Divendres, 24 de gener de 2025
És notícia

Antonio López: “Nosaltres no prometem coses que no podem complir”

Entrevistem Antonio López, alcaldable del PSC al Catllar. El seu partit ha estat el guanyador en les dues ultimes eleccions, pero sense arribar a governar, excepte un any abans de que l’actual alcalde els hi fes una moció de censura. Un pacte entre totes les forces de l’oposició va provocar una moció, i López i el seu equip van perdre l’alcaldia i van passar a ser oposició. Afronta aquestes noves eleccions com un nou repte, ens ho explica en aquesta entrevista a La Ciutat.

Quin balanç faria d’aquesta legislatura?
La legislatura al Catllar va començar per la unió de 5 partits perquè no governéssim nosaltres que vam ser el més votat. Per tant, una composició molt heterogènia de diferents partits, un d’ells al cap de l’any va marxar perquè no estava d’acord amb la resta del govern. Perquè la legislatura anés bé el PSC ha estat donant suport extern tot el mandat, perquè pensàvem que si l’equip no funciona el perjudicat és el poble. Com a partit de govern que creiem que som, hem donat suport al govern aprovant els pressupostos municipals, ordenances, modificacions de crèdit… tot amb una negociació prèvia i incorporar coses que després s’han dut a terme. Ha estat una legislatura aquesta i l’anterior on se’ns va fer la moció, de set anys perduts pel municipi perquè s’han gastat molts diners, però no es veuen. Gràcies al nostre suport, l’equip de govern ha tingut un mandat tranquil. Jo em vaig comprometre amb l’actual alcalde que no li faria una moció de censura com em va fer ell, perquè sé el malament que es passa.

Com està la relació personal amb l’actual alcalde?
Ha millorat molt, s’ha de pensar que l’actual alcalde venia d’haver estat tres legislatures encapçalant la llista del PSC. Va marxar i va crear el seu propi partit, i després es va ajuntar a ERC. Va ser el motor de la moció de censura i després de la unió de cinc forces perquè jo no governés. La relació hauria d’haver estat dolenta, doncs segurament, però nosaltres pensem en el municipi més que en el personal. Vam creure que el més convenient era oblidar-nos del passat i pensar en el poble. En aquests últims dos anys ha millorat molt la relació, hem tingut temps de parlar del passat i descobrir els problemes que vam poder tenir.

Hi ha alguna obra a destacar de l’actual govern
Es va fer l’edifici de l’institut, de l’escola de música que és la gran obra. Es va començar en l’altra legislatura i s’ha acabat en aquesta. S’ha de dir que amb el recolzament de tots ha estat possible. Jo puc destacar que gràcies a nosaltres tenim una ordenança sobre energia solar que pràcticament vam ser pioners a la comarca en tenir-la. Ara s’instal·larà un parc fotovoltaic al sostre de l’institut. S’ha fet ja l’aprovació inicial d’un inventari de camins municipals que no existia a proposta nostra. S’han fet coses sí, però es podrien haver fet més.

Més projectes pendents a proposta vostra?
El local social, el projecte del pavelló… projectes que estan pendents, però no s’han dut a terme. Les partides pressupostàries estan així que el següent govern ho podrà portar a terme traient la licitació. També està el projecte de les plaques que ja ha passat la licitació i ja està adjudicat i ara només s’han d’instal·lar.

Estan projectant l’ampliació de l’escola anglesa, com va el projecte?
La Bristish School és un projecte que es va iniciar mentre estava jo d’alcalde. Gràcies al fet que a Boscos de Tarragona no la van voler, van buscar terrenys i aquí van trobar. Des de l’ajuntament els hi vam donar les màximes facilitats. Han tingut molt d’èxit, ara estan fent més classes amb un edifici nou. Tenen aparaulats uns terrenys al costat que estaven classificats com a zona residencial, s’ha demanat la modificació en el POUM com a zona educacional, que ho vam aprovar a l’últim ple de la legislatura. La intenció que te l’escola és fer des de l’escola bressol fins a l’institut. Una escola d’aquestes característiques dona molt nom al municipi.

Tema ocupaments com està el municipi ara mateix?
Sembla que Espanya estigui totalment ocupada ara mateix, depèn els mitjans que escoltis. Van sortir unes dades l’altre dia amb tots els habitatges a Espanya ocupades i era un 0,06%. A tot el país no és tant, és molt relatiu. Al Catllar tenim una mitja de 10-12 cases ocupades, estan ocupades per grans tenidors, de bancs. Tenint uns 3000 habitatges, el percentatge és petit. S’ha de distingir qui ocupa una casa per una necessitat real que ha sigut desnonat del seu habitatge, que no tenen on anar a viure i ocupen una casa d’un banc i no tenen conflicte amb els veïns, doncs no passa res. El problema és quan s’ocupen cases per delinqüents, que aprofiten l’habitatge per plantar drogues o cometre robatoris a la zona o festes que molesten als veïns, d’aquests també n’hi ha. Hi ha algun partit polític que està fent campanya i bandera sobre aquest tema, però no és tanta la preocupació i la realitat com es diu.

Tema seguretat com es troba el Catllar?
Ja hem passat de 5000 habitants, tenim 27 urbanitzacions més el nucli del poble, a part les cases aïllades. 28 km de territori, una gran dispersió, per tant, és complicat, però no destaquem per la inseguretat, estem a la mitja dels municipis del voltant. Clar que no voldríem tenir cap robatori. Tenim èpoques de l’any que ens toca a nosaltres i això va canviant. Tenim els efectius dels mossos d’esquadra, i nosaltres com a ajuntament tenim un cos de vigilants que també fan feina, però necessitem més gent. Posarem també mitjans tecnològics dissuasius per a evitar aquests robatoris, posant càmeres, aplicacions…

En temes de transició energètica i canvi climàtic, com es troba el Catllar?
Nosaltres hem sigut pioners en una ordenança que va ser aprovada per la resta de partits per a potenciar l’autoconsum a l’habitatge. Hem sol·licitat la instal·lació dels pressupostos per a fer una instal·lació de plaques fotovoltaiques a l’institut. L’Ajuntament té un projecte d’una planta de biomassa per a la calefacció. Nosaltres hem de ser solidaris amb tota Catalunya, la Generalitat ens demana que dediquem un 2,5% del territori a instal·lacions de parcs fotovoltaics, si no ho fem és que aquesta energia que aquí no es produeix vingui d’altres territoris, en aquest cas d’Aragó. Per a portar això s’han de posar cables, i posar línies. Nosaltres tenim terrenys suficients per fer això i més. Hem de seguir també amb el canvi d’enllumenat públic, ja es va iniciar quan jo era alcalde. L’ajuntament posarà als seus sostres plaques solars i beneficiar a tots els veïns.

 

Ja de cara les eleccions com afronta de manera individual i de partit?
Nosaltres encarem amb il·lusió sense tenir en compte que les altres dues eleccions vam ser la força majoritària però sense governar. Continuem pensant que no venem fums i no enganyem a ningú, nosaltres no prometem coses que no podem complir, no soc d’aquell tipus de persones. Si hi ha alguna cosa que no puc prometre no ho faré. Crec que ens anirà molt bé amb el que diu la gent del carrer. Hi ha 8 grups polítics que es presenten, i alguns van prometent moltes coses que no podran fer perquè no són ni competències municipals. Tenim molt a aportar al municipi, hem renovat l’equip, dels 4 regidors actuals en continuem 2, gent de molta experiència en molts sectors.

Què els hi diria als habitants del Catllar per a què confiïn en vostè?
El que diria és el que vaig dir la setmana passada quan em vaig presentar, que mirin el que han tingut fins ara, el que han tingut i que comparin. Que no es fiïn de tothom, que mirin les realitats, que els polítics podem tenir molts projectes a fer, però els ajuntaments tenim tècnics que són els que diuen si es pot fer o no. Quan vagin a votar que votin amb el cap i no amb el cor.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Mig centenar de persones participarà del ‘Matins en família a Tarraco Viva’

Notícia següent

El PSC de Blanes proposa la creació de l’Hotel d’Entitats

Notícies relacionades