Dimecres, 5 de febrer de 2025
És notícia

La doctora que va apunyalar dues empleades d’un supermercat estarà 33 anys al psiquiàtric

Avatar photo

Noelia de Mingo, la doctora de 51 anys que ja va ser condemnada per matar, l’any 2003, a tres persones a l’hospital on treballava, la Fundación Jiménez Díaz de Madrid, va arribar ahir dilluns a un acord de conformitat per a ingressar en un centre penitenciari psiquiàtric per un altre delicte violent comès el 2021.

SEGONA CONDEMNA A LA DOCTORA

La condemna és pels fets que va protagonitzar el 2021 a pocs metres de casa seva, a El Molar (Madrid), durant els quals va apunyalar dues dones en un supermercat.

La primera condemna, el 2003, va ser de 25 anys d’internament psiquiàtric dels quals només en va complir 10, ja que els informes mèdics van determinar que el seu trastorn psicòtic ja estava sota control i no suposava cap risc per a la societat, per la qual cosa en va sortir el 2017.

Però el 2021, al cap de 5 anys, va reincidir en les seves conductes psicòtiques, que van desembocar en l’incident del supermercat de El Molar, on una de les dones va quedar greument ferida i l’altra amb ferides de caràcter més lleu.

ACORD ENTRE LES PARTS

Ara les dues parts en el judici han assolit un acord de conformitat, ja que l’acusada ha reconegut l’agressió comesa, en una vista d’amb prou feines cinc minuts on ambdues parts han acceptat la sentència del jutge i han renunciat a presentar apel·lació.

La condemnada també haurà d’abonar 110.000 euros a la víctima ferida greu i 50.000 a l’altra, així com tindrà prohibit acostar-se a El Molar i a les Víctimes durant 5 anys. L’acusada complirà la sentència al centre psiquiàtric penitenciari de Fontcalent, al País Valencià.

QUÈ VA PASSAR EL 2003?

El 3 d’abril d’aquell any De Mingo va acudir al seu lloc de treball, a la Fundación Jiménez Díaz, de Madrid, armada amb un ganivet. A la unitat de reumatologia, on treballava com a MIR, va agredir indiscriminadament a tothom amb qui es va creuar.

La primera víctima mortal va ser la metgessa de 27 anys Leila El Ouamari. Després va acabar amb la vida de Jacinta Gómez de la Llave, de 77 anys, i el tercer va ser Félix Vallés Arroyo, marit d’una pacient. A més de les 3 víctimes mortals va ferir cinc persones més.

Quan se la va jutjar es va determinar que la dona havia actuat sota els efectes d’un brot psicòtic a causa de l’esquizofrènia paranoide que patia.

ESQUIZOFRÈNIA I COMPORTAMENTS VIOLENTS

En general, la majoria de les persones amb esquizofrènia no són violentes i no cometran delictes violents al llarg de la seva vida. La gran majoria de les persones amb aquest trastorn viuen vides productives i no representen una amenaça per als altres.

Hi ha una petita proporció de persones amb esquizofrènia que poden estar involucrades en comportaments violents, especialment si no reben tractament adequat o si tenen altres factors de risc com l’abús de substàncies o altres trastorns de la salut mental concomitants.

És important destacar que la majoria dels crims violents estan relacionats amb factors com ara l’ús de drogues, la manca d’atenció mèdica, l’abús d’alcohol i altres problemes de salut mental més que amb la pròpia esquizofrènia.

De fet, hi ha alguns estudis que han determinat que hi ha menys percentatge d’homicides entre les persones amb esquizofrènia que no pas entre la població general.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Vendrell celebra els 20 anys dels programes turístics familiars i esportius de l’ACT

Notícia següent

L’home que va matar la seva parella a Cambrils diu que la va trobar morta i va intentar reanimar-la

Notícies relacionades