Dijous, 18 d'abril de 2024
És notícia

Marta Verdejo: “Hem consolidat la gestió forestal perquè som un municipi amb alt risc d’incendi”

Entrevistem Marta Verdejo, alcaldessa d’Olivella des del 2015 amb el PSC. En aquesta segona legislatura ens explica amb que ha hagut de bregar i el que ha fet per a tirar endavant un poble de 3800 habitants. Amb molta il·lusió es torna a presentar a les eleccions municipals del 28 de maig. Això i molt més ens ho explica en aquesta entrevista a La Ciutat.

Quin balanç fa de la legislatura, que de les dos que porta segur que ha estat la més complicada?
Molt complicat, perquè encara no acabem de prendre possessió amb els nous regidors i comencem el 2020 amb la tempesta Glòria que ens origina grans desastres a la via pública. Després la pandèmia, que afecta a tothom a nivell mundial. Malgrat això crec que hem pogut avançar, estic orgullosa perquè hem complert un 80% del programa electoral.

De quins projectes està més orgullosa?
Cadascú  el seu nivell d’importància. Des de projectes petits de carrer, a grans obres. Una molt important va ser el programa d’acompanyament a la solitud no volguda, que va ser molt important per a moltes persones, en canvi, per a altres persones és més important una obra de 3 milions d’euros. Una altra cosa que hem fet ha estat connectar totes les urbanitzacions amb la xarxa d’aigua. La gestió forestal també l’hem consolidat, perquè som un municipi amb alt risc d’incendi. Hem millorat la seguretat incrementant el nombre d’agents. També estem fent inversió en energies renovables.

Tema transició energètica, com està Olivella?
Tenim dos edificis municipals, el Ganxo i la Crivillera, que subministren amb plaques solars, hem fet un centre de calor de biomassa, que facilita el subministrament de calor a aquests edificis. Hem arreglat coses també al camp de futbol… tenint en compte el pressupost d’Olivella i les dimensions són accions molt importants.
Estem en projectes de començar a posar en marxa comunitats energètiques. Ara havíem presentat un projecte amb una subvenció estatal per a fer una comunitat energètica pilot al nucli antic, però no vam passar. La idea es anar apostant per crear comunitats energètiques en el municipi. L’aposta energètica ve també amb les normes d’edificació que hem aprovat en el nou pla d’ordenació d’Olivella. Volem fer una aposta per l’autosuficiència.

Hi ha alguna obra que li hagués agradat fer i no ha pogut?
Evidentment, però estem en una situació en la qual les infraestructures bàsiques necessiten grans inversions. També m’agradaria haver fet un centre cívic polivalent, però la nostra realitat és pensar en infraestructures bàsiques. Necessitem invertir més també en la xarxa d’aigua, però necessitem uns 2M d’euros.

Quin balanç faria del nou servei educatiu
A nivell educatiu tenim institut escola, és el segon curs. Ara estem pendents de què la Generalitat faci les obres d’ampliació, mentrestant l’Ajuntament ha fet una inversió de 200000 euros per a habilitar aules a l’edifici de la Crivillera, que vam reformar una planta i vam posar aules.

Com estan les obres a l’edifici de la Crivillera?
L’ampliació s’està endarrerint i aquest any la Generalitat posarà mòduls complementaris, i esperem que aquest any ja es licitin les obres i esperem com a molt tard el curs 24-25 que pugui ser una realitat l’edificació nova. Després d’això ho podrem utilitzar com a centre municipal.

El POUM ja està aprovat de forma definitiva, quina importància té això pel municipi?
És una eina molt important per a un municipi, i més al nostre municipi que feia 7 anys que no donaven llicencies. El pla d’ordenació és un gran èxit del mandat. Hem fet coses importants però poc percebudes per la ciutadania, com aconseguir portar l’aigua. Estem en una situació de posar-nos al dia. Tenir el disseny d’un pla d’ordenació urbana que és pioner en un tema clau com és el clavegueram amb depuracions individuals autònomes. Ens estan trucant altres municipis per a demanar-nos assessorament. La llei ha d’acabar de veure aquesta problemàtica i adaptar-nos a la realitat. Volem que les noves edificacions siguin autosostenibles.

La gestió forestal i la creació de comunitats energètiques a les urbanitzacions són els reptes que es marca el municipi a curt i mitjà termini
Per nosaltres seria tancar el cercle, som un municipi amb un alt risc d’incendi. Tenim moltes hectàrees forestals que són privades, hem de fer sostenibles la gestió dels boscos, que avui en dia no ho són. S’ha de treballar perquè ara és un polvorí. Aquí també hem demanat la subvenció per la comunitat energètica que subministrava l’energia tèrmica i solar en combustió i energia solar.

Ja parlant d’eleccions municipals, com està a nivell personal i de partit de cara al maig?
Amb moltes forces i il·lusió, en el sentit que teníem moltes coses i les hem pogut fer. Si la gent ens renova la confiança amb la mateixa força podem garantir tirar endavant tots els projectes, acabar tota la gestió urbanística i posar totes les urbanitzacions al dia que és el que necessitem. La gent demana una via pública endreçada, uns equipaments i sobretot acabar les urbanitzacions.
El nostre grup és clau per al municipi perquè continuï fent aquesta transformació. Crec que som la garantia, en el moment en què puguin sumar altres grups i retirar aquesta confiança o no hi hagi una voluntat clara de tirar endavant, tornaríem a estancar el municipi tal com ens ho vam trobar fa 8 anys. Som molt conscients dels reptes que tenim, tenim un equip molt preparat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Directe 28M Girona: PSC empata amb Guanyem amb 8 regidors

Notícia següent

Directe 28M Ebre: ERC guanya les eleccions a Amposta

Notícies relacionades