La Llotja de Lleida ha acollit aquest matí la presentació de la 29a edició de la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, Animac, l’esdeveniment de referència per al cinema d’animació a Espanya i que se celebrarà del 20 al 23 de febrer en terres lleidatanes. L’Animac arriba enguany a la 29a edició amb la projecció d’un total de 226 films, dels quals més de la meitat són estrenes i cinc estan nominats als Oscar, i proposa una mirada profunda sobre la nostra connexió amb el món animal amb el lema “We Animals”.
Aquesta edició vol reflexionar sobre com els humans ens estem apropant als animals en diferents àmbits, i com el cinema d’animació ajuda a entendre i representar aquesta relació. L’acte de presentació de l’Animac 2025 ha anat a càrrec de la regidora de cultura de l’Ajuntament de Lleida, Pilar Bosch; la vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), Estefania Rufach; i la directora d’Animac, Carolina López. La temàtica també es reflecteix en el cartell d’ANIMAC 2025, obra de la il·lustradora i animadora Rocío Álvarez.


L’organització ha anunciat que el dibuixant valencià Javier Mariscal recollirà el Premi Trajectòria 2025 de l’Animac i se sumarà així al duo canadenc d’animadores Wendy Tilby i Amanda Forbis, reconegudes amb el Premi Honorífic, i a l’artista, director i animador Gianluigi Toccafondo, distingit amb el Premi Animation Master. La programació de l’Animac també inclou conferències, tallers, exposicions i activitats paral·leles en equipaments culturals de la capital del Segrià.
L’acte inaugural, el 20 de febrer a la Llotja de Lleida, inclourà l’estrena de la creació audiovisual de cinema en directe ‘Flora i fauna en moviment’. L’obra anirà a càrrec d’artistes, animadors i programadors del col·lectiu Estampa, que durant 30 minuts realitzaran animacions en directe damunt l’escenari, amb l’acompanyament de sons i músiques a càrrec del lleidatà Josep Maria Baldomà. “És un espectacle únic i irrepetible, i una producció d’Animac amb el col·lectiu Estampa”, ha destacat aquest dilluns la directora de la mostra, Carolina López.
La regidora de Cultura, Pilar Bosch, ha recordat “l’impuls a la indústria” que proporciona l’Animac amb l’acompanyament al futur talent, així com que “el cinema d’animació no és només per a petits, és també per a adults”. “Ens serveix per explicar les coses amb un llenguatge gairebé infinit, amb una varietat imaginativa i creativa molt àmplia”, ha afegit.
En la seva intervenció, Estefania Rufach ha posat en valor la gran quantitat d’activitat que es genera al voltant de l’Animac i que el festival presenti “projectes de renom mentre serveix també de plataforma per a aquells que es donen a conèixer aquí”. Per tot això i perquè “és un motor de creativitat, talent i projecció internacional”, la Diputació de Lleida i l’IEI segueixen donant suport a aquest festival internacional que “dona nom i prestigi a la ciutat de Lleida i al seu territori, contribuint així a que Lleida sigui un referent cultural”, ha dit.

Més de 700 films
La secció Animac Talent.cat compta amb una alta participació d’escoles i centres dels Països Catalans que han presentat una desena de curtmetratges destacats per la diversitat d’estils i tècniques. A l’espai Animacrea, els visitants poden experimentar amb els tallers d’escoles d’animació, entitats i empreses i estudis i col·lectius i descobrir les tècniques i el potencial de l’animació com a mitjà expressiu. També hi haurà l’Open Screen, on es projectaran en obert films i sèries familiars.
L’apartat professional d’Animac compta un any més amb l’Incubator, l’espai en el qual es presenten projectes en estat embrionari perquè un panel d’experts els ajudi a créixer. Dels 52 projectes nacionals i internacionals rebuts se n’han seleccionat 12 per participar en aquesta edició, que comptarà amb 2 sessions a la sala Leandre Cristòfol de La Llotja.
A més, com cada edició, Animac premia figures destacades del món de l’animació, creadores i creadors que amb el seu estil i visió han seduït i ampliat l’imaginari col·lectiu. Així, el Premi Honorífic és per a Wendy Tilby i Amanda Forbis, el duo canadenc d’animadores amb una trajectòria excepcional que ha marcat el panorama de l’animació contemporània; el Premi Animation Master recau en Gianluigi Toccafondo, artista, director i animador amb una trajectòria singular que destaca per un estil pictòric únic i inconfusible; i el dibuixant Javier Mariscal rebrà el Premi Trajectòria 2025 en reconeixement a la particular petjada d’aquest artista en el món de l’animació i la seva magnífica projecció internacional. Animac dedica una retrospectiva a cada un dels premiats.
A banda de les masterclass dels tres premiats, participaran a l’Animac directors i productors de cinema d’animació nacionals i internacionals per presentar els seus últims treballs i/o per repassar la seva trajectòria creativa: Isabel Herguera, Isaac King, Jordi Solanes, Eduardo Puertas i Laura Aguado. També cal destacar que, en aquesta edició dedicada a la connexió entre humans i animals, Animac ha programat cinc monogràfics.
Pel que fa als llargmetratges, es podran veure ‘Memorias de un caracol’, ‘Anzu, gato fantasma’, ‘Dispararon al pianista’, ‘The Storm’ i ‘Flow’, mentre que el Petit Animac té programats 29 films de diversos països en quatre sessions diferents. L’objectiu del Petit Animac és introduir els infants en el món de l’animació i les seves diverses tècniques, i incentivar la seva curiositat i gust pel cinema. La programació infantil i juvenil es complementarà amb tres Sessions Escolars, amb més d’una vintena de curtmetratges seleccionats i adreçats als alumnes dels centres educatius de la ciutat de Lleida i demarcació. En total, hi participaran enguany 11.791 alumnes presencialment a La Llotja i al CaixaForum.
Pel que fa a la cloenda, també a La Llotja, tindrà lloc el diumenge 23 i inclourà l’entrega del Premi Trajectòria al dissenyador Javier Mariscal. També es farà el lliurament dels premis del públic i la projecció dels millors curts de la Mostra.
Les entrades estan disponibles a la pàgina web, punt d’informació de la Llotja i al CaixaForum. Es recomana comprar en línia. Pel que fa al preu de les entrades, aquestes van des de les entrades de dia per 9 euros (inclou totes les sessions diàries del festival); l’entrada reduïda de 6 euros (consulteu el llistat de descomptes al web, per gaudir-ne serà imprescindible mostrar el carnet corresponent; l’entrada petit animac per 6 euros (inclou totes les sessions de Petit Animac de la Llotja i CaixaForum, entrada gratuïta per als socis del SX3 (només a taquilla); abonament animac per 25 euros (inclou tots els dies de la Mostra + catàleg); la inauguració i cloenda és gratuïta i no es necessària la reserva prèvia, tot i que les localitats s’ocuparan per odre d’arribada, fins a omplir l’aforament; i l’animac en línia estarà disponible a través de Filmin del 24 de febrer fins al 9 de març.
Podeu trobar tota la informació del festival a: https://animac.paeria.cat/
