Dijous, 12 de juny de 2025
És notícia

Novetats a “Enxaneta 360”, l’experiència immersiva castellera amb ulleres de realitat virtual

Avatar photo
El projecte transporta l’espectador al mig de la plaça del Blat de Valls per reviure la històrica diada de Santa Úrsula de 2023

L’Ajuntament de Valls ha completat la segona fase del projecte d’experiència immersiva castellera «Enxaneta 360», que permetrà veure amb ulleres de realitat virtual la totalitat dels castells d’una diada històrica com va ser la Santa Úrsula de 2023 a la plaça del Blat. Fins ara, ja es podien visualitzar els dos 4 de 9 sense folre descarregats per les colles dels Xiquets de Valls, però a partir d’aquest mes de juny s’hi incorporen 6 castells més, tots de gamma extra.

Així, aquesta ampliació de l’experiència de les ulleres «Enxaneta 360» inclou construccions d’altíssima dificultat. En concret, el 2de8 (c), el 5 de 9 amb folre i el pilar de 8 amb folre i manilles de la Colla Joves Xiquets de Valls; i, per part de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, el  2 de 8 (c), el 4 de 9 amb folre i pilar i també el pilar de 8 amb folre i manilles.

Totes aquestes actuacions es van enregistrar en format estereoscòpic 3D amb càmeres 360° col·locades en diversos punts de la plaça del Blat, inclosa la façana de la Casa de la Vila. Les imatges, d’entre 8K i 10K de resolució, ofereixen una experiència visual i sonora completa que permet viure els castells com si s’hi fos present físicament.

La immersió es completa amb el so real recollit a peu de plaça, que inclou les ordres dels caps de colla i el batec del públic. Tot plegat ofereix una vivència única que situa l’espectador al cor de l’ambient casteller més autèntic. Per últim, la nova versió de l’Enxaneta 360º disposa de tots els menús de l’aplicació en català, castellà, anglès i francès. 

Aquest projecte forma part de l’oferta del Museu Casteller de Catalunya, consolidant-se com una eina innovadora per a la divulgació i vivència del patrimoni immaterial.

Aquesta versió ampliada del projecte «Enxaneta 360», amb un pressupost de 19.232 euros ha estat subvencionat amb 11.732 euros pel departament de Cultura de la Generalitat per a l’impuls de propostes culturals i artístiques que utilitzin tecnologies immersives. Aquesta línia d’ajuts es va crear l’any 2022 amb l’objectiu de donar suport cultural i fomentar la creació tant d’espais immersius arreu de Catalunya com d’experiències i continguts innovadors.

El consistori ja va impulsar un primer projecte que va rebre finançament d’aquesta línia de subvencions l’any 2022, també per a una producció cultural vinculada al fet casteller. En concret, el departament de Cultura va subvencionar l’audiovisual «La Força» que es pot visionar al Museu Casteller de Catalunya i que és ja un dels principals atractius de l’equipament. El muntatge permet sentir i viure l’emoció dels castells situant a l’espectador dins mateix d’una projecció en pantalla circular.

Nous atractius de futur

L’Ajuntament de Valls impulsa ja nous projectes per ampliar pròximament l’experiència immersiva dels visitants del Museu Casteller. En aquest sentit, amb la participació de la Fundació i2CAT · Internet i Innovació Digital de Catalunya, el Mobile World Congress Barcelona i l’agència d’innovació pública Neàpolis de Vilanova i la Geltrú, s’està treballant en la recreació de la pinya d’un castell. En aquesta futura atracció del museu, els visitants hi entrarien per posar-se a la pell d’un casteller, en una experiència sensorial completa que permetrà viure en primera persona la pressió i la força a l’interior d’una pinya, així com el que s’hi sent i s’hi veu, en una recreació que, fins i tot, reproduiria les olors.

El Museu Casteller de Catalunya va obrir portes l’any 2023 i s’ha aixecat amb l’impuls de l’Ajuntament de Valls, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. El projecte ha permès crear un centre museístic, d’experiències singular i innovador al cor del Centre Històric i a tocar de l’emblemàtica plaça del Blat, Km0 del fet casteller. Al nou Museu Casteller el visitant pot sentir i viure les emocions dels castells i descobrir a la vegada els valors i tot el que envolta el fet casteller, una tradició única amb més de dos segles d’història i declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
Sala de cinema de la Paeria de Balaguer

Reobre la sala de cinema de la Paeria de Balaguer

Notícia següent
Cristina Fenollar

Mor l’actriu Cristina Fenollar, coneguda per ‘Aída’, ‘Hospital Central’ o ‘Yo soy Bea’

Notícies relacionades