Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

Entrevista a Daniel Recasens, regidor de Cultura: “Hem d’aconseguir fer de Reus una veritable plaça castellera”

Avatar photo
El regidor d’Educació i Cultura, Daniel Recasens. Foto: Ajuntament de Reus

Què signifiquen les  festes de la Misericòrdia per la població reusenca?

No us puc dir què signifiquen les festes per a la població reusenca perquè segur que trobaríem tantes sensibilitats i maneres de viure-la com reusenques i reusencs hi ha. Les festes arriben sempre un cop just reprès el curs escolar i, per tant, sempre té aquell punt de la darrera festa grossa abans de tornar a les quotidianitats i a una llum més tardorenca.

La música és un element molt important de les festes i aquesta edició els grups catalans Doctor Prats i Roba Estesa són els caps de cartell.

Sí. Entenem que cal un concert central de la Festa Major, un concert que sigui obert a tothom, veritablement festiu, i que pugui resultar agradós a un públic tan ampli com sigui possible. Estic convençut que tots dos grups compleixen perfectament aquests paràmetres i, més enllà del ritme i la diversió, és evident que tant l’un com l’altre ofereixen un plus en les lletres. Atureu-vos a escoltar què expliquen i com són les seves cançons i veureu a què em refereix-ho.

I pel que fa als actes religiosos, què hi trobarem?

La Festa Major té un component tradicional evident i, per tant, un afegit cultural que prové del fet religiós. El programa, doncs, presenta aquells actes que ja formen part del nostre imaginari col·lectiu més enllà d’aquell origen i que, en aquest cas, vénen naturalment emmarcats en la figura de Misericòrdia i en l’espai del Santuari. El 25 i 15 de setembre es porten a terme els principals actes religiosos de la celebració de la Mare de Déu de Misericòrdia, entre els quals hi ha el Rosari de Torxes i l’ofici i actes habituals que es realitzen el dia de la patrona a la plaça del Santuari i a l’interior del temple. Entre aquests actes hi ha la baixada del Seguici Festiu de la ciutat el dia 25 a partir de les 11.00 h des de la plaça de la Pastoreta fins al santuari al llarg del passeig de Misericòrdia.

Parli’m de la Diada castellera al Mercadal.

La Diada castellera és un clàssic que encara ho ha de ser més. Hem d’aconseguir fer de Reus una veritable plaça castellera. Acompanyar els Xiquets, créixer amb ells i els seus castells. És una cita indefugible amb grans colles i la possibilitat sempre viva de veure grans construccions. Però és, a més, una jornada de la colla que s’obre a la ciutadania i que traspassa els purs castells.

Quin paper juga el Correfoc a les festes de la Misericòrdia?

El foc és un dels grans protagonistes en els actes de la Misericòrdia i el correfoc el més viu i participat dels actes de foc. De més a prop o de més lluny, un moment o altre, s’ha de gaudir d’un correfoc i aquestes festes amb la llum i el moment en què es donen podrien ser la vostra ocasió perfecta.

Enguany s’ha decidit separar el correfoc petit de l’adult.

Això s’ha decidit perquè enteníem que calia atorgar el protagonisme que mereixia a cada correfoc i separar-los permet posar ambdós en un context adequat. Estem convençuts que és la manera de multiplicar-ne la intensitat i la possibilitat de gaudir-ne per grans i petits.

Trobarem alguna novetat aquest any?

Sempre s’estrena quelcom. Hi ha d’haver sempre una barreja perfecta entre el vell i el nou, la tradició i allò més innovador. Amb el programa a la mà, cadascú ha de fer el seu propi programa. Busqueu la vostra novetat!

Parli’m del cartell d’enguany.

El cartell de les festes de la Misericòrdia és un treball que vam encarregar al Ferran Estivill i que ell va convertir en un projecte compartit amb el Martí Sans.  Es tracta d’un muntatge en tres dimensions amb jocs infantils de construcció de fusta que reprodueix l’esclat festiu que té lloc al santuari amb els balls dels elements festius. N’estem molt contents perquè resulta innovador, bell i representatiu d’una festa tradicional i alhora creativa, familiar però també adulta i sempre en construcció.

El dijous dia 19 de setembre es lliuren els Guardons de la Ciutat 2019. La Medalla de la Ciutat s’atorgarà a M. Àngels Ollé Romeu, recentment desapareguda.

Així és. M. Àngels Ollé és una de les grans figures amb qui hem tingut la sort de compartir la ciutat. El seu paper en els àmbits de la cultura i l’educació, el seu compromís i el seu to humil i serè mereix tants reconeixements com convinguin i estic convençut que no s’acabaran amb aquesta medalla.

De tots els actes que viurem aquest any, quin és el preferit de Daniel Recasens?

Cal fer el propi programa i trobar cada any un motiu nou per gaudir-ne. Cada moment té el seu punt més dolç. Ara mateix, amb les meves filles ja no tan pendents del seguici, torno a viure amb especial emoció els castells. De tota manera, la baixada sempre assegura un moment màgic.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Larrosa demana a Pueyo que modifiqui les partides pressupostàries per tenir més diners per les festes

Notícia següent

La campanya “Respecta” vol fomentar l’oci nocturn lliure de conductes sexistes

Notícies relacionades