Carla Aguilar, 1a tinenta d’alcalde: “Les àrees que gestionem són claus perquè es noti un canvi real en la forma de fer política”

La 1a tinenta d'alcalde, Carla Aguilar, després de l'entrevista amb La Ciutat. Foto: J.Collado

Vostè ha fet història sent la 1ª tinenta d’alcalde dona a Tarragona.

És un orgull haver trencat aquesta barrera i també una gran responsabilitat. Serà molt important que després de mi ocupin el lloc moltes més dones, perquè només així tindrem un veritable canvi. Cal normalitzar la nostra presència als llocs de poder i trencar barreres.

Per què van donar-li finalment suport a ERC i no al PSC?

Vam valorar dues coses: que el projecte de ciutat que nosaltres teníem quadrava molt bé amb el que tenia ERC a nivell municipal i el fet de la confiança que es va generar durant els primers contactes. La situació, els resultats electorals i el context concret de Tarragona ens va situar en la posició d’haver de triar entre dos partits i poder formar govern i vam fer-ho considerant el que en aquell moment era el millor. Tenim bona relació amb el PSC, de fet qualsevol equip que vulgui aportar coses i construir una ciutat millor pot parlar amb nosaltres.

Què els hi diria a tots aquells tarragonins que han criticat la seva decisió de donar suport a un partit independentista?

Els hi diria que tenim un projecte municipalista, que En Comú Podem Tarragona és un projecte en el qual ens uneix la voluntat de fer de Tarragona un lloc millor i impulsar polítiques d’esquerres que estiguin orientades a fer de Tarragona la ciutat que volem. Això és el que ha guiat els nostres passos des que vam néixer i és en el que ens basem. Les nostres decisions han estat sempre basades en això i crec que fins ara hem tingut una posició municipalista que ha tirat endavant amb polítiques creades i ideades des de baix, amb col·laboració de la gent i això és un orgull.

S’esperaven ser tan decisius en la constitució del govern?

La veritat és que no. Si fas una campanya és perquè creus que la teva idea té un valor, però era la primera vegada que ens presentàvem com a equip i com a coalició. Els altres partits tenien més capacitat de tenir enquestes o saber per on anaven els trets i nosaltres anàvem a cegues. Això va fer que fiquéssim tota la carn a la graella i tiréssim endavant, i aquí estem.

La cartera que van oferir-li va ser la que volia?

Sí, de fet no va ser un oferiment, sinó que vam poder triar i vam proposar portar aquesta àrea de ciutadania i moltes de les competències que hi ha dins, com la regidoria de Benestar animal, Feminisme, Centres cívics, Relacions Ciutadanes o Serveis Socials. Totes aquestes àrees són de contacte directe amb la ciutadania i són llocs per on pots fer canvis substancials en la manera que l’Ajuntament es relaciona amb la ciutadania i a la inversa. Per tant són àrees sensibles, molt importants i claus perquè es noti un canvi real en la forma que l’Ajuntament de Tarragona està fent les polítiques.

Amb la nova cartera de Benestar animal, creada amb la seva arribada, quins aspectes volen treballar des d’aquesta regidoria?

La idea fonamental és que el Benestar animal en si mateix sigui un punt important en la forma que gestionem la relació amb els animals que viuen a la ciutat. Fins ara s’havia treballat la qüestió dels animals de forma més lateral, més sobrevinguda, i ara el que fem és posar en valor els animals, defensant que també són habitants de Tarragona i assegurant que l’ètica en el seu tracte i el seu benestar estigui al centre d’aquestes polítiques.

De les competències que vostè porta quina creu que és l’acció més urgent a dur a terme?

Com a urgència crec que el principal és que les noves regidories (Benestar animal i Polítiques feministes i LGTBIQ) tinguin suficient dotació de personal i entitat pròpia. I com a importància crec que durant aquesta legislatura es notarà molt el fet que l’Ajuntament comença a tenir una visió més transversal de gènere.

Per què van decidir abstenir-se durant la votació de si penjar o no la pancarta a favor de la llibertat dels presos polítics?

La nostra abstenció va ser una decisió molt meditada. Estem d’acord en el fet que s’ha de demanar la llibertat dels presos polítics però no en el fet que el suport a aquesta causa ens col·loqués dins d’un escenari que està polaritzat i estiguéssim en un dels pols. Tenim la capacitat i potencialitat de representar persones que estan a favor de l’independentisme, persones que no en volen saber res i persones que directament no consideren que sigui un tema en el qual a nivell municipal haguem de posicionar-nos. Per tant era la posició que ens permetia visibilitzar que estàvem d’acord amb tot allò del fons però que no ho estàvem en el fet que això s’efectués amb una pancarta permanent a la façana de l’Ajuntament. Creiem que per prendre una decisió així hi hauria d’haver una majoria més àmplia al ple que no hi havia. No pot ser que aquestes decisions depenguin només d’un vot.

Si es torna a portar al ple aquesta moció, tal com han avançat algunes formacions, quina posició prendran?

Tornaríem a tenir un debat intern perquè és una qüestió ideològica i també identitària. Afecta la façana de l’Ajuntament que és un lloc que ha de ser de tots i on sentir-nos representats. És una qüestió delicada i en la que volem que les nostres bases se sentin acompanyades i representades amb la nostra decisió.

Deixem de banda la política i parlem de coses personals. Quins hobbies té?

M’encanta llegir, els animals, passar temps ajudant als altres i les manualitats. M’agrada cosir, pintar i fer ganxet. M’ajuda molt a mantenir la ment en calma.

Destí preferit per marxar de vacances?

M’encanta França i la seva cultura, he estat diverses vegades i em sento molt vinculada. Encara que ara mateix marxaria a una illa deserta o a una selva llunyana on pogués desconnectar uns dies.

Té mascotes?

Tinc un gat blanc i negre i fins fa un parell de mesos tenia una gosseta que ens va deixar, tot i que la tinc en el record cada dia.

Racó amb més encant de Tarragona?

M’encanten les vistes des del Fortí de la Reina. Sembla que miris Tarragona sense que ella et vegi.

⬇⬇⬇ AQUÍ PODEU VEURE L’ENTREVISTA SENCERA ⬇⬇⬇