Yeray Moreno: “Si no hi ha coalició amb l’alcalde, anirem en solitari i guanyarem les eleccions”

Parlem amb Yeray Moreno, regidor d’Hisenda i Gestió Econòmica de l’Ajuntament de Salou des del 2019 amb el PSC. A les properes eleccions vol donar un pas endavant si el seu partit surt escollit.

– Com es va ficar dins de la política?

Sempre m’havia cridat la política, i vaig decidir donar al salt. Ara em dedico 100% i amb la meva joventut espero estar molt de temps. Des del setembre que vam consolidar el pacte amb Sumem per Salou i a partir de llavors jo ja vaig entrar a ser regidor d’Hisenda i Gestió econòmica.

– Per què el PSC?

Per mi és l’única clau i la garantia d’èxit per un Salou millor. A escala municipal canvia molt, perquè són les persones el que conten. La qualitat humana que tenia el partit al seu moment, cap altre ho tenia. A part el projecte, la joventut, el lideratge i les coses que podia canviar el partit al seu municipi.

– A les eleccions del 2019 van ser la segona força més votada, com es van plantejar aquest resultat?

Vam aconseguir un regidor més respecte a les anteriors eleccions, per tant, es podria preveure que seria un èxit. Personalment, crec que podríem haver optat a ser la força més votada. A nivell partit teníem projectes i teníem ganes per a continuar creixent i per a obtenir millor resultat a partir d’aquell moment.

– Quins canvis ha donat el partit en aquests tres anys?

Ha estat una legislatura molt complicada, la més complicada que es recorda segons els que porten més temps que jo. Pensa que a Salou el 94% del PIB és turisme i hem estat molt afectats en tots els aspectes relacionats amb serveis socials, treball, ocupació… inclús amb vivenda. Llavors hem hagut de gastar les nostres forces en això.

– Tema pressupostos municipals, va haver-hi inversions que es van haver d’aturar a causa de la pandèmia, a finals de l’any passat eren un 12% més respecte a l’any anterior, com estan ara?

Ja s’ha reprès tot, i les coses que teníem al cap, hem de canviar, i sí que anem amb el temps una mica just. Es preveu que hi hagi una modificació del contracte de neteja, Salou es mereix l’excel·lència amb neteja, i per això s’ha de canviar el contracte que tenim. A més incrementem la seguretat traient noves places de policies locals. També incentivarem l’ocupació perquè no només sigui una població on es treballi sis mesos a l’any. Jo crec que aquests tres punts, juntament amb la vivenda, és on hem d’incidir, no només com a partit sinó com a habitants de Salou. I és el que estem lluitant i treballant i espero que allarguem durant 4 anys més.

– Com ha anat la campanya d’estiu a nivell econòmic?

Molt bé, es parlava d’un increment del 13% respecte al 2019. Tenint en compte que el mercat rus ha estat pràcticament nul, no només hem contrarestat això sinó que ho hem superat. Molt contents, al final tenim un producte que es sol, platja, Port Aventura… un mercat molt característic que pocs municipis ho tenen. La gent així ho percep, i molt contents que la gent vingui i durant molt de temps. Volem allargar la campanya fins al Rally, a octubre, estem treballant en un turisme esportiu per a poder continuar. Hem de diversificar el turisme, cultura, gastronomia, esports… al final crees un mercat que et pot venir gent tot l’any.

– Parlant de diversificar el turisme, ara està molt de moda el turisme rural, com explicaria el Camí de Ronda?

Esperem que el 2023 estigui finalitzat. Crec que són 6 km de la part de Salou en la que pots veure el mar, vegetació, paisatges… ho volem unir amb la part del far de la Pineda i fer un camí que pugui arribar en algun moment fins a Tarragona si els altres municipis així ho desitgen.

– Ha vingut més turisme nacional?

Si, hi ha hagut més turisme nacional. S’està incrementant després de la pandèmia el fet de viatjar en cotxe, que està canviant aquesta tendència. Per això nosaltres com a municipi hem de fer més pàrquings i incrementar aquest aspecte perquè hem de canviar amb la gent.

– Vau aprovar un pressupost per al 2022 enfocat en les inversions i la recuperació de l’activitat econòmica, s’està complint?

No només són les inversions, que crec que rondaven els 7M d’euros, són els 6M que han vingut del fons del Next Generation i que esperem que siguin molts més. Llavors hem de tenir la capacitat com a consistori de dir, tenim l’oportunitat de fer créixer la infraestructura de Salou i hem d’estar a l’alçada. Venen nous projectes grans, la nova estació, nous camps de futbol, el barranc de Barenys, la possibilitat del Hard Rock… com a municipi hem d’estar units perquè ve molta feina.

– Projecte Hard Rock, l’alcalde diu que es posarà la primera pedra al primer semestre del 2023, però encara queden coses per aclarir sobre el pla urbanístic, com veu aquest projecte?

Això esperem, perquè l’oportunitat econòmica que ens pot donar això no es pot deixar escapar. Per egos polítics no podem perjudicar el municipi. El procés segueix, a banda les disputes que hi ha amb Vila-Seca, esperem que l’aprovació final sigui a principis del 2023. Tot ha de seguir el seu curs per a aconseguir això.

– A finals del 2019 s’anunciava un pla d’inversions de 27 milions pels pròxims quatre anys, com s’ha gestionat?

S’ha incrementat també. Molts projectes s’han conservat, com pot ser el Casal de la Dona, Carles Buigues.. Però hem d’anar més enllà. Tenim planificacions importants com és l’eix cívic, que a nivell d’estructura donarà un canvi superimportant al municipi. Estem millorant el municipi arran de què va creixent, i això s’ha de continuar.

– Podria dir que reactivar l’economia era un dels principals factors? Ho han assolit?

Si, perquè al final reactivar l’economia és no dependre tant de serveis socials. Si la gent treballa, tenen capital, habitatge digne a un preu raonable… no necessiten dependre tant de serveis socials. Llavors la base de l’economia és això, que la gent visqui en unes condicions raonables.

– Els pressupostos de l’estat van dotar a l’Ajuntament de Salou amb 500000 euros per acabar el camí de Ronda, com està això?

Les bones relacions amb l’Estat ens estan ajudant molt a nivell d’infraestructura. En l’àmbit de pressupostos participatius de l’Estat sobretot a incrementar les seves partides per al bé dels habitants de Salou. Molt content per com s’està implicant l’Estat al municipi.

– La setmana passada van tenir una reunió amb la delegada del Govern de l’Estat, Maria Eugènia Gay, on l’alcalde li va exposar els projectes sobre infraestructures, com va anar la reunió?

És un honor que ens visiti, s’interessi per tot el que està per vindre, per les infraestructures, per tot el que ha passat… i que s’ofereixi a ajudar-nos en tot, a entrellaçar aquesta unió amb l’Estat. Vam parlar de tota la situació actual, dels fons Europeus… Ella fa poc temps que està al càrrec així que la vam posar una mica al dia.

– De cara a les eleccions del 2023, com es prepara el partit?

El partit va decidir començar unes negociacions amb l’actual alcalde, parlant d’una possible coalició per anar junts a les pròximes eleccions. Basat en projectes, en punts que han de ser prioritaris com la seguretat, la neteja, l’ocupació i l’habitatge. Si respectem aquests 4 punts, el PSC està obert a què existeixi una coalició, no només amb Sumem per Salou, sinó a qualsevol partit que es vulgui unir als nostres ideals. Per això és gratificant que s’interessin en nosaltres, per això que si realment hi ha una coalició crec que aconseguirem una estabilitat de govern necessària per a tot el que està per vindre. Si anem amb solitari estic convençut que guanyarem les eleccions i podrem transmetre el mateix als nostres habitants.

– Té intenció de presentar-se vostè com a alcaldable de Salou?

Si, si el PSC va amb solitari i el meu partit em dona suport així ho faré. Si al final arribem a un acord de coalició, no seré l’alcaldable, però espero ser la clau d’unió perquè existeixi aquesta coalició i puguem fer el millor possible per al municipi.