 “Eufòria”, en la seva 1a edició. L’hem pogut escoltar també cantant al costat de Miki Nú&ntil de;ez a la cançó de l’estiu de TV3. També ha tingut l’honor de cantar al costat del tenor Josep Carreras en el Festival Castell de Peralada. Recentment acaba de publicar del seu primer disc.

Els col·laboradors

La Fundació Gresol i el Círcol de Reus, entitats co-organitzadores d’aquesta edició, compten amb la col·laboració de diverses entitats i empreses per organitzar aquesta gala com són l’Ajuntament de Reus, la Regidoria d’Empresa i Ocupació de Reus, Santander, Port de Tarragona, Logística Costa Dorada, Autolica, Clínica Regeneric, Clos Montblanc, NH Hotel Group, Torelló Viticultors i Cafès Novell.

Com participar-hi?

Tots els participants fan una donació de 70 euros i les persones interessades a assistir-hi han de formalitzar prèviament la seva inscripció a través d’un petit formulari que trobaran al web de Gresol, també poden trucar al telèfon 977 328 481 o bé enviar un correu electrònic a l’adreça [email protected]. Per a més informació es pot consultar la pàgina web de la Fundació www.gresol.org

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Aigües de Reus intensifica la campanya contra insectes i rosegadors amb l’arribada de la calor

Notícia següent

Un noi de 19 anys reclama haver-se quedat paralític per la vacuna Covid

Notícies relacionades