Pedro Sánchez ha confirmat que Espanya farà “esforços” perquè la despesa en defensa i seguretat assoleixi el 2% del PIB abans del 2029, com establien els Acords de Gal·les del 2014. La guerra de Rússia a Ucraïna i la sacsejada del tauler internacional de Donald Trump ha obligat la Unió Europea a moure fitxa, i en una cimera extraordinària aquest dijous a Brussel·les els líders dels 27 han acordat que cal accelerar etapes.
Els socis discuteixen ara quan s’ha d’arribar al 2% i què inclourà el concepte de defensa, matís important en què Sánchez advoca per afegir ciberseguretat, terrorisme i lluita contra el canvi climàtic. Però en tot cas el president espanyol ha reiterat que la intenció d’Espanya és “seguir la senda de creixement”.
El cap de l’executiu espanyol ha explicat en la roda de premsa posterior a la cimera que la setmana que ve explicarà als líders dels grups parlamentaris espanyols els acords que s’han pres en la reunió d’avui —que han comptat amb el suport de 26 països i amb la dissidència de l’Hongria de Viktor Orbán—, entre ells l’acceleració en la consecució de l’objectiu del 2% del PIB.
Sobre el finançament d’aquesta despesa, Sánchez també ha anunciat que Espanya “portarà a debat” la necessitat que hi hagi “transferències”, a banda dels crèdits que ja estan sobre la taula. També es posa a disponibilitat dels països els Fons Estructurals, però Sánchez ha descartat aquesta opció.
En el marc de la reunió —a la qual ha assistit com a convidat el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski— s’ha reiterat el suport europeu al líder ucraïnès, i Sánchez ha destacat els “tres anys d’heroica resistència” del poble d’Ucraïna. El president espanyol ha subratllat també que “no es pot oblidar” que “hi ha un agressor, que és Putin, i un agredit, que és Ucraïna”, tot corregint unes declaracions de Donald Trump de fa uns dies en què acusava Zelenski de ser el causant del conflicte.
Sánchez ha afegit, a més, que el conflicte no és local, sinó “global”, perquè “atempta” contra principis aprovats a la Carta de l’ONU i als principis de la “convivència pacífica” entre nacions, “que és el respecte per la integritat territorial i la sobirania per decidir el futur”. El cap de l’executiu ha coincidit, a més, amb el president de la república de França, Emmanuel Macron, que ahir mostrava dubtes sobre si Vladímir Putin en tindria prou amb Ucraïna o voldria continuar expandint el seu domini territorial. “Putin té una visió imperialista. No es redueix a Ucraïna. I per això la seguretat i la defensa d’Ucraïna és la seguretat i la defensa d’Europa”.
“L’agressió russa és l’amenaça més gran a Europa, però no l’única”, ha afegit Sánchez. “Hem d’acceptar que la realitat ha canviat. Estem en un moment històric que obliga els europeus a prendre la responsabilitat en seguretat i defensa”, ha afirmat el president espanyol com a justificació de l’augment de despesa militar pactat pels líders de la UE.
A preguntes dels periodistes, Sánchez no ha volgut entrar en la possibilitat de destinar soldats espanyols sobre terreny Ucraïnès en un hipotètic escenari de pau. “No estem en aquest escenari. Estem en guerra. I ara cal centrar-se en això”, ha reblat.