Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

La Fira de Santa Úrsula de Valls´estrenarà un espectacle sobre els valors castellers

Avatar photo

Integra creadors de tres comarques que configuren el Camp de Tarragona

La Fira de Santa Úrsula de Valls comptarà amb l’estrena d’un espectacle familiar titulat “Candela, la de la colla dels estels”, en què participen creadors i artistes de les tres comarques que integren el Camp de Tarragona. La presentació tindrà lloc la setmana del 18 d’octubre al Teatre Principal, tant en horari familiar durant el cap de setmana com en algunes sessions escolars entre setmana. Es tracta d’una coproducció de la Xarxa de Cultura de Valls, amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

La petita Candela, amant dels castells, serà la protagonista del nou espectacle que l’actriu i narradora Montserrat Cebrián Sabat ha creat i per al qual ha escrit el text. Juntament amb Joan Reverté, de la companyia L’Invisible Titelles, treballen per oferir una sessió dinàmica, amb narració, teatre i titelles que parli de l’essència dels castells. L’obra vol posar l’accent en els valors que hi ha al darrera del fet casteller i de les agrupacions castelleres, aspecte que fou clau per a la seva proclamació com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. En aquest sentit, una colla molt candelera, la dels estels, en un joc de paraules amb la tradició votada de la ciutat per a la celebració de la qual s’està treballant –«De la ciutat estel», diu el virolai a la Mare de Déu vallenca–, conduirà el muntatge. Estarà adreçat especialment a nenes i nens a partir de 3 anys, però podran gaudir-lo totes les persones amants de l’esperit casteller i dels espectacles familiars, sense límit d’edat.

Per la seva banda, Arnau Colom Recasens ha creat la petita Candela, que en realitat és un titella molt tendre i expressiu, que lluirà el vestuari creat per Viki Tomàs. Aquesta modista també ha dissenyat i cosit el vestuari dels dos actors. La factoria L’Invisible Titelles ha construït els decorats i els accessoris necessaris per a la posada en escena.

La peça compta amb dues cançons compostes especialment per a l’obra per part de l’autora del text, Montserrat Cebrián, i amb les versions adaptades dels tocs més representatius de la seqüència ritual castellera. Aquestes peces seran enregistrades per la formació La Kobla d’en Taudell i tota la banda sonora serà pregravada i mesclada a l’estudi Dr Dubwiser per Joan Pere Jordi Imbert.

Finalment, la il·lustradora Lídia Montalà Espinosa i el dissenyador Diego Molina Burch, ambdós vallencs, gesten la imatge gràfica de l’espectacle, que es traduirà en el cartell corresponent i que contribuirà a la seva difusió tant per la Fira de Santa Úrsula com en les actuacions posteriors que la companyia obtingui.

En aquesta coproducció participen les tres comarques integrants del Camp de Tarragona, el territori per on primer s’expandí el ball de valencians com a antecedent immediat dels nostres castells. Concretament els creadors procedeixen dels municipis de Cambrils, Mont-roig del Camp, Tarragona i Valls. Segueix la línia de presentar espectacles d’arts escèniques i musicals amb referències castelleres que Valls ha programat la darrera dècada, amb especial atenció al món de la narració i al de la interculturalitat.

Trajectòries principals

Montserrat Cebrián Sabat s’ha especialitzat en els espectacles familiars als quals va arribar a través del món de la narració per a tot tipus de públic. Diàriament exerceix com a mestra d’Educació Infantil i de Primària. També és autora de diversos contes, alguns dels quals amb temàtica centrada en el patrimoni immaterial, i creadora i intèrpret de monòlegs teatrals.

Arnau Colom Recasens és llicenciat en Art Dramàtic a l’Institut del Teatre de Barcelona i l’alma mater de la companyia de teatre de titelles Matito, creada el 2016. Fidels a l’essència del teatre de titelles íntim, excèntric i popular, compta amb un equip nou en cada espectacle per trobar la forma dramàtica adequada, diferent i original. Ha creat tres espectacles de titella de guant amb el Matito com a personatge principal i que ha acabat donant nom a la companyia.

Joan Reverté Maydeu combina la creació d’espectacles amb la seva companyia “L’Invisible Titelles” amb la l’experimentació i construcció de titelles i elements escenogràfics en el seu taller. Fou un dels primers en introduir el teatre de titelles i d’objectes en miniatura amb la tècnica Lambe – lambe a l’Estat espanyol. És membre d’UNIMA (Unió Internacional de la Marioneta) a Catalunya.

Maria Victòria Tomàs Albesa és dissenyadora de moda i de vestuari artístic, llicenciada en Psicopedagogia, graduada en Arts Aplicades i tècnica en Gestió i Desenvolupament de Moda. En l’actualitat compagina la docència de tallers d’art i laboratori tèxtil amb la creació i realització de vestuari. Tres premisses l’acompanyen en el seu tarannà: mirar les coses des de diferents punts de vista, descontextualitzar i deconstruir per tornar a construir.

La Kobla d’en Taudell és un grup musical d’arrel creat el 2001, que actua tant en cercaviles com en concerts. Cal destacar la participació a la 20ª Fête de la Musique Prématurée de Puisserguier (Occitània). Han compartit escenari amb Obrint Pas, Xeic o Dijous Paella. També acompanyen el ball parlat de Dames i Vells de Mont-roig del Camp.

Lídia Montalà Espinosa és vallenca. La seva professió va dirigida al món social però sempre ha tingut inquietuds creatives. Ara està dedicada a la creació de dissenys i cartells amb l’ús d’il·lustracions pròpies i l’art del lettering.

Diego Molina Burch estudià arts gràfiques i disseny editorial al Complex Educatiu de Tarragona, a més de fotografia professional al Centre d’Estudis de la Imatge de la mateixa ciutat. Professional en diferents empreses d’arts gràfiques i especialitzat en imatge corporativa i d’embalatge, com a fotògraf ha realitzat exposicions i treballs col·lectius a Tarragona, Reus, Montblanc o Valls.

La gestació i producció d’aquest espectacle sobre els castells, una realitat cultural i social tan arrelada a les nostres terres, va començar la tardor de l’any 2020, i compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, del qual la ciutat de Valls n’és l’Antena Castellera. L’equip de l’espectacle realitzarà una residència tècnica i artística al Principal abans de l’estrena, dins la línia de suport a la creació que ja fa uns anys tenen implementada els Teatres de Valls.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Jordi Munell: “En el món post-pandèmia, Ripoll se situarà com una destinació turística molt estimada”

Notícia següent

La Policia Local de Blanes incorpora 10 nous agents

Notícies relacionades