Dijous, 29 de maig de 2025
És notícia

L’Àliga de Valls s’acomiada amb un últim ball emotiu per Sant Joan

Avatar photo
En Jepi Selva, nomenat recentment Vallenc de l’Any, serà el pregoner

Valls donarà la benvinguda a l’estiu amb un Sant Joan que manté tot el ritual i el corpus central històric en una de les celebracions del solstici més tradicionals i populars de Catalunya. El programa que han impulsat les diferents comissions participatives de la festa destaca de nou per incloure un gran ventall d’activitats per als més petits, per la varietat de propostes i estils del cartell de concerts musicals i per obrir de nou la temporada castellera tradicional amb la primera actuació dels Xiquets de Valls al Km0 de la plaça del Blat.

Aquest Sant Joan tindrà un dels seus moments més emotius amb el comiat a l’actual Àliga de Valls. L’estimada Àliga que l’any 1991 va dissenyar l’artista vallenc Anton Gurí dirà adéu a la ciutat amb un últim ball a la plaça del Blat pel Tomb del Poble, en un comiat per Sant Joan que engegarà ja el compte enrere amb la vista posada en la Candelera de 2026. Serà aleshores quan Valls estrenarà la nova Àliga que, coincidint amb els 325 anys de la tradició festiva d’aquest element, reproduirà de manera fidedigna la figura que havia sortit fins 1936.

La festa tindrà molts més protagonistes amb nom propi. Així, Els Pets seran proclamats Ambaixadors dels Xiquets de Valls per aquesta temporada castellera i el jugador d’hoquei patins i recentment nomenat Vallenc de l’Any Josep «Jepi» Selva Cristià serà el pregoner. El títol de Santjoaner serà aquest cop col·lectiu, en un homenatge als pioners de les formacions de grallers i timbalers vinculats als Xiquets de Valls en l’etapa de restitució de les llibertats i de reactivació del teixit cultural i associatiu durant el segle passat. L’organització de la Festa Major vol posar en valor la seva contribució, desinteressada i poc visible, però que va ser essencial per garantir la presència continuada de la gralla i el timbal a les places castelleres.

La Mulassa petita, entre les moltes propostes per a la canalla

Aquest Sant Joan tindrà també una commemoració molt especial amb el 25è aniversari de la Mulassa petita. La que va ser la «primera vallenca del nou mil·lenni», l’1 de gener del 2000, ha volgut bufar les espelmes dels seus 25 anys convidant a diverses mulassetes de Catalunya amb una gran cercavila festiva pel Centre Històric, el dissabte 21 de juny.

La festa de la mulasseta vallenca se sumarà a les nombroses activitats programades de manera especial per als més petits i les seves famílies per aquest Sant Joan. Així, per exemple, l’espectacle musical i participatiu a la plaça de l’Oli amb les divertides abelles de la Tresca i la Verdesca o la instal·lació interactiva amb jocs i artefactes de gran format «Els colors de monstre» a la plaça de la Zeta.

A més, a tots els actes més tradicionals del programa de festes i que ja tenen els xiquets i xiquetes com a grans protagonistes, a aquest Sant Joan s’hi sumen moltes altres activitats, moltes amb accent vallenc com l’espectacle itinerant per Valls amb tot de personatges sortits de contes populars que ha dissenyat expressament el vallenc de la companyia Eudald Ferré. També de Valls la Cia. Passabarret que celebra els seus 30 anys aquest Sant Joan amb espectacles, tallers de circ i una exposició retrospectiva, però també amb un concert molt especial amb la mítica Companyia Elèctrica Dharma que aquest cop descobrirem en un format reduït i insòlit, quasi totalment acústic.

Primer Sant Joan amb el campanar rehabilitat

Els Campaners de Valls han volgut celebrar que aquest serà el primer Sant Joan després de les obres de rehabilitació realitzades l’any passat al Campanar de Valls. Així, es recuperaran els tocs manuals de campanes durant Sant Joan i, com a novetat, el vespre del dijous 19 de juny, a poques hores de l’inici oficial de la Festa Major, se celebrarà l’acte de la penjada de la bandera, amb escaladors que engalanaran la torre amb la bandera de la ciutat.

Enguany Sant Joan coincideix amb la celebració de Corpus, en una jornada el diumenge 22 que també destaca pels balls parlats, protagonistes en els espais que els són més propis: les places. Així, el Ball de Pastorets infantil, el Ball de Pastorets, el Ball de Gitanes, el Ball de Vells i el Ball de Diables aniran de plaça en plaça amb els seus versots i els cants satírics que els caracteritzen. Al vespre, a la plaça Pere Català Roca, serà el torn de la representació completa de la Moixiganga.

Corpus central històric

El dilluns 23 arrencarà el segon bloc de la Festa Major amb els actes més tradicionals que configuren el corpus central històric de la celebració i que s’ha recuperat plenament en els últims anys. Així, des de primera hora se celebrarà l’enramada de la creu de Sant Joan Baptista amb flor vermella i es proclamaran els santjoaners. El seguiran alguns dels actes més tradicionals, com la sortida de l’Àliga al balcó, l’oneig de la Bandera i la Tronada, amb la Pirotècnia Igual, el tritlleig de campanes i el tomb de vigília dels Gegants de la Ciutat, entre d’altres. També serà el dia de l’arribada de la Flama del Canigó per encendre les fogueres de Valls i comarca. Les Completes en honor de Sant Joan, amb l’acompanyament del seguici cerimonial, serà un dels moments més esperats i emotius de la Festa amb la cascada de llum, els focs d’artifici i els castells a l’antiga de la Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Vella dels Xiquets de Valls a la plaça del Blat.

Les matinades i la diana dels trabucaires ens despertaran pel dia del patró de la ciutat, dimarts 24 de juny, en una jornada que tindrà la plaça del Blat com epicentre, amb la tanda de lluïment de les danses i les balladetes de la imatgeria i el bestiari del seguici, per continuar amb la diada castellera. A la tarda, serà el torn del Tomb del Poble pels carrers del Centre Històric i que finalitzarà amb una segona tanda de lluïment de les danses, l’entrada de la bandera de la ciutat, l’esperada última ballada de l’actual Àliga de Valls i l’enlairament de focs d’artifici.

El dimecres 25, últim dia de celebració, serà el torn del vot del poble a la Mare de Déu del Lledó, amb els Gegants de la Ciutat. A la tarda, el Tomet, amb el seguici petit, omplirà carrers i places, i al vespre es tancarà, amb la Moixiganga, la capelleta votiva de Sant Joan. Per cloure la Festa Major, el correfoc, amb encesa al Pati i el Castell de Focs Artificials al Fornàs, a càrrec de la pirotècnia Josman de Galícia.

A destacar les pirotècnies d’aquest Sant Joan: per un costat, la Pirotècnia Igual, amb seu a Canyelles, al Garraf, i fàbrica a Vila-rodona, a l’Alt Camp, és la pirotècnia de Catalunya que més dispara arreu del món; d’altra banda, la gallega Pirotècnia Josman, és una de les empreses a nivell estatal amb major projecció i darrerament ha disparat als principals certàmens com són el concurs de Tarragona, Blanes i Burgos.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
formació Lleida primers auxilis

821 alumnes de Lleida participen en el projecte “Joves Salvant Vides”

Notícia següent
tarraco-viva-port-tarragona

El Port Tarragona celebra la gran acollida que han tingut les activitats de Tarraco Viva

Notícies relacionades