Prop de 40.000 estudiants s’examinaran de la selectivitat a partir de dimarts vinent

Hi haurà 225 tribunals en 62 municipis

Un total de 39.775 estudiants s’han matriculat enguany a les Proves d’Accés a la Universitat (PAU), que començaran dimarts i s’allargaran fins divendres. La xifra és lleugerament inferior a la de l’any passat, quan els matriculats van ser 39.914. La pandèmia tornarà a marcar l’organització d’aquests exàmens, que es faran seguint les habituals mesures de prevenció contra la covid-19. En l’aspecte organitzatiu, s’amplien els tribunals fins als 225 (l’any passat van ser 216), que s’ubicaran en 62 municipis (63 el 2020). N’hi haurà a les universitats públiques i, per primer cop, en dues de privades: la Ramon Llull i la Internacional de Catalunya. A més, hi haurà tribunals en 75 centres de batxillerat, entre instituts i centres concertats.
En línies generals es mantenen les mateixes mesures que ja es van aplicar en l’organització de l’any passat. Per exemple les entrades esglaonades, l’ús obligatori de la mascareta i la distància entre persones, tot i que es reduirà de 2,5 a 1,5 metres. En l’àmbit acadèmic, es manté l’optativitat a l’hora de triar les respostes a contestar.

Del total de matriculats, 31.821 són estudiants amb matrícula ordinària que han acabat aquest curs el batxillerat. D’altra banda, hi ha 4.130 de matrícula lliure, que vol dir que provenen de batxillerat d’altres anys que no van fer les PAU, que volen millorar la nota obtinguda o que només s’examinen d’assignatures de la fase específica. A més, hi ha 3.824 estudiants provinents de cicles formatius de grau superior que s’examinen d’alguna assignatura en la fase específica.

Els estudiants de matrícula ordinària que aquest any fan la selectivitat són pràcticament els mateixos que l’any passat, quan van ser 31.811. Tot i això, aquest curs han aprovat el batxillerat el 79,33% dels matriculats a segon curs, mentre que l’any passat van ser el 83,20%.

Pel que fa a l’alumnat de matrícula lliure, que va obtenir el títol de batxillerat en anys anteriors, només es constata un lleuger increment en el col·lectiu d’estudiants que repeteixen selectivitat per millorar nota i que ha augmentat passant dels 363 del 2020 als 410 d’aquest 2021.

En la resta de perfils, els inscrits són menys que l’any passat. Per exemple els que es matriculen només d’alguna matèria de la fase específica són 3.174, pels 3.224 del 2020; els qui repeteixen perquè van suspendre són 42, per 579; i els que han fet el batxillerat estranger són 133, 152 l’any passat.

Fase general i fase específica

Els estudiants s’han d’examinar d’una fase general, que és obligatòria i consta de cinc exàmens, i d’una específica, voluntària i que serveix per pujar nota. En la fase general, s’examinen de Llengua catalana i literatura, Llengua castellana i literatura, Llengua estrangera, i Història; i d’una matèria a escollir entre les matèries comunes d’opció del batxillerat. En concret, poden escollir entre Fonaments de les Arts, Llatí, Matemàtiques i Matemàtiques aplicades a les Ciències Socials.

Les proves començaran amb la de Llengua castellana i literatura, a les 9.00 hores del proper dimarts.

Els alumnes que obtinguin un cinc de mitjana entre la nota de batxillerat i la qualificació obtinguda en la fase general de les proves hauran superat les PAU i, per tant, tindran nota d’accés a la universitat. En aquest càlcul, la nota de batxillerat val un 60% mentre que la fase general ho fa un 40%, sempre que l’alumne obtingui una qualificació mínima de 4 en la mitjana dels cinc exàmens que integren la fase general.

En la fase específica, els estudiants poden examinar-se de fins a tres matèries de modalitat que trien entre 22 assignatures. Amb les dues millors qualificacions, un cop ponderades, es calcula la nota d’admissió que pot arribar fins als 14 punts.

Més de 45.000 persones mobilitzades

La convocatòria ordinària de la PAU d’enguany mobilitzarà més de 45.000 persones entre estudiants, professors i personal de suport que, en aquests dos últims casos, també enguany, s’incrementa donat que s’amplia el nombre de seus on es constituiran els tribunals.

Els alumnes poden consultar des d’aquest divendres la ubicació del tribunal on ha d’examinar-se a través del Portal d’accés a la universitat. A més, els centres de batxillerat disposen de la informació a través del Portal de contacte amb els centres de batxillerat.

El resultat de la selectivitat es podrà consultar a partir del 25 de juny, també al Portal d’accés a la universitat.