L’inici del 2025 ve carregat d’augments en diversos sectors, un fet que afectarà la butxaca dels ciutadans. La principal novetat és la pujada dels preus dels aliments bàsics, que perden la rebaixa de l’IVA aplicada pel govern espanyol per combatre la inflació. Això farà que els productes essencials com el pa, la llet o les fruites siguin més cars. A més, l’energia també patirà un increment, amb augments previstos en les tarifes de l’electricitat i el gas.
Tot i això, el govern espanyol ha decidit prorrogar la rebaixa en els preus del transport públic, un alleujament per a aquells que depenen del servei per desplaçar-se. Així mateix, les pensions s’han revalorat, millorant les condicions econòmiques de les persones jubilades.
Es recupera l’IVA habitual
Els aliments bàsics i l’electricitat deixen enrere la bonificació temporal de l’IVA des d’aquest dimecres. Productes com la llet, el pa, els ous, el formatge, la fruita, la verdura, els cereals o les farines passen a tenir l’impost en el 4% (fins al moment el tenien en el 2%), mentre que les pastes i els olis de llavors passen del 7,5% al 10%, els tipus habituals que tenien abans de la crisi inflacionària. En el cas de l’oli d’oliva, un dels productes protagonistes de l’escalada dels preus, l’IVA es manté en el 4% perquè passa a considerar-se un aliment de primera necessitat. Pel que fa a l’electricitat, l’impost passa del 10 al 21%. Tot plegat comportarà un lleuger encariment dels preus, tal com és habitual en cada mes de gener.
Les organitzacions de consumidors anticipen que en el cas del cistell de consum, l’impacte que tindrà la pujada de l’IVA en la butxaca dels consumidors serà “mínim”. L’associació Facua ha calculat que l’oli d’oliva serà un dels productes que més ho notarà, amb un encariment d’uns 13 cèntims en les ampolles de verge extra de marca blanca, que es venen al voltant dels 6,7 i els 6,8 euros. La resta de productes no ho notaran tant, ja que són més barats.
En el cas de l’IVA de la llum, les associacions són més crítiques. Tant Facua com l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) consideren que el govern espanyol hauria de fer un canvi en la regulació de manera “permanent i estable” i defensen que es tracta d’un subministrament “essencial”. L’OCU calcula que la fi de l’impost bonificat suposarà un augment de la factura elèctrica al voltant dels 118 euros anuals i de 106 euros en el cas de la tarifa regulada.
Els increments de l’IVA arriben després que l’Índex de Preus de Consum (IPC), l’indicador que mesura el cost de la vida, hagi tancat l’any en el 2,8%, segons la dada avançada de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Malgrat que es tracta d’un repunt de quatre dècimes respecte del novembre, es troba lluny de les xifres d’inflació de l’estiu del 2022, en plena escalada de preus, quan es va arribar a superar el llindar del 10%.
Amb aquest augment de l’IVA, tot apunta que l’IPC del gener pujarà, tal com és habitual, ja que amb el nou any també es revisen altres tarifes, com la de la llum, l’aigua o els residus. Les previsions apunten que durant el nou any la inflació continuarà moderant-se, tot i que caldrà estar amatents per complir l’objectiu del 2% que persegueix el Banc Central Europeu (BCE).
Els peatges catalans pugen entre un 1,7% i un 1,8%
ls peatges que cobra la Generalitat pugen entre un 1,7% i un 1,8%, segons dades facilitades pel departament de Territori. En concret, l’increment serà de l’1,71% al Túnel del Cadí, que passa a costar 14,16 euros als turismes sense bonificacions i no residents, i de l’1,72% als Túnels de Vallvidrera, que costaran 4,56 euros en hora vall i 5,13 en hora punta per als cotxes.
L’increment als diversos trams de la C-32 entre Castelldefels, Sitges i el Vendrell, que inclou bonificacions per a la mobilitat obligada, és de l’1,7%, mentre que en el cas de la C-16 entre Terrassa, Sant Cugat i Manresa -que també inclou bonificacions – és de l’1,8%. De fet, el Govern preveu mantenir tots els descomptes i gratuïtats aprovats.
Transport públic
Els preus del metro i del bus seran un 3% més car a partir del 15 de gener. A l’àrea de Barcelona, el preu de la T-Casual passarà de 12,15 a 12,55 euros i el bitllet senzill costarà 10 cèntims més, fins als 2,65 euros. Els abonaments mantindran un descompte del 50% i s’encariran lleugerament el 2025: la T-Usual pujarà fins als 22 euros, 65 cèntims més, i la T-Jove s’encarirà dels 42,70 a 44 euros.
D’altra banda, s’ampliarà sis mesos la gratuïtat del servei de tren de Rodalies, Mitja Distància i línies d’autobusos estatals per a viatgers habituals. Pel que fa a l’alta velocitat es mantindrà el 50% de bonificació durant tot l’any.
De cara a la segona meitat de l’any, hi haurà un nou esquema de bonificacions amb un abonament mensual a Rodalies amb una tarifa única de 20 euros i un abonament mensual de 10 euros per a joves de 15 a 26 anys.
Agafar un taxi és més car a partir d’avui
Les tarifes del taxi de l’àrea metropolitana de Barcelona s’apujaran un 4,7% de mitjana. La baixada de bandera passarà dels 2,6 euros actuals als 2,75. També s’encarirà el preu del quilòmetre recorregut, que en horari laboral entre setmana serà d’1,32 euros (actualment és 1,25) i de nit i els caps de setmana i festius serà d’1,62 euros, sis cèntims més. La resta de suplements es mantindran igual que aquest 2024.
Les hipoteques seran més barates aquest 2025
L’any 2024 quedarà marcat per l’inici de la baixada dels tipus d’interès. Després de dos anys històricament alts, al juny el Banc Central Europeu (BCE) va optar per començar a rebaixar el preu del diner. Per ara se situa en el 3%, però la presidenta del BCE, Christine Lagarde, va donar a entendre a mitjans de desembre que hi haurà noves baixades, a l’espera de l’evolució de la situació política als EUA o en països de la UE com Alemanya.
La previsió és que al llarg del 2025 els tipus se situïn a l’entorn objectiu del 2%. Aquesta baixada provocarà una baixada de les hipoteques de tipus variable. De fet, al novembre l’Euríbor, l’índex al qual van referenciats la majoria de préstecs d’interès variable, va tornar a caure fins a situar-se en el 2,51% i va continuar abaratint les quotes que paguen les llars. El pronòstic és que aquesta tendència es mantingui durant el nou any.
Ingressos: a l’espera d’apujar el sou mínim
Per la banda dels ingressos, amb l’entrada del nou any el focus també es posarà en el salari mínim interprofessional (SMI). La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va anunciar la intenció que s’apugi com a mínim el mateix que la inflació, de manera que se situaria al voltant dels 1.166 euros. Per ara, l’SMI és de 1.134 euros al mes en 14 pagues.
El que segur que s’apuja a partir d’avui són les pensions, que es revaloritzen un 2,8%. Els increments seran d’uns 600 euros a l’any de mitjana per una prestació de jubilació i de 500 euros la resta.
La taxa de la brossa puja més d’un 20% i s’enfila als 170 euros de mitjana
La taxa de recollida i tractament de la brossa pujarà més d’un 20% el 2025 al centenar de principals municipis catalans en comparació amb el 2024, enfilant-se fins als 170 euros de mitjana.
Una normativa europea va portar l’Estat a obligar tots els contribuents a cobrir el cost de la gestió de les d’escombraries a partir de l’abril del 2025, i els ajuntaments estan aprofitant els canvis fiscals per a caminar cap a una “taxa justa”, és a dir, un impost variable en funció del nivell de reciclatge de cadascú.