La DANA que ha deixat fins ara 62 víctimes mortals a la Comunitat Valenciana està provocant moltes crítiques a la gestió del govern valencià sobre aquest fenomen, en gran part perquè els avisos i les prediccions meteorològiques ja feia dies que s’havien establert.
De fet, el passat 27 d’octubre, l’Agència Espanyola de Meteorologia (AEMET) va emetre un avís especial alertant de la DANA i de les perilloses conseqüències que podria tenir, especialment a València i, sobretot, el dimarts, 29 d’octubre.
Segons aquest avís, es preveien “precipitacions generalitzades a la Península i Balears, amb major probabilitat i intensitat al vessant mediterrani”. “En el Mediterrani s’establirà un vent de llevant que s’intensificarà dimarts, afavorint l’arribada d’una gran quantitat d’humitat a l’est peninsular. S’esperen aiguats molt forts sense poder descartar, el dia d’avui, que arribin a intensitat torrencial, a més de ser persistents i anar acompanyades de ratxes de vent molt fortes”, afegeix el comunicat.
Per acabar, afegeix que “és probable que en punts de la Comunitat Valenciana i Múrcia se superin els 150 l/m² en 24 hores”. Quantitats que gairebé s’han triplicat en alguns punts.
Aviso Especial @AEMET_Esp. Lluvias generalizadas en la #PenínsulaIbérica y Baleares, asociadas a una #DANA, del lunes 28 al jueves 31 de #octubre2024. Mayor intensidad y persistencia en la vertiente mediterránea. Martes 29 día de tiempo más adverso. https://t.co/zYl4cGKr33 pic.twitter.com/Js5YumdBvd
— MeteOrihuela (@MeteOrihuela) October 27, 2024
A les 10:00 h del matí de dimarts, AEMET va emetre avisos vermells per pluges molt intenses i persistents i per grans acumulacions d’aigua a les comarques valencianes on, hores més tard, es va produir la tragèdia.
Però l’alerta de Protecció Civil i els avisos als telèfons mòbils es van enviar a les 20:00 h, quan ja hi havia moltes persones atrapades en polígons i centres comercials, amb les carreteres desbordades, persones desaparegudes i la situació s’havia tornat dramàtica.
Davant d’aquesta situació, molts es pregunten per què no es van emetre avisos a la població abans, per què no es va aturar l’activitat no essencial, per què no es van cancel·lar les classes i per què, fins i tot després que caiguessin més de 300 i 400 l/m² en algunes localitats, no es va alertar les zones pròximes a les desembocadures del riu sobre la situació.
Un altre dels punts més polèmics d’aquest dimecres ha estat el recordatori sobre la supressió, fa poc menys d’un any, de la Unitat Valenciana d’Emergències. De fet, aquesta supressió va ser la primera acció de govern de Carlos Mazón quan va arribar al govern de la Generalitat després de les eleccions del maig del 2023.
“La Unitat Valenciana d’Emergències, primer organisme de Ximo Puig, suprimit per Carlos Mazón. És el primer pas de la reestructuració del sector públic empresarial anunciada pel Govern Valencià”, publicava el PP Valencià el 29 de novembre del 2023.
Tot i que la UVE no va arribar a desplegar-se del tot, molts han vist un greu error en aquesta decisió que aquest 29 d’octubre podria haver ajudat a salvar vides a València, on ja es comptabilitzen fins a 62 víctimes mortals.