L‘Enre9, el Festival d’Arts en Viu del Barri 09 de Lleida, va arrencar ahir dijous la quarta edició d’aquest festival que enguany ofereix més de cinquanta propostes culturals gratuïtes fins a aquest diumenge, 18 de maig, i amb avui divendres com un dels grans dies del festival, amb l’esperada actuació del tiktoker i humorista Wiz Problema i el concert de música urbana i freestyle amb l’actuació de diferents artistes lleidatans, entre d’altres.
Com cada any, la cercavila inagural d’ahir dijous va donar el tret de sortida oficial al festival. Una cita tradicional que dirigeix l’escola l’Intèrpret amb la participació de les escoles Joan XXIII, Magí Morera i Galícia i Santa Maria de Gardeny, i l’Institut Castell dels Templers, que han estat treballant-hi al llarg de l’any.

Avui divendres és un dels grans dies del festival, amb l’actuació de Les Josianes i el seu espectacle de circ i dansa aèria. Aquest espectacle, inèdit fins ara a l’Estat espanyol, es podrà veure en dues funcions: una al matí (11h), més enfocada per a centres educatius, i una altra a la tarda (18.30h), oberta al públic.
Avui al vespre, concretament a partir de les 20.30 hores, una de les actuacions més esperades pels assistents al festival és la del tiktoker Wizproblema, que pujarà a l’escenari amb el seu monòleg ‘El Multiverso de Wiz Problema’ carregat d’humor i mirada crítica sobre la quotidianitat. Es farà a un dels espais predilectes del festival, els Jardins 1r de Maig.
Qui és Wizproblema?

Una comèdia perpetrada per l’arxiconegut TikToker amb un milió de seguidors a TikTok i 500.000 seguidors a Instagram. Prepara’t per un show peculiar sobre l’escenari, en el qual podràs gaudir en directe del seu gran elenc de personatges.
Mohamen Lamin, més conegut com Wiz Problema, és un influencer ficat en el paper d’un “standaper” al més pur estil americà. Bebent de les fonts dels mullors humoristes americans, ja s’ha convertit en un mestre de la caracterització de diferents accents i cultures.
Una hora i mitja abans, a les 19.00 hores, un altre dels esdeveniments més esperats és el concert i exhibició de música urbana, també als Jardins 1r de Maig, on diferents artistes joves de la zona, acompanyats de l’artista i productor Dem Buso, de Cash Music Records, mostraran el seu potencial. Hi haurà batalla de freestyle en català i Taller de Música Urbana (Escoleta d’Arts – La Descomunal).
El programa d’aquests primers dies també inclou activitats sorgides dels tallers comunitaris realitzats durant l’any. Alguns són l’actuació de la Coral Mariola, una mostra de teatre comunitari amb l’alumnat de l’Escola d’Adults, sota el títol Entendre’ns més enllà de les paraules, o la tarda de jocs i pintura a la Ludoteca Parc de Gardeny Surt al Carrer i el Taller de Pintura 3D de l’Escola Ermengol.

Cap de setmana amb més d’una trentena d’activitats i espectacles
El moment àlgid del festival serà el cap de setmana, amb més d’una trentena d’activitats i espectacles. Com en les anteriors edicions, als Jardins 1r de Maig hi haurà espai de jocs i tallers, servei de bar i, com a novetat, mostres gastronòmiques organitzades per col·lectius del barri. També hi actuaran artistes com Pep López i Sopars de Duro amb el seu concert familiar Folkids, els músics amazics Tizwit Mundial, l’artista de Guinea Equatorial Gorsi Edu, Miliu Calabuch amb la seva rumba, o la cantant marroquina The Leila, entre altres.
La plaça Barcelona acollirà el circ poètic Petit Frère, de la companyia T’es Rien Sans La Terre, que actua per primera vegada en gira a Espanya, i La Cabra, de la reconeguda companyia andalusa El Espejo Negro.
Finalment, el pati de l’escola Santa Maria de Gardeny es convertirà en un espai d’accessibilitat ampliada —adaptat a persones amb mobilitat reduïda, senyalitzat amb pictogrames, amb aforament reduït i zona tranquil·la— i acollirà espectacles com Ven de la companyia francesa Si Seulement; Sopa de Pedres, de la cia La Màxima; “Plenes de Peluix”, creació en residència a l’Enre9 2024, i la proposta escènica Teranga de Lo Niu, de la Fundació Tutelar Alosa.
L’Enre9 consolida així la seva aposta per una cultura inclusiva, transformadora i arrelada al territori, que s’amplia cada any amb la implicació creixent de col·lectius, escoles i veïnat de la Zona 9 de Lleida.