Parlem amb Francesc Arasa, alcalde de l’Ampolla des del 2011. Els primers dos mandats van ser amb CIU i aquest últim des del 2019 amb PdeCat. Arasa va arribar a l’alcaldia el 2011, però és regidor des del 1987. Es torna a presentar a la reelecció com a cap de llista de Sumem per l’Ampolla-Junts.
En aquesta entrevista com a alcaldable, ens fa balanç de la legislatura i ens parla de la seva candidatura.
Quin balanç faria de la seva tercera legislatura?
Ha sigut una legislatura molt complicada, fem un balanç positiu dins el que cap. Entre la pandèmia i la guerra que ha disparat els costos energètics a nivell municipal i de productes. Això ha suposat un problema molt greu per a nosaltres.
Veu millor el poble ara que el 2019?
Si i tant, hem fet moltes obres de millora que s’han pogut fer i les teníem previstes. Per tant, el poble com a tal després de sortir d’aquesta situació tan complicada, hem pogut consolidar el poble a nivell turístic i empresarial. Hem consolidat negocis, i també com a espai gastronòmic del Delta. La potenciació turística està en millors números que el 2019 segur.
De quina obra està més orgullós?
Aquest any hem fet dos obres molt importants. Una urbanització de quatre o cinc carrers a l’entrada del poble per la part sud. El pressupost era de 700.000 euros, on hem pavimentat i arranjar les voreres d’aquests carrers. Després a la plaça al costat de l’Ajuntament hem fet un parc inclusiu, que ens ha costat 200000 euros. És un parc que afortunadament el podran gaudir nens amb mobilitat reduïda que no hi havia cap al municipi.
Quines obres o projectes li han quedat pendents o li hauria agradat fer?
Més que per la pujada dels costos, per la falta de temps. El 20 i el 21 hem estat parats això ens ha paralitzat moltes obres. S’han de fer projectes, aprovar-los. Després a l’entrada del poble volíem haver fet una obra de condicionar-la i arreglar-la. Aquesta era una subvenció de la Generalitat, no l’hem pogut dur a terme perquè no hem tingut temps material per a fer-la.
Des de Setmana Santa fins al setembre imagino que rebran molts turistes
Sí, treballem molt per desestacionalitzar. Fem activitats als mesos d’hivern. Al febrer ja fa uns anys que conjuntament amb la Ràpita, Alcanar i l’Ametlla fem unes jornades destinades a la galera. Des del febrer fins a l’octubre, novembre hi ha activitat econòmica. A part dels mesos forts de fred i neu, els altres mesos hem aconseguit desestacionalitzar molt el turisme.
Tema energies renovables, han tingut moltes sol·licituds per a instal·lar plaques solars?
S’ha incrementat, estem reduint el 95% el cost de l’obra, el permís d’obra per a poder instal·lar-les. I després la gent que les posi reduirà l’IBI un 30% durant tres anys, perquè hi hagi gent que les pugui comprar. Jo crec que s’ha notat moltíssim aquesta mesura fiscal i ens estan demanant moltes. També les hem col·locat a l’Ajuntament per a fer-ne ús. Ara estem a punt de rebre una subvenció dels Fons Next Generation per a col·locar plaques al nou pavelló, amb un valor de 40000 euros i el projecte serà de 80000. I ara estem demanant subvencions per a poder posar-les a la llar municipal i l’escola. No descartem amb una empresa privada poder buscar llocs per a poder col·locar més plaques i que es beneficiï més gent.
Han fet balanç de les pèrdues pel fet d’haver congelat els tributs municipals?
Vam congelar aquests tributs durant 3 anys perquè el nostre endeutament és 0. Per tant, estem molt contents de poder-ho fer. També vam tenir menys ingressos durant el 20 i 21, que van fer els empresaris, sector de l’Hostaleria i comerç pel tema de la covid. Aquestes ajudes les van fer als autònoms del poble que van fer unes donacions de 400 euros. Poder separar en què ha pogut repercutir aquesta congelació és complicat. A nivell de pressupostos i ingressos estem a la mateixa línia. Hem superat el 2019, a pesar d’aquestes reduccions els ingressos es mantenen inclús s’estan incrementant fruit de l’activitat econòmica que s’estan produint els darrers mesos.
Tenien el deute a 0, segueixen així?
Sí, estic molt orgullós de què continuem així a pesar de la legislatura tan complicada que hem tingut.
Fa unes setmanes van fer una plataforma ciutadana, “decidim l’Ampolla”
És una plataforma que neix des de l’actual candidat de Ciutadans que volia fer un canvi al partit socialista, i ho va muntar d’una manera que durant aquest últim any ha funcionat com una plataforma de veïns. És la candidata al partit socialista que es presenta a les següents eleccions municipals.
Com acaba aquest final de mandat i com afronta les pròximes eleccions?
A nivell personal amb moltes ganes i molta energia com el primer dia. Són molts els projectes que tenim pendents per tirar endavant. Hem renovat la candidatura amb un equip jove i amb moltes ganes d’afrontar els reptes per a preparar l’ampolla del 2030.
Com estan els altres partits, hi ha hagut moviment de cara les eleccions?
Com et deia abans el grup de Ciutadans el mateix candidat es presenta pel partit socialista a través d’aquesta plataforma on han configurat la llista. Després hi ha una nova llista d’Esquerra Republicana que es va presentar a les anteriors eleccions, però hi ha hagut algun canvi quant a lideratge dels candidats. Els van fer fora de l’agrupació local, i per això han creat una llista nova en comparació a l’anterior mandat.
Quines idees noves té si surt escollit com a alcalde a les pròximes eleccions?
Seguir en la mateixa línia que hem tingut fins ara, assumint aquests nous reptes que tenim, com el canvi climàtic, la nova situació del món… Sobretot les persones que ho estan passant malament. En aquelles mancances que pugui haver-hi, com en el tema del jovent poder fer alguna instal·lació més. En l’àmbit d’infraestructures el poble està molt bé, quant a la dotació de serveis que donem a la gent és molt ampli. En temes de consolidar el poble com a municipi gastronòmic i turístic ja ho hem aconseguit, però el que tenim més coix és el tema de la gent jove i ho volem afrontar al següent mandat.