Dilluns, 21 d'abril de 2025
És notícia

 Un de cada tres nens amb altes capacitats sofreix assetjament escolar, segons un estudi

Avatar photo
Un estudi de L’Associació Promotora de la Fundació de nens i nenes amb Altes Capacitats registra que el 71% dels casos es donen al pati.
escola

Un de cada tres infants amb altes capacitats pateix assetjament escolar, segons un estudi de l’Associació Promotora de la Fundació de nens i nenes amb Altes Capacitats (Fanjac). Aquests casos es donen principalment al pati, com ho afirmen més del 71% dels participants en la mostra. Entre els alumnes identificats, tot i que la majoria de centres té protocol contra l’assetjament, en una proporció “considerable” dels casos, aquest no s’ha activat. L’estudi apunta també que només la meitat dels alumnes tenen un pla individual elaborat. Actualment, el Departament d’Educació té identificats 4.200 alumnes amb altes capacitats. Tot i que la detecció ha augmentat un 62% des del 2017, la Fanjac assegura que hi ha molta infradetecció.

Des de l’entitat han alertat que aquests infants i joves se senten rebutjats pels seus iguals perquè tenen un alt nivell cognitiu, el seu cervell funciona més de pressa i són capaços de donar resposta i aportar solucions innovadores als problemes. Quan això no té un acompanyament i persisteix en el temps, pot derivar en problemes de salut mental. De fet, la Fanjac afirma que més del 40% dels estudiants es troben en tractament psicològic i gairebé el 50% diu que ho ha estat en algun moment durant els seus estudis.

Davant d’aquesta situació, i coincidint amb el Dia Mundial de les Altes Capacitats, la Fanjac ha reclamat que els centres escolars disposin de més recursos humans i econòmics per afavorir el coneixement de què suposa tenir altes capacitats i la seva identificació, amb l’objectiu de prevenir aquests casos d’assetjament.

La presidenta de l’entitat, Sílvia González, ha afirmat que és fonamental que el sistema prengui consciència de la importància que té per aquests nens sentir-se integrats en el grup. Lamenta que siguin les famílies les que la major part de les vegades demanen una avaluació professional. “Només en el 4% dels casos són sol·licitades per representants dels EAP o dels CDIAP”, assegura.

D’altra banda, denuncia que només el 21% dels docents tenen coneixements suficients sobre les característiques i condicions d’aquesta diversitat i no saben com actuar ni com ajudar els alumnes.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Detenen una passatgera del Marroc amb 2 quilos d’haixix als intestins

Notícia següent

La jornada del Hub Foodtech & Nutrition reuneix professionals del sector agroalimentari

Notícies relacionades