Entrevistem a Montse Muñoz, candidata a l’alcaldia de Creixell amb el PSC amb 20 anys d’experiència a l’Ajuntament. És arquitecta tècnica i enginyera d’edificació. En l’entrevista amb La Ciutat tracta la situació del poble en el passat, present i futur.
Quin és el balanç que des de l’oposició d’aquests quatre anys?
Realment portem 8 en l’oposició. Sortim d’un govern en coalició amb Convergència i va ser un govern molt dur. Vam haver d’estrènyer-nos molt el cinturó i vam haver de prendre mesures molt dràstiques per a poder portar endavant tot el que va ser el procés que va arribar després, que és la contenció del deute. Hi ha qui vol monopolitzar que ha tret a Creixell de l’abisme, però això no és real. La realitat és que nosaltres vam ser-hi aquí per a estrènyer-nos el cinturó. Jo crec que si el PSC no està, l’ajuntament no s’estreny el cinturó. Vam haver de fer reajustaments de personal i fins i tot es va voler declarar en fallida a l’Ajuntament. Després va sortir això de pagament a proveïdors que va portar endavant el PP de Rajoy i llavors es va poder pagar totes aquelles factures pendents de pagament, els proveïdors van cobrar, però el deute es va quedar a l’ajuntament. Es va haver d’anar a Madrid a demanar uns crèdits, els quals avui en dia l’alcalde es vana d’haver allargat per a donar-li més comoditat al poble, però el que no es paga en crèdit, es paga en llum, ja que no s’ha fet cap acció sobre això: No s’han canviat lluminàries, cap acció amb plaques solars, etc.
En el tema de la neteja viària i gestió d’escombraries, s’està fent molt mal el servei. S’ha lliurat aquest servei al consell comarcal sense fer un estudi previ i no funciona. Està sent un veritable problema. Des de l’ajuntament no es vol pujar el rebut i el consistori no el pot suportar, cosa que generarà més deute.
També es diu que els pressupostos estan aprovats i no és veritat. Estan pendent d’aprovació i a esperes que no hi hagi cap mena d’al·legació.
Quins projectes creu que li han faltat al poble en aquests últims anys?
S’han canviat llums perquè estaven tan malament que necessitaven un canvi. El port romà no s’ha tocat encara, tenint llums que generen contaminació lumínica. Nosaltres quan vam estar administrant el poc que teníem, vam haver d’anar-nos-en a una fàbrica d’il·luminació per a poder reduir al màxim en costos i tractar de canviar llums i reduir despesa i contaminació i canviem l’Avinguda Catalunya i els fanals del nucli urbà. El pressupost de llum d’enguany, la despesa d’aquest passava els 300.000 €. En quatre anys no ha estat possible adonar-se que aquest rebut s’estava disparant? Cal actuar.
El projecte del passeig del ferrocarril ha estat un desastre. Havia de ser un paviment especial i el projecte va ser caríssim perquè va ser portat a un estudi que garantia que aquest paviment era el correcte. L’estudi declarava que es necessitaven 20 centímetres de paviment i com no hi havia pressupost, es van posar 15 centímetres. Ara l’única solució és posar-li 5 cm d’asfalt.
La plaça és un desastre també. Els pendents estan totes mal executades, un paviment brut, uns arbres que es van llevar perquè es deia que estaven malalts, els van retirar i estaven sans.
I finalment està l’“aeroport” que li diu la gent. En el pàrquing Porta de Llevant, que no s’ha inaugurat, han fet una obra que no s’ajusta al terreny. L’aparcament està molt més alt que el carrer.
Parlant de projectes, es necessita “endreçar la casa”. Es necessita ficar-se dins de cada sector que necessita un canvi. Personal, policia, utilització d’espais, baixar costos i cercar alguna activitat que doni ingressos al municipi. Fer les coses amb futur. Aconseguir que l’Ajuntament pensi a vint anys vista i no cada quatre, fer un projecte de poble.
Es mostra molt crítica amb l’Ajuntament.
Ho he estat. Ho soc aquí i ho he estat en els plens.
Vam tenir un problema durant la pandèmia que va ser la contractació d’interins de Policia per urgència. Aquestes contractacions puntuals només es podien a fer durant tres mesos i es van arribar a allargar en una mateixa persona cinc contractes de tres mesos. Es deia en els plens: “senyor, està fent vostè això malament”. S’està investigant al senyor Llopart per això, perquè no és una persona, són tres. Hi ha un ple cada tres mesos i li ho recordàvem constantment.
En unes declaracions el passat febrer deia que ‘mereixem tenir millors serveis, equipaments i infraestructures’, pot aprofundir? Com voldrà fer créixer el PSC Creixell en aquest aspecte?
Inicialment, el que Creixell necessita és un dia a dia que no té. Neteja, control de la gestió dels residus urbans, la gestió de l’enllumenat públic, etc. Primer es necessita entrar al consistori i veure realment com es pot gestionar aquests pressupostos. Ara s’han obstinat a comprar una màquina de neteja, però realment, ningú ens ha explicat si és la idònia per a Creixell. S’haurà de pagar 4000 euros durant 48 mesos per una màquina que no coneixem si les seves condicions s’adapten a les necessitats de Creixell.
Necessitem fer neteja si entrem, gestionar el dia a dia. El nostre repte des de fa molts anys és poder tenir una parada de tren. Estic fent les meves gestions i entenc la dificultat, perquè estem prop de Torredembarra i Sant Vicenç de Calders, però si realment tot això es convertirà en una àrea metropolitana, Creixell no es pot quedar despenjat.
Vostè creu que l’Ajuntament ha perdut aquest tracte ‘més proper’?
Sí. Quan entrem el PSC a l’ajuntament en coalició amb Convergència i ERC en el 2011, el primer que vaig fer va ser llevar demanar hora amb qualsevol regidor i així ho vaig complir. Si estem nosaltres a l’Ajuntament, que piqui a la porta i si estic li atenc. Sempre he pensat que nosaltres som les persones que el poble paga. Per a mi el ciutadà és el meu cap. El senyor o senyora del carrer mereix el meu respecte i si fa falta explicar-li a una persona alguna cosa quaranta vegades se li explica. Si amb nosaltres, en els plens, l’alcalde ja no contesta les meves preguntes i la resta fa com si res, amb els ciutadans és exactament igual.
Creixell és un poble que creix molt a l’estiu. Els serveis estan capacitats per suportar aquest increment de població? El 2021 hi va haver queixes per part de la Policia, els quals havien de fer hores extraordinàries dia si dia també.
La Policia continua fent hores extraordinàries. Són 17 treballadors: 11 agents, 3 caps, l’inspector i dues secretàries. De Policia, ara mateix, només hi ha 7 persones actives. Les places reals són 15, és a dir, l’ocupació és de la meitat. Fer tres torns, 7 persones, és impossible i això ho supleixen amb hores extraordinàries. L’ajuntament ha pagat 34.000 € en hores extraordinàries en aquests dos mesos anteriors.
Creixell és un poble relativament petit, però hi ha més de 4.000 habitatges. Hi ha una possibilitat de 10.000 persones residint en habitatges. Cal comptar els càmpings, que són cinc, amb una ocupació similar a la que ofereix Creixell entre tots. Si com a ajuntament facilitarem als Càmpings un creixement, el turisme seria de moltíssima qualitat i aquest no es pot atreure d’una altra manera a Creixell. Cal dotar-los de més qualitat per a poder potenciar-ho. Anar a una fira de turisme a qualsevol part d’Espanya, com s’ha fet, sense cap publicitat dels càmpings de Creixell, no té cap sentit. Si l’ajuntament no és capaç d’oferir això, no podem oferir res més. La vida del nucli urbà no es pot comparar a la de Roda de Berà o la de Torredembarra. El Pla General de Creixell té més de 30 anys i ha de fer-se un canvi. Mentre no canviem el plantejament urbà, no s’atraurà res.
PSC va augmentar vots en 2019. Sentiu que creixereu més encara les pròximes eleccions?
La gent està molt defraudada amb l’alcalde que hi ha i amb l’equip de govern que l’ha acompanyat. El PP es va dividir. El cap de llista se’n va anar del seu grup i es va anar a oferir a l’alcalde per a fer-se regidor amb sou. Els que van quedar del PP s’han passat quatre anys en el dic sec i, ara, el trànsfuga que se’n va anar torna a estar de cap de llista en el PP. Ara el PP s’ha dividit entre PP i Valents. Hi haurà també un grup nou d’independents. Entre unes coses i altres, en un poble d’uns 3.000 habitants hi haurà 9 llistes per a 11 seients. Si la gent no és intel·ligent i no diposita tots els ous en la mateixa cistella, no és l’ajuntament el que tindrà un problema, el tindrà el poble. Hi haurà un problema per què com no hi hagi una força ens trepitjarem els uns als altres i no sortirà res endavant.
De cara al 28M, que els hi diria a creixellencs i creixellenques?
Jo els hi diria que fossin intel·ligents. Ja saben que no hi ha hagut res i que han de dipositar la seva força en altres grups que no hi són al govern, però que sempre hem estat allà pel que faci falta. I això que diuen de: “necessitem veure cares noves”, no. A hores d’ara cares noves a l’ajuntament el que generen són problemes, perquè s’ha de saber què fer en cada situació. Sense aquesta experiència, la càrrega de treball cau sobre els treballadors de l’Ajuntament i això no és correcte. Un treballador no pot donar ordres a un polític com està succeint ara.