La indignació dels usuaris del transport públic a Catalunya ha arribat al seu punt àlgid. Organitzacions com Dignitat a les Vies, l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP), Salvem R2Nord, Avant Catalunya, Defensem R3 i Trens Dignes Ebre-Priorat han fet una crida als ciutadans a participar en les mobilitzacions del proper 22 de març a Lleida, Tarragona, Valls, Tortosa, Segur de Calafell i la Garriga.
Aquestes plataformes d’afectats han decidit unir-se en un moviment comú per denunciar la manca d’accessibilitat i eficiència del sistema ferroviari, que diàriament impedeix que milers de ciutadans arribin a temps a la feina, a les cites mèdiques o a la universitat. No obstant això, abans d’aquesta acció, avui s’ha celebrat una roda de premsa a l’estació de Sants, on els representants de les plataformes han explicat els detalls de la protesta i les seves principals demandes.
Un sistema ferroviari que no respecta les seves pròpies normes
Segons asseguren a través del manifest presentat per les plataformes es denuncia que la infraestructura ferroviària a Catalunya no compleix ni tan sols el primer article del Reglament de Circulació Ferroviària, que estableix que aquesta normativa ha de garantir que la circulació de trens i les maniobres siguin segures, eficients i puntuals. La realitat, segons els usuaris, és molt diferent: “Hi ha un servei deficitari que castiga a les persones”, afirmen.
Les reivindicacions dels usuaris
Anna Gómez Llauradó, portaveu del moviment i de la Plataforma Dignitat a les Vies, ha expressat amb contundència la frustració dels usuaris: “La mobilitat és un dret, i aquest dret està sent trepitjat. El tren hauria de ser sinònim de progrés, sostenibilitat i ecologisme, però ara mateix és una càrrega per a milers de ciutadans”.
Les plataformes denuncien:
- Inversions inadequades que prioritzen projectes innecessaris en lloc de millorar la xarxa existent.
- Un sistema ferroviari sobrecarregat, amb trens insuficients i horaris que no cobreixen les necessitats reals dels usuaris.
- Falta de vies i infraestructures que provoquen colls d’ampolla i retards crònics.
- Mala gestió de les incidències, deixant els passatgers abandonats sense alternatives ni informació.
Una crida a la classe política
Les plataformes insisteixen que no es tracta d’una reivindicació partidista, sinó d’una necessitat urgent: “No anem contra ningú, anem a favor de la dignitat dels milers d’usuaris que cada dia pateixen un servei nefast. La mobilitat a Catalunya està a l’UCI”, sentencia Gómez.
Per aquest motiu, exigeixen a les autoritats que posin en marxa mesures concretes i eficients per millorar la xarxa ferroviària. “La falta d’inversió, el desinterès i la mala gestió són insostenibles. Catalunya necessita vies, trens, servei i, sobretot, voluntat política per fer del transport ferroviari una opció realment viable per a tothom”, conclou la portaveu.
Mobilitzacions el 22 de març
La manifestació del 22 de març començarà a les 12 del migdia, amb mobilitzacions simultànies des de diversos punts del territori. “Exigim que es compleixi el dret a la mobilitat. No ens conformarem amb menys d’un servei digne”, remarquen els organitzadors.
Els usuaris asseguren que no deixaran de pressionar fins que es prenguin mesures efectives. “No ens aturarem fins que es faci justícia”, reiteren. La pregunta que queda ara sobre la taula és si les autoritats escoltaran aquest clam ciutadà i prendran mesures per revertir la greu crisi ferroviària a Catalunya.