Jordi Munell: “En el món post-pandèmia, Ripoll se situarà com una destinació turística molt estimada”

Avatar photo

Hem esgotat la meitat de la legislatura, fortament marcada per la Covid-19. Com valora aquests dos primers anys de govern a l’Ajuntament de Ripoll?

Com comenteu, la pandèmia ha estat el fet que més ha marcat els darrers temps del consistori. Primerament, voldria tenir un record per a totes aquelles persones que ens han deixat a causa del coronavirus i també donar ànims a tothom qui ho ha patit o ho està patint. Bona part dels esforços de l’Ajuntament darrerament han estat destinats a intentar mitigar o pal·liar els efectes de la pandèmia. Hem fet un esforç per mantenir activats els serveis essencials, pensant sempre en les persones més vulnerables, més grans o que més s’han vist afectades laboral, econòmica o sanitàriament.

En aquests dos anys també hem anat impulsant diferents obres o actuacions que portàvem al programa electoral. Hem impulsat cinc modificacions puntuals del POUM, hem anat veient com es materialitza el parc de la Devesa del Pla a partir del procés participatiu que es va realitzar, estem duent a terme un projecte amb una subvenció europea FEDER per poder tenir l’Scriptorium a l’antiga seu del Museu i així agrupar tota l’oferta cultural, històrica i monumental de la vila… Hem aconseguit mobilitzar recursos econòmics provinents d’Europa, uns 2,5 milions d’euros invertits en diferents programes, que hauran significat una aportació municipal de 900.000 euros. També hem estat treballant per tenir un Ripoll més sostenible, per exemple, complementant la incorporació del consum d’estella forestal en els equipaments municipals, completant l’estesa de punts de càrrega de vehicles elèctrics, fent un canvi de l’enllumenat públic a tecnologia LED o adherint-nos al projecte GiDomus de rehabilitació d’habitatges a través de la rehabilitació energètica.

Quines mesures s’han plantejat des de l’Ajuntament de Ripoll per reactivar l’economia del municipi?

Fins a dia d’avui, l’Ajuntament de Ripoll ha invertit de forma extraordinària prop de mig milió d’euros per cobrir les necessitats socials i econòmiques de la ciutadania, donant resposta a totes les actuacions necessàries per combatre els efectes de la Covid-19 i estimulant l’economia circular local. S’han realitzat accions directes de suport i acompanyament a tots els sectors afectats per la pandèmia mitjançant la feina de la comissió municipal creada per a l’impuls social i econòmic. Per exemple, s’ha dut a terme un pla de xoc, aprovat per unanimitat dels grups municipals, amb sis mesures d’ajuts encarades a diferents realitats; s’han establert altres mesures de suport per al manteniment de l’ocupació; s’han dut a terme iniciatives amb el comerç com La Botiga a Casa, el Black Friday, la campanya de Nadal o diversos sortejos per incentivar el comerç local entre la població; i s’ha desenvolupat un pla d’impuls a l’economia, amb ajuts a autònoms, avançaments reintegrables i subvencions per a la taxa de recollida de residus industrials.

Quins seran els projectes prioritaris aquesta segona part del mandat?

Volem desenvolupar el Pla de Dinamització del Comerç i el Turisme de Ripoll que vam presentar fa pocs mesos, posar en valor la guia comercial i de serveis i també completar l’ocupabilitat dels polígons industrials de la vila. Volem incentivar la generació d’activitat i de llocs de treball, perquè estem convençuts que el millor servei social a les persones és que Ripoll pugui disposar de més llocs de treball dignes, amb contractes dignes, retenint talent i donant oportunitats als joves i a tothom fent que hi hagi feina.

Així mateix, volem tenir uns equipaments turístics de primer ordre. Estem convençuts que, en el món que reneix després de la pandèmia, Ripoll se situarà com a un destí molt estimat per part dels visitants i turistes.

En la valoració dels dos primers anys de mandat va parlar de la voluntat de l’Ajuntament de posar en valor tot el conjunt monumental de Ripoll. Quines accions s’estan duent a terme en aquest àmbit?

Com he comentat anteriorment, estem traslladant l’Scriptorium a l’antiga seu del Museu Etnogràfic, al pis superior de l’església de Sant Pere. Això provocarà que, al voltant de la plaça del Monestir, el turista o visitant que ve a Ripoll hi pugui trobar tot el referent al conjunt monumental: la Portalada i el Claustre del Monestir, el seu interior amb la tomba de Guifré el Pilós i altres personalitats, l’Oficina de Turisme amb el centre d’interpretació del Monestir, el Museu i l’Scriptorium, a més de l’exposició ‘Temps de Romànic’, que s’estarà permanentment al pis inferior de l’església de Sant Pere. D’aquesta manera, el visitant podrà gaudir d’una experiència que el portarà per les diferents èpoques històriques que han marcat la nostra vila, des de l’Edat Mitjana fins a la industrial, quan també va ser un punt neuràlgic. Per exemple, també es pot visitar la Farga Palau, que recentment ha estat aprovada com a seu del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya i és l’únic exemple visitable de tot el país del sistema de producció de la Farga Catalana. Volem seguir promocionant tot aquest valor que, per sort, tenim a la nostra vila, facilitant que els turistes puguin gaudir d’una experiència completa que els faci rememorar el passat, sense oblidar el present i animant-los a gaudir de l’entorn natural que envolta Ripoll.

Ens els pressupostos participatius s’ha decidit que la partida d’inversions de 115.000 euros anirà per a la remodelació de la pista esportiva del barri de Vista Alegre i la rehabilitació del parc infantil del mateix barri. Quins terminis d’execució tenen aquests projectes?

Es tracta de projectes que es comencen a executar durant l’any natural després que hagin sortit guanyadors del procés participatiu. En el cas de la pista i el parc infantil de Vista Alegre, l’Ajuntament ja s’ha reunit amb els veïns, que han posat sobre la taula una proposta de millores en aquests espais. Ara, els serveis tècnics hi estan treballant per estudiar quins projectes poden ser els més adequats tenint en compte el pressupost que es té i com es pot millorar la zona. Es tracta d’un procés llarg que en alguna ocasió no acaba de materialitzar-se del tot durant l’any en curs, però en el qual es valora més que el resultat final sigui el satisfactori que no pas la presa per acabar dins l’any.

El 17 de juliol van donar el tret de sortida al Festival de Música de Ripoll. Quina acollida està tenint en un moment on la pandèmia continua un tant descontrolada?

De moment està tenint una bona resposta pel que fa al públic assistent a les actuacions. Volem destacar que és important recuperar, després dels moments més durs de la pandèmia, aquest festival que ja arriba a la 42a edició i que és tot un referent. A més, es tracta d’una edició especial perquè les actuacions recorden a Joan Amils, qui ens va deixar fa poc, i que va ser un dels principals impulsors de l’esdeveniment i de moltes activitats relacionades amb la música que s’han dut a terme a Ripoll. Pel que fa a les mesures que hem d’anar implementant per prevenir contagis, hi ha un aforament limitat en tots els concerts, s’ha de reservar lloc i la gent s’asseu amb una distància interpersonal i ha de fer ús de les mascaretes. Els espais que utilitzem, el Monestir i principalment el seu Claustre, ens permeten poder tenir al públic còmodament espaiat. Amb els Amics de la Música, s’ha pogut convenir un cartell amb ingredients especials com el fet de potenciar joves talents i amb apostes de caràcter local.

També volem posar en valor que el 32è Curs d’Interpretació Musical ha anat millor que mai pel que fa a les inscripcions, amb una quarantena de participants.

Com s’han plantejat la campanya turística d’estiu tenint en compte la situació pandèmica actual?

Hem volgut crear sinèrgies amb l’hostaleria i el comerç per afavorir que la gent que ens visita pugui saber quins esdeveniment es duent a terme a la vila. Per això hem creat una agenda d’estiu en paper amb informació detallada sobre activitats culturals, esportives, de turisme i de comerç. Aquest any recuperem activitats com el Mercadal del Comte Guifré, que s’organitza en dos caps de setmana diferents (7 i 8 d’agost amb activitats per als més petits i 14 i 15 d’agost amb programació més encarada al públic adult) per poder garantir les mesures sanitàries  i amb un acte central l’11 d’agost amb Lo Pau de Ponts. També torna el RipollesDansa el 27, 28 i 29 de juliol amb diverses actuacions però sense el curs. I el més destacat és que hem organitzat dos concerts de gran format aprofitant l’espai de la Devesa del Pla, els quals han comptat amb una molt bona assistència, amb els Manel i els Buhos. Ha tornat un any més el trenet turístic, amb dos recorreguts per la vila, i diverses activitats esportives han fet parada a Ripoll. Estem pendents en tot moment de les mesures que es decreten des del Govern i el Procicat per anar adaptant els actes a la normativa. Volem anar reactivant la vida a Ripoll, però sempre amb precaució. Com sempre dic, ham de ser prudents alhora que valents.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els embolcalls reutilitzables ja són majoritaris als patis d’escoles i instituts de Cambrils

Notícia següent

La Fira de Santa Úrsula de Valls´estrenarà un espectacle sobre els valors castellers

Notícies relacionades