Dolors Farré: “Si treballem plegats veïns, comerciants i Ajuntament, revertirem la situació del barri antic”

Va entrar a l’alcaldia de Valls l’any 2019 i menys d’un any després esclatava la pandèmia. Tot i que ha estat un mandat peculiar, com el valora ara que arribem a l’equador?

Durant el primer any vam enllestir aquells projectes que venien de la legislatura passada i vam posar les bases per als nous projectes, però va arribar la Covid i ha estat un any complicat. Hem hagut de dedicar reforços al tema sanitari i ajuts a les persones. Quan el tema sanitari va estar més controlat, vam haver de donar ajudes per al comerç i per a les empreses i continuem encara fent-ho. Vam ser els primers a Catalunya en donar ajuts als comerços i ara hem aprovat de manera inicial les bases per donar més ajuts als negocis de proximitat que van haver de tancar amb la segona onada al mes d’octubre. A més, actualment estem treballant en un ajut de 100.000 euros per a les empreses

Quines altres mesures s’han plantejat?

A més d’aquests ajuts directes, per a bars i restaurants vam anul·lar la taxa d’ocupació de via pública al 2020, que hem allargat fins a finals de 2021, vam congelar impostos i els ajuts personals han pujat moltíssim. I continuem encara. També vam fer una ampliació de pressupost amb el romanent de tresoreria. Esperem no haver de donar més ajuts perquè voldrà dir que l’economia està millor.

Ara que comencem a veure la llum al final del túnel, quins són els temes prioritaris per a la segona part del mandat?

No vam aturar projectes però sí que porten un retard. El primer any vam acabar les obres del passeig dels Caputxins, s’ha continuat fent enllumenat de carrers, asfaltat, hem recuperat la font del Pati, hem inaugurat fa dos mesos el nou centre de dia per a la gent gran, hem acabat la pista pliesportiva a l’aire lliure del Vilar, hem posat el parquet al pavelló Joana Ballart, hem posat càmeres de vigilància al centre històric perquè teníem alguns problemes de vandalisme.

S’ha solucionat el problema amb aquestes càmeres?

Sí, bastant. A més, també vam reforçar la vigilància policial a la zona i s’ha notat molt. Estem força satisfets.

Quins altres projectes tenen encarrilats?

L’ampliació del museu de Valls és un altre d’aquests projectes. D’altra banda, la setmana que ve començarem les obres de remodelació de la font lluminosa de la Manxa, també començarem aviat la modernització de la xarxa d’aigua i de les voreres del passeig de l’Estació, que està en licitació, també tenim reformes a dues escoles, comencen la primera fase de l’enllumenat del polígon industrial, hi ha millores al centre esportiu del Fornàs, hem d’arreglar alguns habitatges socials que hem adquirit.

Si parlem de projectes que estem treballant i que portàvem al programa electoral, tenim la nova seu de la comissaria de Policia, que estem treballant en la ubicació, i hem començat la pista coberta d’hoquei del Vilar. Hem acabat de comprar Ca Padró per a l’Escola de Música. De moment, hem aprovat l’estudi arqueològic i tenim previst demanar l’avantprojecte enguany. L’any que ve podrem encarregar el projecte executiu.

Pel que fa al patrimoni i centre històric, estem amb la coberta del Convent de Sant Francesc. Estem treballant en les obres de la instal·lació de la Regidoria d’Educació a Ca Galofré, al carrer Major, i, per altra banda, les oficines de Joventut i Acció Cívica les estem traslladant.

Estem aconseguint revertir la situació del barri antic, però hem de treballar plegats Ajuntament, veïns i comerciants. Ho aconseguirem.

En quin punt està la integració del Pius Hospital al CatSalut?

Es va signar un protocol d’intencions amb la consellera Alba Vergés i això és el que tenim de moment. Nosaltres, com a Ajuntament, estem estudiant possibles ubicacions. Pensem que és un projecte de ciutat i, quan tinguem alguna cosa més avançada, ho comentarem amb tots els grups polítics perquè creiem que és quelcom que s’ha de consensuar. Estem negociant amb CatSalut però, de moment, estem a l’inici, a les bases. Si finalment es traspassa al CatSalut, és important per a nosaltres que es pugui donar el mateix servei. El Pius Hospital és un hospital de molta proximitat i això no es pot perdre.

Com va anar la festa major de Sant Joan?

Va anar molt bé. Nosaltres, des de Santa Úrsula, no hem deixat de fer activitat cultural, vam ser els primers a fer-ho, amb totes les mesures de seguretat i tots els protocols anticovid. Les de Sant Joan han estat unes festes participatives, hem hagut de buscar llocs més grans per poder permetre un major aforament. El primer dia de venda d’entrades ho vam fer només per als vallencs i vallenques i després ho vam obrir a la resta. Estem molt satisfets de la resposta de la gent. Si hagués de destacar un acte, seria el poder haver vist els dos pilars de les colles castelleres de Valls a la plaça del Blat. El protocol sanitari va ser molt seriós i això és quelcom que s’ha d’agrair al Pius, al CAP i al CatSalut, i en les properes setmanes presentarem la diagnosi d’aquesta prova pilot.

Com es plantegen el Firagost?

A través de la Regidoria de Salut, estem en contacte amb la Cambra de Comerç, que és qui ho organitza, i es farà un Firagost diferent, adaptat a les mesures que s’han de tenir en compte actualment, però es farà.